Irina Petrescu: Profilul actritei si rolurile sale remarcabile
Irina Petrescu, o personalitate inconfundabila in lumea cinematografiei romanesti, a cucerit publicul inca de la debutul sau in 1960. Cu o cariera impresionanta in spate, aceasta a fost apreciata nu doar in Romania, ci si in strainatate, pentru talentul sau si pentru rolurile pe care le-a interpretat cu mare maiestrie. Asadar, hai sa descoperim in detaliu viata si cariera acestei actrite remarcabile.
Biografie
Nascuta la data de 28 martie 1941, in Bucuresti, Irina Petrescu a facut parte dintr-o familie de intelectuali, tatal sau fiind arhitect, iar mama farmacista. De-a lungul anilor, importanta familiei sale a influentat-o, lipind la ea dragostea pentru teatru si cinematografie.
Dupa ce si-a obtinut diploma la Colegiul German Goethe din Bucuresti in 1959, Irina a intrat la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti (IATC), pe care l-a finalizat in 1963. Aici, a avut ocazia sa fie indrumata de mari personalitati ale teatrului romanesc, precum C. I. Nottara si Octavian Cotescu.
Cariera si filmele in care a jucat
De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a jucat in numeroase filme si spectacole de teatru, consolidandu-si astfel renumele. La inceputul carierei sale, a jucat in:
- „Titanic vals” (1964)
- „Golescu si fiul” (1965)
- „Moromete pe drumul maririi” (1966)
Irina si-a continuat cariera, jucand in multe productii cinematografice importante, printre care:
- **Aniversarea domnului Anca”, in 1979
- „Padurea spanzuratilor” (adaptare a romanului omonim, in 1987)
- „Terasa” (1989) si „Trei povesti” (1997), alaturi de vechiul sau prieten si colaborator al regizorului Lucian Pintilie.
Mai aproape de perioada contemporana, a mai jucat in ultimul sau film, „Dezertorul” (2013). De asemenea, a fost parte a distributiilor unor spectacole memorabile precum „Hotelul inelistilor” si „Valurile Dunarii”, teatru incercand sa nu abandoneze pe intreaga perioada a vietii sale profesionale.
Premii
Talentul deosebit al Irinei Petrescu nu a ramas nerasplatit. Aceasta a obtinut Premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul International de Film de la Costinesti, in 1978, cat si un premiu Gopo pentru intreaga sa cariera, in 2012.
Viata personala
Viata personala a Irinei Petrescu a fost plina de intorsaturi inedite. S-a casatorit in 1966 cu regizorul Andrei Blaier, care i-a fost coleg in studentie. Din pacate, casnicia lor nu a durat mult, cei doi divortand in 1972.
S-a implicat si in activitatea politica, fiind aleasa membru al Parlamentului in legislatura 2000-2004 in urma alegerilor generale din 2000.
In timpul exilului ei in Germania, intre 1989 si 1997, Irina a incercat sa-si traiasca viata departe de ochii presei. O vreme, a lucrat la Radio Europa Libera, renuntand insa la aceasta in favoarea unei cariere in teatru si film.
Irina Petrescu revine in Romania pe la sfarsitul anilor `90, continuand cu succes sa-si dezvolte cariera in arta, teatru si film.
Familie
Desi nu a avut copii, Irina Petrescu si-a dedicat o mare parte din viata protejarii si conservarii memoriei tatalui sau, arhitectul si urbanistul Ion Petrescu. A infiintat Fundatia „”Ion Petrescu si fiica lui””, care si-a propus sa transmita si sa prevaleze creatiile tatalui sau.
Avere
Irina Petrescu nu si-a facut niciodata publica averea, fiind cunoscuta mai degraba pentru modestia si discretia sa. Totusi, se poate presupune ca succesul sau in cinematografie si in teatru i-au adus un venit considerabil.
Irina Petrescu a fost una dintre cele mai mari actrite romanesti de-a lungul timpului. Cariera sa impresionanta, succesele internationale si abordarea inteligenta a vietii personale si profesionale, precum si dedicarea pentru cauza pastrarii mostenirii culturale si istorice fac din Irina Petrescu un simbol important in istoria cinemaului romanesc.