Maggie Smith: Carieră Iconică

Maggie Smith: Cariera Iconica

Considerata una dintre cele mai talentate si respectate actrite ale Marii Britanii, Maggie Smith si-a castigat supranumele de „Regina a Teatrului Britanic”. Cako, destinsa, sa vorbim in detaliu despre biografia sa, averea acumulata, relatiile pe care le-a avut, premiile pe care le-a castigat, cariera, viata personala si familie, precum si despre cele mai notabile filme in care a jucat.

Biografia Maggie Smith

Nascuta in 1934, la Ilford, Essex, Anglia, Maggie Smith – pe numele ei complet Margaret Natalie Smith – si-a format talentul la Oxford Playhouse, inca de la varsta de 17 ani. A inceput sa-si construiasca cariera in teatru, urmand pas cu pas sa urce pe scena Royal Shakespeare Company, pana la debutul sau pe marele ecran, in 1956.

Averea si relatiile lui Maggie Smith

De-a lungul carierei sale, Maggie Smith a reusit sa acumuleze o avere estimata la peste 18 milioane de dolari. Acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere succesul de care s-a bucurat pe cele mai prestigioase scene de teatru si pe ecranele de cinema din intreaga lume.

In ceea ce priveste viata relationala, Maggie Smith a fost casatorita de doua ori. Prima casnicie a fost cu actorul Robert Stephens, cu care are 2 fii, Toby Stephens si Chris Larkin – ambii actori. A doua casnicie a fost cu Beverly Cross, scenarist si dramaturg britanic.

Premiile si realizarile Maggie Smith

Talentele artistice ale lui Maggie Smith nu trec neobservate si, de-a lungul carierei sale, a castigat numeroase premii si nominalizari. Iata o lista a celor mai importante dintre ele:

 • 2 Premii Oscar
 • 4 Premii BAFTA
 • 3 Premii Golden Globe
 • 3 Premii Emmy
 • 1 Premiu Tony

Acceptata in Ordinul Imperiului Britanic in 1970 ca „Ofiter al Imperiului Britanic”, in 1990 Maggie Smith a fost ridicata la rangul de „Dame Comandor al Imperiului Britanic”, apoi in 2014 i-a fost acordat un premiu BAFTA special pentru contributii deosebite in domeniul cinematografului si teatrului britanic.

Cariera teatrala si cinematografica

Maggie Smith si-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale pe scena teatrala, si-a facut debutul in 1952 in piesa „Twelfth Night” si a devenit rapid un nume important in teatrul britanic.

In decursul anilor, Maggie Smith a jucat in numeroase piese de teatru, precum „Othello” (1959), „Mary, Mary” (1961) si „Private Lives” (1972), dovedindu-se a fi o actrita versatila, capabila sa joace roluri dramatice si comice cu aceeasi usurinta.

Cat despre cariera sa cinematografica, aceasta a inceput in anul 1956, cu filmul „Child in the House”. Cu toate acestea, primul sau rol important a venit in filmul „Nowhere to Go” (1958), pentru care a primit prima sa nominalizare la Premiile BAFTA.

Exista numeroase filme de referinta in care a jucat Maggie Smith, printre care mentionam:

 1. The Prime of Miss Jean Brodie (1969) – rolul care i-a adus primul Premiu Oscar
 2. Travels with My Aunt (1972) – nominalizare la Premiile Oscar
 3. California Suite (1978) – premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Premiile Oscar si la Golden Globe
 4. A Room with a View (1985) – castigatoarea Premiului BAFTA pentru cea mai buna actrita in rol secundar
 5. Gosford Park (2001) – castigatoarea Premiului BAFTA pentru cea mai buna actrita in rol secundar
 6. Harry Potter – o serie de filme in care a interpretat-o pe profesoara Minerva McGonagall (2001-2011)
 7. Downton Abbey – serialul de televiziune care a rulat intre 2010 si 2015 si in care a interpretat-o pe Contesa Violet Crawley

Viata personala si familia

Maggie Smith a avut de infruntat numeroase greutati in viata personala. In 1988 a fost diagnosticata cu cancer de san si a fost supusa unui tratament agresiv, in urma caruia a reusit sa depaseasca boala.

In ceea ce priveste familia sa, Maggie Smith are o relatie solida si stabila cu cei doi fii ai sai, Toby Stephens si Chris Larkin, care au urmat-o pe drumul actoriei si au avut un impact semnificativ in industria cinematografica britanica.

Un adevarat simbol cultural

Maggie Smith este, fara indoiala, unul dintre simbolurile culturale ale Marii Britanii, pe care industria filmului si teatrului o respecta si o apreciaza nespus. Cu o cariera care se intinde pe sapte decenii, Maggie Smith este unul dintre acei artisti rari care reusesc sa inspire generatii intregi de actori si spectatori.