Alexandru Arsinel: Cariera și rolurile remarcabile ale actorului

Alexandru Arsinel: Cariera si rolurile remarcabile ale actorului

In acest articol, vom explora viata si cariera celui care a devenit un model pentru generatii intregi de actori romani, Alexandru Arsinel. Cu roluri remarcabile in teatru, film si televiziune, Alexandru Arsinel a contribuit la bogatia scenei artistice romanesti si a crescut in inimile multor romani datorita umorului sau de neegalat si carismei sale.

Nascut pe 4 iunie 1939 in comuna Dolj, si-a manifestat talentul inca de mic, jucandu-se in spectacolele scolare. A absolvit facultatea de Teatru in 1962, specializandu-se in actorie, iar in 1971 a obtinut doctoratul in teatrologie. A activat ca membru al Teatrului „Constantin Tanase” din Bucuresti, unde a jucat si a regizat in numeroase spectacole de teatru, dobandind recunoastere nationala si internationala.

Colaborarea cu Stela Popescu

Una dintre cele mai importante perioade ale carierei lui Alexandru Arsinel este colaborarea lui de lunga durata cu Stela Popescu. Cei doi au jucat impreuna in numeroase piese de teatru si reviste, devenind unul dintre cele mai simpatice si iubite cupluri artistice din Romania. Spectacolele lor au fost apreciate de mii de oameni, bucurandu-se de un succes imens.

Cariera in film

De-a lungul carierei sale, Alexandru Arsinel a jucat in peste 30 de filme si a avut colaborari importante cu regizori celebri. Printre filmele in care a jucat, amintim:

 • Partea ta de vinas (1963)
 • Razbunarea lui Dracula (1963)
 • Pacala (1974)
 • Secretul lui Bachus (1984)
 • Viva el Flamenco (1990)
 • Faimosul paparazzo (1999)

Premii si distinctii

In semn de recunoastere a talentului si contributiei sale la cultura romaneasca, Alexandru Arsinel a fost distins cu cateva premii si distinctii importante, printre care:

 • Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler (2000)
 • Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Mare Ofiter (2002)
 • Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Comandor (2004)
 • Trofeul de Excelenta pentru intreaga cariera (2010)

Viata personala

In ceea ce priveste viata personala, Alexandru Arsinel este casatorit cu Emilia Arsinel, o fosta balerina si actrita care a colaborat si cu Teatrul „Constantin Tanase”. Cei doi sunt casatoriti de peste 50 de ani si au impreuna o fiica pe nume Oana, care urmeaza si ea cariera de actor.

Familia

Despre relatia cu familia, Alexandru Arsinel este foarte discret. Nu intamplator, el este casatorit cu sotia lui de peste 50 de ani. Aduce adesea elogii fiicei sale si a exprimat mandria pentru decizia ei de a urma o cariera in domeniul artistic. In teatru si in film, familia lui are un rol decisiv in mentinerea unei echilibre intre public si viata privata.

Averea

Spre deosebire de multi actori contemporani, pentru Alexandru Arsinel nu este important sa se afle despre avere. A recunoscut ca a avut perioade dificile in cariera sa, cand a fost nevoit sa lupte pentru un loc pe scena. Cu toate acestea, nu si-a pierdut niciodata increderea in talentul sau si a avut curajul sa se reprofileze la momentul potrivit. Desi nu este cunoscut cat de bogat este, este evident ca averea sa consta in talentul sau, reusitele sale si iubirea publicului.

5 roluri in care Alexandru Arsinel a stralucit

 1. Pacala din Pacala (1974)
 2. Zmeusul din Secretul lui Bachus (1984)
 3. Nelucojidaverea din Capcana pentru babuin (1993)
 4. Margelus din Budem Flamenko (1990)
 5. Gogu din Partea ta de vinas (1962)

Mostenirea artistica a lui Alexandru Arsinel

Alexandru Arsinel ramane in inimile noastre drept unul dintre cei mai indragiti si talentati actori romani. Audienta se identifica deseori cu personajele sale neinfricate si comice deopotriva, un exemplu viu de cum o cariera implinita poate dura mai mult de 60 de ani.

In ciuda momentelor dificile, Alexandru Arsinel ne-a invatat ca prin pasiunea, munca si rabdarea, cu adevarat, putem sa ne depasim limitele si sa ne implinim visele.