Mihail Sebastian: Scriitor Remarcabil
Mihail Sebastian (nascut Iosef Hechter) a fost un scriitor, dramaturg si eseist roman care a trait intre 1907 si 1945. Este considerat unul dintre cei mai importanti autori romani din perioada interbelica, fiind cunoscut in special pentru jurnalul sau, care descrie viata sa, perspectiva sa asupra societatii romane din acea vreme si experientele sale in calitate de evreu in perioada de asceza a regimului Antonescu.
Viata timpurie si educatia
Mihail Sebastian s-a nascut la 18 octombrie 1907 in orasul Braila, intr-o familie evreiasca. Numele sau la nastere a fost Iosif Hechter, iar prenumele „Mihail” si numele de familie „Sebastian” au fost alese de el cand si-a inceput cariera literara.
Sebastian a urmat scoala primara in Braila, apoi a frecventat liceul Ferdinand I din Bucuresti. A invatat bine si a fost un elev eminent. Dupa absolvirea liceului, in 1925, Sebastian s-a inscris la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, dar si-a continuat educatia si in cadrul Facultatii de Litere si Filozofie. A absolvit dreptul in 1928, iar in 1930 si-a finalizat licenta in filologie.
Cariera literara
Sebastian si-a inceput cariera literara inca din timpul studiilor, cu poezii, proza scurta si articles publicate in reviste studentesti precum „Cuvantul Studentesc” si „Calendarul”. In 1927, a debutat in revista „Cuvantul Liber” al lui Eugen Lovinescu, primind recenzii pozitive si devenind un membru al cercului literar Sburatorul, condus de Lovinescu.
Opere semnificative
Din opera literara a lui Mihail Sebastian, putem mentiona urmatoarele piese de teatru, romane, nuvele si eseuri:
- De doua mii de ani (1934) – romanul sau cel mai cunoscut, care prezinta vietile unor personaje evreiesti din Romania in perioada interbelica
- Orasul cu salcami (1935) – roman despre viata provinciala romaneasca
- Pisica neagra (1939) – o selectie de nuvele
- Jocul de-a vacanta (1928) – drama in care isi exprima experientele din adolescenta
- Steaua fara nume (1943) – piesa de teatru in care se manifesta un umor delicat, avand ca tema o dragoste impiedicata
- Jurnal (scris in perioada 1935-1944) – relatari personale despre viata si opera sa, publicat postum in 1996
De-a lungul carierei sale, Sebastian a colaborat cu numeroase reviste – „Cuvantul”, „Viata Romaneasca”, „Adevarul”, „Curentul” -, scriind sub diferite pseudonime: Codreanu, M. Dinu, Dinulescu, M. Dorel, Dorin, M.S., M. Sebastian, J. Sperant.
Premii si onoruri
In ciuda contributiei sale valoroase in literatura romaneasca si a faptului ca Mihail Sebastian a fost un autor cunoscut pe plan local si international, nu se cunosc premii si distinctii primite in timpul vietii sale.
Viata personala si de familie
Mihail Sebastian nu s-a casatorit si nu a avut copii in timpul vietii sale. Suferind din cauza legilor rasiale si a opresiunii asupra evreilor, a avut o viata personala dificila.
Relatii
In timpul vietii sale, Sebastian a intretinut relatii cu cateva femei remarcabile din acea epoca, printre care si chirurga Sabina Zetea, cu care a fost logodit in jurul anului 1935, si actrita Marietta Sadova, cu care a avut o relatie nerealizata din cauza circumstantelor externe.
Deces si recunoasterea postuma
Mihail Sebastian a murit intr-un accident de circulatie in 1945, la varsta de 37 de ani. La scurt timp dupa moartea sa, opera sa a fost interzisa de autoritatile comuniste, fiind reluata in circuitul literar romanesc abia in anii ’60.
In 1996, jurnalul sau a fost publicat, starnind curiozitatea cititorilor si aducandu-l din nou in atentia publica. In prezent, Mihail Sebastian este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori romani ai secolului al XX-lea, iar opera sa continua sa fie apreciata si analizata. Pot citi mai multe despre viata si opera acestui autor inegalabil aici.
Filme bazate pe operele lui Mihail Sebastian
De-a lungul timpului, operele lui Mihail Sebastian au inspirat si realizatori de filme. Printre acestea se numara:
- Orasul cu salcami (1980), regia Radu Gabrea, ecranizarea romanului omonim;
- Steaua fara nume (2013), regia Radu Gabrea, adaptarea piesei de teatru sau;
Mihail Sebastian a fost un scriitor talentat, un dramaturg sensibil si un jurnalist curajos, care a traversat perioade intunecate si discriminatorii ale istoriei Romaniei. In ciuda tuturor greutatilor, talentul sau indiscutabil si curajul sau moral il situeaza pe drept cuvant in galeria celor mai mari autori romani din prima jumatate a secolului al XX-lea.