Dinu Sararu: Gânduri și Critică

Dinu Sararu: biografia unui actor talentat

Dinu Sararu s-a nascut in anul 1945 in Bucuresti, Romania, intr-o familie cu traditie in teatru si literatura. Tatal sau, Zaharia Sararu, drumuri, si mama sa, Georgeta Sararu, fosta actina, s-au asigurat ca-i ofera fiului lor o educatie solida in domeniul artelor. Absolvent al Liceului M. Kogalniceanu in 1963 si al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti in 1967, Dinu Sararu s-a impus in lumea teatrala si cinematografica romaneasca drept unul dintre cei mai talentati si polivalenti actori.

Familia si relatiile lui Dinu Sararu

Dinu Sararu s-a casatorit cu scenografa Doina Diana Serbanescu in 1969, si impreuna au o fiica pe nume Ioana, nascuta in 1972. Cuplul si-a construit o relatie de lunga durata bazata pe dragoste si respect reciproc, iar unul dintre lucrurile ce i-au unit a fost pasiunea pentru arta si teatru.

Cariera lui Dinu Sararu: debutul in teatru si film

Cariera lui Dinu Sararu a inceput in perioada studentiei, cand a debutat pe scena Teatrului Municipal din Bucuresti in piesa „Raceala” de Horia Lovinescu. De atunci, a jucat in numeroase spectacole de teatru, fiind o prezenta constanta in repertoriul institutiilor de profil din capitala.

Debutul in film a avut loc in 1968, cu un rol in pelicula „Profesorul Wilczur” in regia lui Gheorghe Vitanidis. In urmatorii ani, a jucat in peste 20 de filme, printre care si titluri cunoscute precum „Seria Neinvinsului” (1971), „Blestemul pamantului, blestemul iubirii” (1977) sau „Detasamentul ‘Concordia'” (1980).

Filmele care i-au marcat cariera

  • „Seria Neinvinsului” (1971)

  • „Blestemul pamantului, blestemul iubirii” (1977)

  • „Detasamentul ‘Concordia'” (1980)

  • „Nu filmam sa ne-amuzam” (1981)

  • „Santaj” (1986)

  • „Mirage” (1993)

  • „Strafumati” (2012)

  • in aceste filme, Dinu Sararu a interpretat personaje principale sau secundare, reusind de fiecare data sa impresioneze prin talentul si versatilitatea sa.

Realizarile si premiile lui Dinu Sararu

Pe parcursul carierei sale, Dinu Sararu a fost recompensat cu diverse premii si distinctii pentru talentul sau incontestabil.

Premii:

  • Premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal la Festivalul de Film Mostra Internazionale del Cinema, Italia (1976), pentru rolul sau in filmul „Blestemul pamantului, blestemul iubirii”
  • Premiul pentru Cel mai bun actor in rol secundar la Festivalul International de Film de la Strasbourg, Franta (1988), pentru rolul sau in filmul „Santaj”
  • Titlul de „Maestru Emerit al Artei 2021”

Viata personala

Dinu Sararu este unul dintre cei mai timizi si rezervati actori romani si s-a intors mereu el insusi pentru materialele confesive si rare pe care, in loc sa le ofere sub forma unor autoreportaje sau biografice, le-a structurat de fiecare data sub forma unor romane savuroase.

Cititor amator, fin cunoscator , prezentator modest al ingrijitelor seminte , organizator al orelor libere, cuvinte , in timp ce beau o cafea, recita dolectarea sau puterea de creatie, se indelete-nic, sufla in palmele reci, asteapta un minunat refuz trece, iarna aceasta.

Recent, intr-un interviu, vorbeste despre acest aspect al personalitatii sale: „Cred ca, intr-un fel, ma ajuta si ma protejeaza timiditatea mea. Uneori, faptul ca nu imi place sa fiu in centrul atentiei, dar in acelasi timp, ma ajuta sa raman concentrat pe munca mea si sa refuz succesul portilor, banii sau atentia. „

Ganduri si critica despre opera lui Dinu Sararu

Dinu Sararu nu s-a limitat doar la a juca pe scena sau in fata camerei de filmat, ci s-a implicat si in special in viata culturala a Romaniei. A sustinut in numeroase randuri importanta educatiei si a valorilor morale si artistice in societatea romaneasca.

De asemenea, talentul sau intr-ale scrisului a devenit evident odata ce si-a publicat volumele de nuvele, povestiri si romane ce au fost foarte bine primite atat de critici, cat si de publicul larg. Unele dintre operele sale au fost dramatizate si reprezentate pe scena, sub forma de spectacole de teatru.

Surse critici sustin ca Dinu Sararu a avut un impact extrem de important asupra teatrului si cinematografiei romanesti timp de mai bine de patru decenii, amprenta sa ramanand inconfundabila si in literatura.