Alexandru Cotescu: Cariera și rolurile remarcabile ale actorului

Alexandru Cotescu: Cariera si rolurile remarcabile ale actorului

Alexandru Cotescu este unul dintre cei mai cunoscuti si indragiti actori romani, cu o cariera impresionanta ce se intinde pe parcursul a peste cinci decenii. In acest articol, ne vom aprofunda biografia, averea, relatiile, premiile, cariera, viata personala si familia acestui actor talentat. Vom explora, de asemenea, unele dintre filmele si rolurile sale cele mai remarcabile.

Nascut pe 6 octombrie 1935 in Craiova, Alexandru Cotescu a inceput sa-si manifeste interesul pentru teatru si film inca din copilarie. A studiat la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, absolvit in 1958, iar in acelasi an a debutat pe scena Teatrului Nottara.

Averea lui Alexandru Cotescu

Desi nu exista o estimare oficiala a averii lui Alexandru Cotescu, putem presupune ca, datorita carierei sale indelungate si de succes in teatru si film, acesta a obtinut o avere considerabila de-a lungul vietii sale.

Relatiile si familia lui Alexandru Cotescu

In ceea ce priveste viata personala a lui Alexandru Cotescu, acesta a fost casatorit de doua ori. Prima sa sotie a fost actrita Ortansa Constantinescu, cu care a avut doi copii. Dupa divortul de Ortansa, Alexandru Cotescu s-a casatorit cu scriitoarea Nadina Florica Badescu si au avut un copil impreuna.

Premiile si distinctiile primite de Alexandru Cotescu

 • Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul International de Film de la Istanbul in 1964, pentru rolul din filmul „De ce trag clopotele, Mitica?”
 • Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul National de Film Mamaia in 1972, pentru rolul din filmul „Elixirul tineretii”
 • Premiul „Alexandru Davila” in 1984, pentru intreaga activitate in teatru
 • Titlul de „Artist Emerit” in 1985
 • Titlul de „Profesor universitar doctor, honoris causa” in 2005
 • „Crucea de Aur” a Ordinului „Sfantul Constantin cel Mare”, in grad de Cavaler in 2012

Filme si roluri remarcabile ale lui Alexandru Cotescu

Enumeram in continuare o serie de filme notabile in care a jucat Alexandru Cotescu:

 1. De ce trag clopotele, Mitica? (1964) – unul din rolurile care l-au consacrat pe Alexandru Cotescu pe plan national si international
 2. B.D. in alerta (1969) – un film de comedie in scrierea caruia a fost implicat si actorul insusi
 3. Elixirul tineretii (1972) – un rol de „burlac” cu care actorul a primit un premiu in acelasi an
 4. Bariera (1972) – o drama sociala in care Alexandru Cotescu a creionat un personaj foarte bine conturat
 5. Premierea (1976) – prestatie actoriceasca remarcabila intr-un film care a fost aplaudat de critica de specialitate

Cariera teatrala

Inainte sa-si faca numele in film, Alexandru Cotescu a avut o cariera indelungata in teatru, unde, de-a lungul anilor, a jucat in numeroase piese si a avut indeletnicirea de regizor. A colaborat in mod constant cu Teatrul Nottara si Teatrul National din Bucuresti.

Actorul si-a incetat activitatea in teatru in 2010, cand a ales sa fie profesor universitar. A avut astfel ocazia sa-si impartaseasca experienta si talentul cu numerosi studenti dornici sa urmeze meseria aceasta.

Viata personala

Si-a dedicat intreaga viata artei, teatrului si cinematografiei, reusind sa se mentina in varful ierarhiei actoricesti datorita profesionalismului sau si a pasiunii pentru aceasta meserie. Cu toate acestea, Alexandru Cotescu a fost si un om cu o viata personala intensa si plina de momente fericite, alaturi de familie si prieteni.

In ciuda tuturor complexitatilor si rasturnarilor de situatie din viata lui personala, Alexandru Cotescu a ramas in inimile tuturor celor care au lucrat alaturi de el, dar si in inimile publicului sau.

Consulta aici informatii suplimentare despre Alexandru Cotescu

Influenta in cultura romaneasca

Alexandru Cotescu a avut o influenta semnificativa asupra culturii romanesti, atat prin cariera sa vasta in teatru, cat si prin rolurile sale de film care au ramas in memoria publicului. Talentul sau este si astazi recunoscut si apreciat, iar numele sau va ramane in istoria artei si cinematografiei romanesti.

De-a lungul carierei sale remarcabile, Alexandru Cotescu a ajutat la dezvoltarea teatrului si filmului in Romania si a lasat in urma roluri memorabile, care vor continua sa influenteze actorii si regizorii viitori.