Horia Brenciu: Artistul complet și pasiunea pentru actorie

Horia Brenciu: Artistul complet si pasiunea pentru actorie

Horia Brenciu este un artist complet si unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti artisti romani din ultimele decenii. Este cunoscut in primul rand ca interpret, insa paseste cu incredere si in alte domenii ale vietii artistice, cum ar fi scena si televiziunea. In acest articol, vom explora lumea fascinanta a lui Horia Brenciu, de la educatia sa in domeniul muzical, pana la succesul sau pe plan international in lumea filmului.

Horia Brenciu s-a nascut pe 27 august 1972, in orasul Brasov, Romania. Pasioneaza de muzica si de actorie inca din copilarie, el a descoperit repede drumul sau in lumea artistica. Horia Brenciu a absolvit Liceul de Muzica „Tudor Ciortea” din Brasov si apoi Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A studiat canto, dar si pianul si saxofonul. A urmat si cursuri de arte dramatice, iar in 2001 a primit o bursa la academia de teatru si film din New York.

Cariera

Cariera lui Horia Brenciu a inceput in anii ’90, cand a debutat ca prezentator de televiziune la TVR Brasov. In 1998, el a avut primul sau rol important in teatru, in piesa „A fost odata…”, in regia lui Mircea M. Ionescu. In 2001, a debutat pe scena muzicala in calitate de solist al trupei HB Orchestra, de-a lungul timpului avand ocazia sa colaboreze cu artisti consacrati, precum Loredana Groza, Paula Seling, Smiley sau Mihai Traistariu.

Cariera sa muzicala a cunoscut ascensiunea in anul 2004, cu piesa „Tu esti al saptelea continent”. In 2005 a lansat primul sau album solo, intitulat „35”, la casa de discuri Cat Music. Dupa cativa ani, in 2008, el a creat si propria casa de productie, „HB Media”.

In cariera sa de televiziune, Horia Brenciu este cunoscut, in special, pentru rolurile de jurat si antrenor in cadrul emisiunilor „Vocea Romaniei” si „Vocea Romaniei Junior”.

Filmele in care a jucat

Horia Brenciu nu s-a axat doar pe muzica si teatru, ci si-a extins vocea si arta si in domeniul cinematografiei.

In 2013, a dublat vocea personajului malefic in animatia „Epic: Batalia dintre bine si rau”. Mai tarziu, in 2018, a avut un rol in filmul romanesc „Oh, Ramona!”, o adaptare a romanului „Singe satanic”, scris de autorul si scenaristul Andrei Ciobanu. A mai jucat in „Secretul lui Bachus”, regizat de Geo Saizescu, „Serviciul Omoruri”, un serial produs de Pro TV si „Pariu cu viata”, un alt serial produs de Pro TV.

Premii si recunoastere

Multumita talentului sau in multiple domenii ale vietii artistice, Horia Brenciu a obtinut numeroase premii si recunoasteri. Printre premiile pe care le-a castigat se numara Premiul Omagiu in cadrul Romanian Music Awards, in 2005, Premiul Special „Brighi”, la Gala Bravo „Romania’s Top Talent”, in 2006, si Marele Premiu aferent sectiunii Muzica usoara – Festivalul National Tineretea, in 2005.

Avere si caritate

Potrivit unor estimari, averea sa se situeaza intre 3 si 4 milioane de euro, fiind unul dintre cei mai bine platiti artisti din Romania. Insa, Horia Brenciu nu se opreste aici – el este si un om generos. De-a lungul anilor a facut donatii si a indrumat proiecte care sa ajute tinerii talentati, si a fost inclus in Top 5 Artisti filantropi.

Viata personala si familie

Horia Brenciu s-a casatorit cu Alice Dumitrescu, in 2008, dar cei doi s-au cunoscut cu multi ani inainte, in timp ce lucrau impreuna in teatru. Cuplul are impreuna doua fiice, Maria si Mina.

Un artist multifunctional si devotat

Horia Brenciu este, fara indoiala, unul dintre cele mai versatile si talentate figuri ale scenei romanesti contemporane. Cu o cariera impresionanta si o varietate incredibila de roluri, el reuseste sa cucereasca inimile publicului si sa-si lase amprenta in toate domeniile pe care le abordeaza, precum muzica, teatrul, televiziunea si cinematografia.