Judy Garland: Cariera și impactul artistei și cântăreței

Biografie: O stea in crestere

Judy Garland, pe numele sau de nastere Frances Ethel Gumm, s-a nascut la data de 10 iunie 1922, in Grand Rapids, Minnesota, Statele Unite. Parintii ei erau propriietarii unui local de divertisment, fapt ce i-a oferit oportunitatea ca de mica sa apara pe scena alaturi de surorile sale, Susie si Jimmie, intr-un numar muzical cunoscut sub numele de Gumm Sisters. Din cauza problemelor financiare, familia Gumm a luat in cele din urma decizia de a se muta in Los Angeles, unde cele trei surori si-au schimbat numele in Garland. Judy adopta numele de scena in onoarea unui personaj dintr-un cantec popular, iar in 1935 semneaza un contract cu Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), lansandu-si astfel cariera in industria filmului.

Averea lui Judy Garland

De-a lungul carierei sale, Judy Garland a acumulat o avere considerabila, datorita succesului sau in cinematografie, teatru si muzica. Estimari ale averii actritei arata ca si-ar fi castigat aproximativ 101 milioane de dolari in decursul vietii. Cu toate acestea, datoriile din nenumaratele cauze, precum impozitele neachitate si problemele financiare ale studioului de film, actrita a ajuns la un moment dat sa aiba o datorie de aproape 4 milioane de dolari.

Relatii si viata personala

Judy Garland a fost casatorita de cinci ori, primeste divortandu-se in patru dintre ele, iar o afacere blamat in mod public in 1969 a dus la raspandirea zvonurilor despre bisexualitatea ei. Primul sot, regizorul David Rose, si-a oficializat uniunea cu Judy in 1941, dar cei doi s-au separat dupa numai un an. A urmat casatoria cu Vincente Minnelli, regizorul care i-a fost alaturi in realizarea filmului „Meet Me in St. Louis” in 1944. Cei doi au avut impreuna o fiica, Liza Minnelli, care avea sa devina o actrita si cantareata de succes.

In 1952, Judy s-a casatorit pentru a treia oara cu impresarul si producatorul de televiziune Sid Luft, cu care a avut doi copii, Lorna si Joey Luft. S-au despartit in 1965, iar apoi Judy s-a casatorit cu actorul Mark Herron, dar si aceasta casatorie a fost de scurta durata. Ultima casatorie a actritei a avut loc in 1969 cu Mickey Deans, un barman si muzician la New York City.

Premii si premii

Judy Garland si-a consolidat statul ca si star de cinema si muzica gratie numeroaselor premii pe care le-a primit pe parcursul carierei sale. Printre acestea se numara:

 1. Premiul Oscar
  • Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar
  • Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol principal
  • Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol de actorie
 2. Premiul Globe de aur
  • Globul de aur pentru cel mai bun cantaret sau cantareata
  • Globul de aur pentru cel mai bun actiti intr-un film sau serial
  • Globul de aur pentru cel mai bun cantaret / cantareata
 3. Premiul Grammy
  • Premiul Grammy pentru cel mai bun actor in rol secundar
  • Premiul Grammy pentru cel mai bun actor in rol secundar pentru muzica
  • Premiul Grammy pentru cel mai bun actor in rol de actorie
  • Premiul Grammy pentru cel mai bun actor in rol principal pentru muzica
  • Premiul Grammy pentru cel mais premiile alaturi de peformantele sale si transformari isi aduc aportul si la crearea universala a conceptului de „diva” in lumea muzicala si artistica.

Cariera si impactul lui Judy Garland

De-a lungul carui succes mare succes in filme precum „The Wizard of Oz”(1939), sau „Meet Me in St. Louis”(1944), dar si numere muzicale ce au devenit hituri mondiale, precum „Over the Rainbow”(1939).

Impactul asupra seriei de filme si cantece de calitate a calitatii ei de puternica influenta in lumea muzicii si cinematografiei, actrita reuseste sa depaseasca peste reviste, ramanand mereu in inimile publicului si pasionat din generatie.

In cea de-a doua parte a carierei, Judy Garland se orientaza mai mult spre teatru si muzica, interpretand spectacole si concerte in intreaga lume, reusid sa impuna prezenta ei intre marii nume care lucreaza atat in domeniul muzicii cat si in cel al actoriei (Mimi Coertetii).

Pentru a intelege influenta si importanta artisticii lui Judy Garland, este suficient sa citam cateva dintre marile filme pe care le considera:

 1. „The Wizard of Oz”(1939)
 2. „Meet Me in St. Louis”(1944)
 3. „A Star Is Born”(1954)
 4. „Easter Parade”(1948)
 5. „Judgment at Nuremberg”(1961)

Marea experienta personala si succesul remarcabil din cariera ei in cele doua domenii atat de mari si diverse in care a lucrat, isi joaca grafic intr-un mod cu minus apus mai pozitiv in istoria si in inimile tuturor celor pasionati de film si muzica.

Judy Garland si mostenirea ei

Judy Garlan a decedat pe 22 iunie 1969 in Londra la varsta de numai 47 ani, lasand in urma o mostenire nemasurata in domeniul filmului, al muzicii si al teatrului. Fata de faptul ca Lucrubrezi sau relatiile personale nu au fost cele mai fericite, si-a devotat toata viata artei, expunandu si sufletul fondez adusionand mii de zambete si lacrimi pe chipurile spectatorilor, lasaand in urma fara timp cantece si filme care inca astazi sunt pamore de apreciere si iubire.

Datorita ammisitilor spectatori, Judy Garland si-au asa meritul promovarii unui joc talentat si dedicat, provoacand astfel intreg publicul de inspiratie pentru succesul vietii private si stralucirea carierei sale in industria muzicii si a filmului. Influenta complexa si durabila pe care a avut un public global, interpretat in ea, incupleaza pana la neincetat succesul acelele cantece si roluri de film care i-au creat numele si imaginea de diva, confirand-i ca mai mult adunari si un loc bine-meritocrat in pansemnul artei si muzicii din intreaga lume.