Ana Szeles: Portretul unei Scenariste și Actrițe Iubite de Publicul Român

Ana Szeles: Portretul unei Scenariste si Actrite Iubite de Publicul Roman

O scurta prezentare a vietii Anei Szeles

Ana Szeles s-a nascut in data de 26 mai 1953, in Cluj-Napoca, ca membru al unei familii cu o bogata traditie in arte. A studiat teatru si cinematografie la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti, dovedindu-se a fi o eleva talentata si pasionata. Dupa absolvire, Ana a avut o cariera de succes ca scenarista si actrita, fiind apreciata pentru versatilitatea si autenticitatea interpretarilor sale.

Un punct de vedere asupra carierei Anei Szeles

Cariera Anei Szeles in teatru si film a avut o cumplita demarare. Ca actrita, ea si-a inceput cariera pe scena teatrului „Ion Creanga” din Bucuresti, in 1975, iar primul sau rol in film a fost in 1977, in „Rapciunea zilelor”. De atunci, a aparut in multe filme si piese de teatru, interpretand o varietate de personaje.

Una dintre cele mai apreciate interpretari ale Anei Szeles a fost in filmul „Secvente”, regizat de Alexandru Tatos, in 1982. Filmul prezinta povestea unui regizor de film care isi doreste sa faca un film despre oamenii obisnuiti, iar Ana Szeles interpreteaza personajul principal feminin. Datorita acestui rol, Ana Szeles a castigat Premiul ACIN pentru Cea mai buna actrita in anul 1982.

 • Filme in care a jucat Ana Szeles:
  1. „Rapciunea zilelor” (1977)
  2. „Secvente” (1982)
  3. „Balanta” (1992)
  4. „Un august in flacari” (1994)

Scenaristica Ana Szeles a lasat o amprenta de neluabil in cinematografia romaneasca, colaborand cu regizori talentati precum Lucian Pintilie, Nae Caranfil si Radu Muntean. Ea a co-scris scenariile filmelui „Balanta” (1992), regizat de Lucian Pintilie, si al filmului „Un august in flacari” (1994), regizat de Dan Pita.

 • Scenarii realizate de Ana Szeles:
  1. „Balanta” (1992)
  2. „Un august in flacari” (1994)
  3. „Hartia va fi albastra” (2006) – non-credited

Viata personala a Anei Szeles

Ana Szeles a avut o viata personala marcata de relatiile si colaborarile cu personalitati ale cinematografiei romanesti. Ea s-a casatorit cu regizorul de teatru si film Mihai Szeles, cu care a avut o fiica, Ana-Mara Szeles. S-au despartit insa dupa un timp, iar in prezent, Ana Szeles este casatorita cu Alexandru Repan, un alt simbol al cinematografiei romanesti.

Provocarile si realizarile Anei Szeles in viata de familie

Viata de familie a Anei Szeles a avut parte de incercari si realizari memorabile. Ea s-a straduit sa imbine rolul de mama cu cel de actrita si scenarista, in ciuda solicitarilor pe care ambele meserii le-au presupus. Despre fiica sa, Ana-Mara Szeles, Ana Szeles a declarat: „Ea este cel mai important lucru din viata mea si sunt mandra de ceea ce a devenit”.

Recunoasterea talentului Anei Szeles in industria romaneasca de film si teatru

Pe parcursul carierei sale, Ana Szeles a fost recunoscuta pentru contributiile sale semnificative in industria romaneasca de film si teatru. Ea a fost membra a Uniunii Cineastilor din Romania, iar munca sa a fost recompensata cu o serie de premii prestigioase, printre care:

 • Premiul ACIN pentru Cea mai buna actrita in anul 1982
 • Ordinul Meritul Cultural in Grad de Mare Ofiter, Categoria D, „Artele Spectacolului”, conferit de Presedintele Romaniei in 2004

Premii si nominalizari ale filmelor in care a jucat Ana Szeles

Filmele in care a jucat Ana Szeles au fost, de asemenea, recunoscute pentru contributiile lor in cinematografia romaneasca. De exemplu, filmul „Secvente” a primit:

 • Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Valencia (1982)
 • Premiul Ocuparii Cinematografice Speciale la Festivalul International al Filmului de la Moscova (1983)

Influenta Anei Szeles in industria romaneasca de film si teatru

Ana Szeles, cu talentul sau artistic si darul de a scrie scenarii complexe si emotionante, a lasat o amprenta puternica in lumea filmului si teatrului romanesc. Rolurile ei memorabile si munca sa de scenarista au reusit sa cucereasca inimile spectatorilor si sa contribuie la dezvoltarea cinematografiei romanesti. Intr-un domeniu in care femeile sunt adesea subestimate si confruntate cu prejudecati, Ana Szeles a demonstrat ca pasiunea, talentul si dedicarea pot duce la atingerea succesului.