Gheorghe Visu: Profilul actorului apreciat de publicul român

Gheorghe Visu: Profilul actorului apreciat de publicul roman

Gheorghe Visu este unul dintre cei mai talentati si simpatizati actori de pe scena romaneasca si nu numai. Cu o bogata experienta in teatru, film si televiziune, Visu este apreciat atat pentru calitatile lui artistice, cat si pentru discretia si seriozitatea cu care abordeaza viata personala.

Nascut pe 13 martie 1951 in Bucuresti, Gheorghe Visu si-a descoperit pasiunea pentru teatru inca de pe bancile liceului. A urmat apoi cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, unde a absolvit in anul 1974. Dupa absolvire, a fost angajat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, unde a si debutat in piesa „Balul” de Horia Lovinescu. Ulterior, a jucat pe scenelor mai multor teatre importante din tara, precum Teatrul Nottara si Teatrul Bulandra din Bucuresti.

Avere

Desi nu se cunoaste cu exactitate suma pe care a strans-o de-a lungul anilor Gheorghe Visu, se estimeaza ca averea acestuia este de cateva sute de mii de euro. Aceasta provine in mare masura din salariile primite pentru rolurile interpretate in filme si piese de teatru, dar si din participarea la diverse evenimente culturale.

Relatii

Gheorghe Visu si-a pastrat mereu viata privata departe de ochii presei, dar se cunoaste ca este casatorit cu actrita Carmen Stanescu. Cei doi s-au cunoscut pe platourile de filmare si formeaza unul dintre cele mai solide cupluri din showbizul romanesc. Impreuna au o fiica, Ioana, care publicului nu s-a orientat spre lumea artistica, alegand sa urmeze o cariera in domeniul juridic.

Premii si distinctii

De-a lungul carierei sale, Gheorghe Visu a primit numeroase premii si distinctii, atat nationale cat si internationale. Printre cele mai importante se numara:

  • Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul National de Teatru 2002, pentru rolul sau din piesa „Talpile arse” de Radu F. Alexandru;
  • Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal la Festivalul International de Film 2005 de la Salerno, pentru interpretarea sa in filmul „Dulcea sauna a mortii” regizat de Catalin Mitulescu;
  • Medalia Meritul Cultural in grad de Cavaler, acordata in 2002 de presedintele Romaniei, Ion Iliescu, pentru contributia sa la dezvoltarea artei teatrale si cinematografice romanesti.

Cariera

Gheorghe Visu(https://www.imdb.com/name/nm0901999/) si-a inceput cariera inca din anii ’70, cand a interpretat roluri in piese de teatru. Dupa angajamentul de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, Visu a continuat sa joace pe scenele mai multor teatre din Bucuresti, dar si in orase precum Braila sau Galati. In paralel, a inceput sa apara si in filme, debutand in 1974 in rolul lui Goe din „Tanase Scatiu”, in regia lui Dan Pita.

Filmele in care a jucat

Astazi, Gheorghe Visu are in palmares zeci de roluri in filme de lung si scurt metraj. Printre cele mai cunoscute titluri in care a aparut se numara:

  1. „Tanase Scatiu” (1976) – Goe
  2. „Toate pinzele sus” (1978, serial TV) – Hamilton
  3. „Miezul fierbinte al painii” (1978) – Fir-Flacaruica
  4. „Miracolul” (1978) – Anton
  5. „Dincolo de pod” (1979) – Neagu
  6. „Milenium” (1984) – nea Titi
  7. „Calea Dunarii” (1987, serial TV) – Iancu Jianu
  8. „Delta plapanda” (1988) – Carciumarul
  9. „Moara” (1988) – Orodel
  10. „Dulcea sauna a mortii” (2003) – Enea
  11. „Secretul regelui” (2010, serial TV) – Grigore Sipos

Viata personala si familie

In ceea ce priveste viata sa personala, Gheorghe Visu s-a straduit sa protejeze intotdeauna intimitatea familiei sale. Este casatorit cu actrita Carmen Stanescu, pe care a cunoscut-o in timpul studentiei la IATC, iar impreuna au o fiica, pe nume Ioana. Familia Visu-Stanescu traieste in Bucuresti, iar fiica lor a ales sa urmeze o cariera in domeniul juridic, departe de lumina reflectoarelor.

Apreciat atat pentru talentul sau, cat si pentru modestia si discretia care il caracterizeaza, Gheorghe Visu continua sa joace pe scena teatrului si sa se implice in proiecte cinematografice, ramanand astfel una dintre marile valori ale artei romanesti.