Eddie Murphy: Umor și interpretări remarcabile în lumea cinematografiei

Eddie Murphy: Umor si interpretari remarcabile in lumea cinematografiei

Eddie Murphy este unul dintre cei mai de succes si mai cunoscuti actori de comedie din lume, reusind de-a lungul unei cariere prolifice sa castige numeroase premii si sa adune o avere impresionanta. Cu un talent innascut pentru umor si interpretari remarcabile, el a devenit un etalon in lumea cinematografiei. In acest articol, vom explora biografia, averea, relatiile, premiile si cariera lui Eddie Murphy, dar si viata lui personala, familia si filmele in care a jucat.

Edward Regan Murphy, cunoscut sub numele de Eddie Murphy, s-a nascut pe 3 aprilie 1961 in Brooklyn, New York. Parintii sai, Lillian si Charles Edward Murphy, au divortat in timp ce Eddie era si copil, iar tatal sau a murit cand acesta avea doar 8 ani. Eddie si fratele sau mai mare, Charlie, au fost crescuti de mama si de tatal vitreg, Vernon Lynch.

Eddie nu si-a descoperit talentul pentru umor pana in adolescenta, cand a inceput sa realizeze imitatii ale unor celebritati si sa participe la spectacole de stand-up comedy. A fost inspirat de artisti precum Richard Pryor, Bill Cosby si Jackie Wilson si a inceput sa viseze la o cariera in divertisment.

Link: Eddie Murphy IMDb

Averea lui Eddie Murphy

Averea lui Eddie Murphy este estimata in prezent la 200 de milioane de dolari. In mare parte, aceasta avere provine din succesul sau in industria cinematografica, dar si din alte colaborari, cum ar fi productia si regia de filme, inregistrarea de albume si, bineinteles, spectacolele sale de comedie. Eddie traieste intr-o casa luxoasa in Beverly Hills, California, si detine o colectie impresionanta de masini sport si clasice.

Relatiile lui Eddie Murphy

Eddie Murphy a avut de-a lungul anilor mai multe relatii in prim-planul presei, dar si casnicii. Una dintre cele mai mediatizate relatii a fost cea cu vedeta de televiziune si modelul Nicole Mitchell, cu care s-a casatorit in 1993 si au avut cinci copii impreuna. Cei doi au divortat in 2006.

Dupa divortul de Nicole Mitchell, Eddie a avut o relatie cu cantareata Melanie Brown, cunoscuta sub numele de Mel B, ex-Spice Girls, cu care are un copil. In 2018, Eddie s-a logodit cu actrita si modelul australian Paige Butcher, cu care are doi copii si traieste impreuna in prezent. In total, Eddie Murphy are 10 copii.

Premiile lui Eddie Murphy

In lunga sa cariera, Eddie Murphy a castigat numeroase premii si a fost nominalizat pentru multe altele:

 • Premiul Globul de Aur pentru Cel mai bun actor in rol secundar, pentru rolul sau din „Dreamgirls” (2006)
 • Premiul Annie pentru Interpretare de voci remarcabila intr-un film de animatie, pentru rolul sau din „Shrek” (2001)
 • Premiul BAFTA pentru Cea mai buna interpretare de catre un actor intr-un rol secundar, pentru rolul sau din „Dreamgirls” (2006)
 • Premiul Saturn pentru Cel mai bun actor intr-un film de comedie, pentru rolul sau din „Bowfinger” (1999)

Lista completa a premiilor si nominalizarilor poate fi consultata pe IMDb.

Cariera lui Eddie Murphy

Cariera lui Eddie Murphy a avut un start rasunator in 1980, cand a devenit membru al distributiei „Saturday Night Live” (SNL), unul dintre cele mai populare si longevive spectacole de televiziune din SUA. A fost cel mai tanar membru al distributiei SNL, avand doar 19 ani la momentul angajarii.

Dupa succesul de la SNL, Eddie a inceput sa primeasca roluri in filme de Hollywood, cel mai cunoscut fiind „48 Hrs.” (1982), unde a jucat alaturi de Nick Nolte. A urmat o serie de succese, printre care „Trading Places” (1983), „Beverly Hills Cop” (1984), „The Golden Child” (1986) si „Coming to America” (1988). In anii ’90 si 2000, cariera lui Eddie a continuat sa se dezvolte, cu roluri in filme precum „The Nutty Professor” (1996), „Dr. Dolittle” (1998), „Bowfinger” (1999) si seria „Shrek” (incepand cu 2001).

Viata personala si familie

Eddie a fost casatorit cu Nicole Mitchell intre 1993 si 2006, iar impreuna au cinci copii: Bria, Myles, Shayne, Zola si Bella. Dupa divort, Eddie a avut mai multe relatii, printre care si cu Mel B, cu care are o fiica, Angel, nascuta in 2007. In prezent, se bucura de viata alaturi de logodnica sa, actrita si modelul australian Paige Butcher, si cei doi copii comuni, Izzy Oona si Max Charles.

Eddie Murphy este un sustinator al carierei fratelui sau Charlie, care a fost de asemenea actor si comediant pana la moartea acestuia in 2017.

Filmele in care a jucat

Lista celor mai cunoscute filme ale lui Eddie Murphy este prezentata in continuare:

 1. 48 Hrs. (1982)
 2. Trading Places (1983)
 3. Beverly Hills Cop (1984)
 4. The Golden Child (1986)
 5. Coming to America (1988)
 6. Harlem Nights (1989)
 7. Boomerang (1992)
 8. The Nutty Professor (1996)
 9. Dr. Dolittle (1998)
 10. Bowfinger (1999)
 11. Shrek (2001)
 12. Dreamgirls (2006)
 13. Norbit (2007)
 14. Tower Heist (2011)
 15. Dolemite Is My Name (2019)

Eddie Murphy este un adevarat titan in industria divertismentului, cu un talent indiscutabil pentru umor si interpretari remarcabile in lumea cinematografiei. Averea, relatiile si familia sa reflecta succesul pe care l-a dobandit de-a lungul anilor. Ceea ce ramane de vazut este cum se va dezvolta si evolua cariera lui in viitor.