Tora Vasilescu: Contribuția actriței în teatru și film

Tora Vasilescu: Contributia actritei in teatru si film

Tora Vasilescu, pe numele ei real Victoria Vasilescu, s-a nascut la 5 aprilie 1962 in Bucuresti, Romania. A crescut intr-o familie de intelectuali, tatal ei fiind inginer constructor, iar mama profesoara de istorie. A absolvit Liceul de Chimie Industriala, iar in 1985 a devenit una dintre vedetele de teatru ale epocii, dupa absolvirea Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, la clasa profesorului Octavian Cotescu.

Averea si viata personala a actritei

Averea Torei Vasilescu a fost stransa din proiectele artistice, dar si din afaceri. In anii ’90, a avut o firma de moda impreuna cu Viorel Lis, iar in prezent, Tora imbina cele doua lumi, a teatrului si a filmului, cu avocatura. Astfel, Tora este acum si avocat stagiar. Actrita nu a fost casatorita, dar a avut mai multe relatii, una dintre cele mai cunoscute fiind cu fostul primar al Bucurestiului, Viorel Lis.

Familia actritei

Tora Vasilescu provine dintr-o familie cu traditii in invatamant si cultura. Tatal ei, Victor Vasilescu, a fost un inginer constructor apreciat, iar mama sa, Florica, profesoara de istorie. Actrita sustine ca este foarte mandra de familia in care s-a nascut si crezut, prin ea, au reusit sa se transmita valorile si moralitatea de baza.

Filmele si premiile in cariera de actrita

In timpul carierei sale prolifice, Tora Vasilescu s-a remarcat in teatru si film. In teatru, a lucrat la Teatrul National din Bucuresti si la Teatrul de Comedie. Printre piesele in care a jucat se numara: „O scrisoare pierduta” si „O noapte furtunoasa” de I. L. Caragiale, „Micul infern” de Mircea Stefanescu, „Milionarul” de Rolf Hochhuth si „Scandal in rolul meu” de Eduard Radzinsky. Cateva dintre filmele in care a jucat Tora Vasilescu incluzioneaza:

  1. „Escu” (1991), regia Dan Pita – in rolul Emmei Dogaru
  2. „Sentimental Destin” (1992), regia Moni Ghelerter – in rolul Terezei
  3. „Punct Dublu” (1998), regia Ioan Carmazan – in rolul Teresei
  4. „Beduinii din Bucuresti” (2003), regia Radu Mihaileanu – in rolul Domnitei

Tora Vasilescu a primit mai multe premii pentru interpretarile sale, precum Premiul pentru cel mai bun actor feminin la Festivalul de Film de la Costinesti, in 1992, pentru filmul „Sentimental Destin” sau Premiul Special al Juriului la Festivalul International de Film de la Tokyo, in 1999, pentru interpretarea in „Beduinii din Bucuresti”.

Cariera de avocat

Tora Vasilescu s-a inscris in Baroul Bucuresti in anul 2005 si a lucrat ca avocat stagiar la un cabinet unde a avut drept coleg pe avocatul Chelu Jecu, fostul iubit al Adelinei Pestritu. Motivatia principala a acestei schimbari de cariera a fost dificultatea financiara intampinata in lumea artistica in Romania. Astfel, Tora Vasilescu si-a demonstrat abilitatile intr-un domenii complet diferit de cel al artei, reusind sa castige mare parte dintre cazurile pe care le-a avut. Cu toate acestea, ea a subliniat faptul ca nu a renuntat complet la film si teatru, afirmand ca acestea raman cele mai mari pasiuni ale sale si ca le va continua mereu.

Rolul si contributia Torei Vasilescu in teatru si film

In afara de numeroasele roluri de teatru si de ecran, Tora Vasilescu a fost si prezentatoare TV si a colaborat cu numeroase personaje celebre din lumea artistica romaneasca. Printre acestea se numara Dem Radulescu, Mircea Diaconu, Stefan Banica Jr, Octavian Cotescu, Horatiu Malaele si George Mihaita.

Cariera sa bogata si versatila a plasat-o in centrul vieti culturale a teatrelor si cinematografiei romanesti. Tora Vasilescu a demonstrat ca are o minunata capacitate de a reinventa si adaptare intr-o lume artistica si profesionala in continua schimbare. In plus, contributia sa remarcabila la film si teatru ofera o sursa de inspiratie pentru generatia tanara de actori si o redescopera pe Tora Vasilescu drept simbol al teatrului si filmului romanesc. Prin popularitatea si succesul ei, Tora Vasilescu demonstreaza ca talentul si pasiunea autentica pot invinge orice dificultate intr-o lume artistica plina de provocari si tentatii.