Downton Abbey (2010–2015)

Downton Abbey

Downton Abbey (2010–2015): o serie britanica fenomen care a devenit o febra uluitoare si a primit recunoastere pe plan international. In articolul de urmareste, vom explora in profunzime toate aspectele care au contribuit la succesul acestui serial aclamat de critica si adorat de public.

## O privire generala asupra serialului

*Downton Abbey* este o serie britanica de televiziune ce ii are in prim-plan pe membrii aristocratiei britanice si pe servitorii lor, ambii traind intr-un conac de lux situat in Yorkshire, numit **Downton Abbey**. Serialul debuteaza in anul 1912 si se incheie in 1926, aproape de sfarsitul unei ere, inainte ca stilul de viata aristocratic traditional sa se schimbe ireversibil.

Downton Abbey (2010–2015)

Creatia si distributia

Downton Abbey a fost creat si scris de (https://en.wikipedia.org/wiki/Julian_Fellowes), care a reusit sa aduca pe ecran o poveste bogata, captivanta si bine construita care parcurge istoria unei perioade de schimbari si tranzitii importante pentru aristocratia britanica si tara ca intreg.

Regizorii serialului sunt [Brian Percival](https://www.imdb.com/name/nm0672547/), David Evans, Philip John si altii, cu productia executiva a lui Gareth Neame.

Distributia spectaculoasa

Downton Abbey a reunit o pleiada de actori talentati si carismatici, care au transformat personajele inatibile ii vii si unici. Printre ei, ii enumeram pe cativa dintre marii actori ai acestui serial care au reusit sa captiveze imaginatia si simpatia telespectatorilor:

– **Hugh Bonneville** ca Robert, Conte de Grantham
– **Elizabeth McGovern** ca Cora, Contesa de Grantham
– **Maggie Smith** ca Violet, Ducesa Vaduva de Grantham
– **Michelle Dockery** ca Lady Mary Crawley
– **Laura Carmichael** ca Lady Edith Crawley
– **Jessica Brown Findlay** ca Lady Sybil Crawley
– **Dan Stevens** ca Matthew Crawley

Si nu in ultimul rand, personajele fascinante ale membrilor personalului care servesc in Downton Abbey:

– **Jim Carter** cu rolul lui Charles Carson, majordomul
– **Phyllis Logan** Jessica Hynes in rolul lui Elsie Hughes, menajera
– **Brendan Coyle** ca John Bates, valet si mai tarziu ajutor de masinist in drumul catei
– **Joanne Froggatt** in rolul lui Anna Smith, camerista sefa si mai tarziu sotia lui Bates
– **Rob James-Collier** in rolul lui Thomas Barrow, valet, antrenor si ajutor sef-butler
– **Sophie McShera** ca Daisy Robinson, bucatareasa ajutor

Lista poate continua, dar aici ne vom opri, nu inainte de a mentiona si alte fatete prezente in show, precum **Lily James**, interpretand-o pe Lady Rose MacClare, sau **Allen Leech** as Tom Branson, soferul irlandez si ulterior ginerele Contelui de Grantham.

## Povestea si temele dominante

Downton Abbey parcurge o perioada in care nobiletele britanice intampina numeroase schimbari si provocari, atat pe plan personal cat si social.

Evenimentele istorice relevante

Serialul evidentiaza o serie de evenimente istorice care au influentat decisiv viata personajelor si a epocii. Printre acestea, amintim:

– Naufragiul Titanicului si moartea mostenitorilor legitimi ai titlului de Conte de Grantham
– Primul Razboi Mondial
– Epidemia de gripa spaniola
– Seceta de la inceputul anilor ’20
– Criza coloniilor irlandeze si independenta Irlandei
– Schimbarile politice si sociale in Marea Britanie 

Conflictele si drama

Downton Abbey cucereste spectatorul prin numeroasele sale conflicte, atat intre personaje cat si in interiorul acestora, precum rivalitatile dintre surori, geloziile si sabotajele intre servitori, dilemele morale si conflictele de loialitate. 

Premii si recunoastere

Downton Abbey a fost recompensat cu **15 premii Emmy** si a primit trei **Globuri de Aur** pentru realizarile sale remarcabile in actorie, scenariu si regie.

Maggie Smith a fost, de asemenea, distinsa cu un premiu Emmy si un Glob de Aur pentru interpretarea sa memorabila si intensa a Ducesei Vaduve de Grantham. 

Continuarea aventurii Downton Abbey: Filmul

Odata cu incheierea serialului in 2015, multi fani au fost tristi sa se desparta de personajele si povestile lor indragite. Insa in 2019, acestia au avut bucuria de a se intoarce in universul Downton cu filmul **Downton Abbey**, care continua povestea si este totodata o celebrare a perioadei si a locurilor in care s-a desfasurat serialul.

Downton Abbey ramane un pilon de referinta si o celebrare a dramei de perioada, combinand cu maiestrie istoria, fictiunea si empatia umana. Serialul a devenit un fenomen, iar povestirile sale bogate si intrigile complexe il vor face sa ramana in inimile si mintile spectatorilor pentru mult timp.