Colin Firth: Eleganță și Talent

Colin Firth: Eleganta si Talent

Colin Firth este unul dintre cei mai straluciti si distincti actori englezi ai generatiei sale. Cu o cariera care se intinde pe parcursul a peste trei decenii, el si-a lasat amprenta in lumea cinematografica. Acest articol exploreaza viata personala, cariera, averea, premiile si multe altele despre actorul talentat si rafinat, Colin Firth.

Biografie

 • Numele complet: Colin Andrew Firth
 • Data nasterii: 10 septembrie 1960
 • Locul nasterii: Grayshott, Hampshire, Anglia
 • Zodie: Fecioara
 • Nationalitate: britanica
 • Ocupatie: actor, producator, scriitor

Colin Firth s-a nascut in Grayshott, Hampshire, Anglia, in familia lui Shirley Jean si David Norman Lewis Firth. Ambii parinti ai sai erau profesori si familia lui Colin a calatorit mult inainte de a se stabili in Anglia. Actorul are trei frati: Jonathan, Kate si Megs (poreclǎ).

Cariera

Colin a inceput sa studieze actorie la Drama Centre London si a primit primul sau rol in filmul _Another Country_ (1984). Insǎ, a devenit un nume familiar dupa interpretarea memorabila a lui Darcy in serialul de televiziune _Pride and Prejudice_ (1995).

De-a lungul anilor, actorul britanic a jucat intr-o serie de filme de succes, printre care:

 1. The English Patient (1996)
 2. Shakespeare in Love (1998)
 3. Bridget Jones’s Diary (2001) si continuarile sale
 4. Girl with a Pearl Earring (2003)
 5. Love Actually (2003)
 6. Mamma Mia! (2008)
 7. A Single Man (2009)
 8. The King’s Speech (2010)
 9. Tinker Tailor Soldier Spy (2011)
 10. Kingsman: The Secret Service (2014) si continuarile sale

Aceasta este doar o selectie a numeroaselor filme remarcabile in care Firth a jucat si care au contribuit la consolidarea reputatiei sale de actor talentat si versatil.

Premii

De-a lungul carierei sale impresionante, Colin Firth a castigat numeroase premii si nominalizari pentru rolurile sale. Printre cele mai notabile premii se numara:

 • Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor intr-un rol principal (drama) pentru The King’s Speech (2011)
 • Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor intr-un rol principal pentru The King’s Speech (2011)
 • Premiul Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol principal pentru The King’s Speech (2011)
 • Premiul Volpi Cup pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Venetia pentru A Single Man (2009)
 • Nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar pentru Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Averea

Colin Firth este considerat unul dintre cei mai bine platiti actori din lume, cu o avere estimata la aproximativ $ 30 milioane. Actorului ii place sa traiasca in mod modest si sa-si foloseasca averea pentru a sustine diverse cauze caritabile si ecologice.

Viata personala

In ceea ce priveste viata personala, Colin Firth s-a casǎtorit in 1997 cu regizoarea italiana Livia Giuggioli. Cuplul are doi copii: Luca (n. 2001) si Matteo (n. 2003). Inainte de casatoria sa cu Livia, actorul englez a avut o relatie indelungata cu Meg Tilly, cu care are un fiu, Will (n. 1990).

Actorul este implicat in numeroase cauze umanitare, cum ar fi Amnesty International si Oxfam, si este un activist inregistrat pentru refugiati, drepturile omului si mediu.

Familia

Fratelui sau, Jonathan Firth, i-a urmat si el pasii si a devenit un actor cunoscut in Anglia, jucand in numeroase seriale TV si filme. Kate, sora mai mica a lui Colin, lucreaza in domeniul educatiei, in timp ce Megs (porecla) este in domeniul publicitatii si comunicarii.

Parintii lui Colin, Shirley si David, au fost un sprijin constant pe parcursul intregii sale cariere si au fost evident mandri de realizarile sale in lumea cinematografica.

Colin Firth este fara indoiala unul dintre cei mai renumiti si apreciati actori ai generatiei sale, cu un talent indiscutabil si un mod elegant de a se purta pe platouri. Averea sa il situeaza printre cei mai bine platiti actori si o cariera vasta in televiziune si film, subliniaza reusitele sale in aceasta industrie. Dupa peste trei decenii de a juca intr-o gama variata de filme, Colin Firth nu da semne ca ar renunta in curand la actorie si ii asteapta cu siguranta multe alte roluri remarcabile.