Birlic: Profilul artistului și contribuția sa în teatru

Nascut pe 15 Septembrie 1905 in Valenii de Munte, Romania, Fory Etterle, cunoscut sub numele sau de scena, Birlic, a fost un actor roman de teatru si de film care i-a incantat pe spectatori cu performantele sale memorabile de-a lungul carierei sale de aproape 60 de ani.

Birlic si-a inceput cariera de actor la o varsta frageda, la doar 14 ani, debutand in grupul de amatori „Societatea academica de arta dramatica” din Galati, sub indrumarea directorului si profesorului de teatru, Nicolae Massim. Dupa aceasta experienta, a participat la numeroase turnee in intreaga Romanie, iar mai tarziu si-a continuat studiile la Conservatorul de Arta Dramatica in Bucuresti, unde a fost studentul renumitului actor Scarlatescu-Musatescu.

A fost activ in perioada 1923-1983, timp in care a jucat in numeroase teatre, precum „Comedia” si „Teatrul National” din Bucuresti, si a aparut in peste 33 de filme.

Avere

Desi Birlic nu se afla printre cei mai bogati actori ai vremii, averea sa a fost estimata in jurul valorii de un milion de dolari, in mare parte datorita carierei sale prolifice si a succesului filmelor si pieselor de teatru in care a jucat. Acesta a fost o consecinta a talentului sau exceptional si a faptului ca a jucat in foarte multe filme, dar si in numeroase piese de teatru, care au avut un impact semnificativ asupra publicului de-a lungul timpului.

Relatii

In ceea ce priveste viata sa personala, Birlic s-a casatorit cu actrita Ionela Purici in 1930, cu care a avut o fiica, actrita Georgeta Viorica. Casnicia lor s-a incheiat in 1944, iar Birlic s-a recasatorit cu Maria Moisescu, tot actrita, cu care a avut inca o fiica, actrita Ionela Birlic.

Premii

  • Ordinul „Meritul Cultural” clasa I (1949) – pentru contributia sa in teatru si film
  • Premiul de excelenta pentru intreaga activitate la Festivalul de Film de la Mamaia (1971)
  • Diploma de onoare „Pro Cultura” pentru contributia sa in cinematografie (1983)

Cariera

Birlic a jucat o serie intreaga de roluri in piese de teatru, dar a devenit cunoscut si popular in special datorita rolurilor sale de comedie in filme. De asemenea, acceste comedii s-au bucurat de succes nu doar in Romania, dar si in strainatate, devenind un artist recunoscut si apreciat la nivel international. In cariera sa, Birlic a fost apreciat pentru modul in care si-a creat personajele, pentru capacitatea sa de a se transforma si de a trece cu usurinta de la o categorie de public la alta.

In teatru, Birlic a debutat in 1923 la Teatrul Carpati din Bucuresti, aparand in piesa „Peruca parintelui”, iar ulterior a trecut prin teatrele Maria Filotti, Lucia Sturdza Bulandra, Teatrul National din Craiova, Teatrul Comediasi in celebra trupa a Teatrului National din Bucuresti.

In anii ’30, Birlic s-a afirmat ca un actor de prim-rang in teatrul romanesc, unde talentul sau a fost aptly-pairate. Calitatea de a fi foarte adaptabil intr-un spectru larg de roluri a facut ca, dupa aceea, sa fie solicitat pentru diferite filme si sa devina un actor cautat si respectabil in domeniul actoricesc.

Viata personala

In ciuda faptului ca viata personala a lui Birlic nu a fost expusa in mod constant in mass-media, se stie despre el ca a avut o viata discreta, fara excese si cu mare respect pentru profesia sa si colegii sai. Birlic a fost considerat una dintre figurile tutelare ale teatrului romanesc, apreciat pentru bunatatea sa si traiectoria profesionala, care au avut un mare impact asupra generatiilor de artisti care au urmat.

Filmele in care a jucat Birlic

Unii dintre regizorii importanti al caror actorm a ales sa-i conduca pe Birlic in filmele lor includ Grigore Brezeanu si Jean Georgescu Gheorghiu. De-a lungul timpului, Birlic a jucat in peste 33 de filme si a castigat reputatia in Romania drept unul dintre cei mai valorosi actori.

Enumeram mai jos o lista a filmelor in care a jucat Birlic, ordonate cronologic:

  1. Doua lozuri (1957)
  2. Telegrame (1959)
  3. Omul de langa tine (1961)
  4. Vacanta la mare (1963)
  5. Procesul alb (1965)
  6. Rapirea fecioarelor (1968)
  7. Haiducii (1969)
  8. Brigada Diverse intra in actiune (1970)
  9. Brigada Diverse in alerta (1971)
  10. Brigada Diverse am tranzactionista daca (1971)
  11. Bariera (1972)
  12. Un August in flacari (1974)
  13. Doctorul Poenaru (1978)
  14. Vacanta cea mare (1988)

Birlic a murit pe 27 octombrie 1983 in Bucuresti, lasand in urma o mostenire incontestabila in lumea teatrului si a filmului romanesc. Numerosi colegi, critici de teatru si film, si iubitori si-au exprimat admiratia pentru talentul sau si pentru devotamentul fata de meseria sa si au pastrat vie amintirea sa in inimile lor.

Vizitati pagina lui Birlic pe IMDb pentru mai multe informatii despre cariera sa in teatru si film.