Zoe Saldana: Talentul versatil al unei actrițe

Zoe Saldana: Talentul versatil al unei actrite

Zoe Yadira Saldana Nazario, cunoscuta in mod profesional ca Zoe Saldana, s-a nascut pe 19 iunie 1978 in Passaic, New Jersey, SUA. Cu origini dominicane si portoricane, Zoe a crescut intr-o familie de artisti, cu o mama care era o dansatoare talentata si un tata sculptor. In urma decesului tatalui sau intr-un accident de masina, familia s-a mutat in Republica Dominicana. Acolo, Zoe si-a dezvoltat pasiunea pentru dans, studiind baletul la prestigioasa Ecole nationale superieure de la danse.

Cariera

Dupa ce s-a intors in Statele Unite la varsta de 17 ani, Zoe Saldana a inceput sa se implice in lumea teatrului si a jucat in mai multe piese Off-Broadway la New York. In anii ’90 si la inceputul anilor 2000, a aparut in diverse seriale de televiziune, precum “Law & Order” si “NYPD Blue”.

Cariera sa cinematografica a inceput sa prinda viteza odata cu rolul in filmul “Center Stage” (2000), in care si-a demonstrat abilitatile de dansatoare. Ulterior, a fost distribuita in alte filme de succes precum „Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl” (2003), „The Terminal” (2004) si „Guess Who” (2005).

In 2009, cariera ei a atins un nou nivel odata cu rolul din filmul „Star Trek”, unde interpreteaza personajul Uhura. In acel an, un alt rol marcant a fost Na’vi Neytiri in filmul „Avatar” al lui James Cameron. Acesta a devenit cel mai de succes film din istorie, cu incasari de peste 2,8 miliarde de dolari la nivel mondial.

Lista de succese a continuat cu roluri in filme precum „Columbiana” (2011), „Star Trek: Into Darkness” (2013), „Guardians of the Galaxy” (2014), „Guardians of the Galaxy Vol. 2” (2017) si „Avengers: Infinity War” (2018). In 2021, Saldana va aparea din nou in continuarea mult asteptata „Avatar 2”.

Premii si distinctii

De-a lungul anilor, talentul lui Zoe Saldana a fost rasplatit cu diverse nominalizari si premii:

 • Academia de Film Online pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar – „Avatar” (2009)
 • Teen Choice Awards – Choice Movie Actress: Sci-Fi/Fantasy – „Star Trek” (2009)
 • Premiile ALMA – Cea mai buna actrita intr-un film – „Columbiana” (2011)
 • Empire Award – Best Female Newcomer – „Star Trek: Into Darkness” (2013)

Viata personala si familia

Casatorita cu artistul italian Marco Perego din 2013, Zoe Saldana are trei copii cu sotul ei: gemenii Bowie si Cy si, mai tanarul, Zen. Familia sa este extrem de importanta pentru Zoe si ea prefera sa mentina o viata privata cat mai discreta, ferindu-si copiii de lumina reflectoarelor.

Averea

Datorita unei cariere foarte reusite in cinematografie, averea lui Zoe Saldana se estimeaza la aproximativ 20 de milioane de dolari, acest lucru fiind in mare parte datorita participarii sale in francize de succes, precum „Avatar”, „Star Trek” si „Guardians of the Galaxy”.

Un talent versatil

Ceea ce diferentiaza Zoe Saldana de multi alti actori de la Hollywood este versatilitatea sa si abilitatea de a se adapta in mod credibil la o gama larga de personaje. Munca sa in domeniul dansului si experienta in teatru ii permit sa-si foloseasca fizicul si expresivitatea in diverse roluri, fie ca este vorba de un personaj Na’vi sau de o asasina plina de agilitate.

Filme notabile cu Zoe Saldana

Pentru a prezenta o imagine completa a carierei lui Zoe Saldana, iata o lista cu cateva dintre cele mai notabile filme ale sale:

 1. „Center Stage” (2000)
 2. „Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl” (2003)
 3. „The Terminal” (2004)
 4. „Guess Who” (2005)
 5. „Star Trek” (2009)
 6. „Avatar” (2009)
 7. „Columbiana” (2011)
 8. „Star Trek: Into Darkness” (2013)
 9. „Guardians of the Galaxy” (2014)
 10. „Guardians of the Galaxy Vol. 2” (2017)
 11. „Avengers: Infinity War” (2018)

Zoe Saldana este esenta unei actrite complete si dedicate lucrului pe care il face. Experienta sa in dans si teatru o ajuta sa creeze personaje memorabile, iar angajamentul sau fata de arta si familie demonstreaza ca succesul in Hollywood nu inseamna neaparat compromiterea valorilor personale. Este un exemplu puternic pentru actritele tinere si pentru femeile din intreaga lume.