Tom Cruise: Legenda cinematografiei

Tom Cruise: Legenda cinematografiei

Tom Cruise, pe numele sau complet, Thomas Cruise Mapother IV, este unul dintre cei mai faimosi si de succes actori de la Hollywood. Cu o cariera de peste trei decenii si multe filme in palmares care au avut incasari de miliarde de dolari, Tom Cruise a devenit o legenda a cinematografiei.

Copilarie si viata timpurie

Nascut in Syracuse, New York, pe 3 iulie 1962, Tom Cruise a avut o copilarie dificila, marca de divortul parintilor sai, Mary Lee si Thomas Cruise Mapother III, `aond copilariat in saracie. A locuit pe perioade in New York si Canada, mutandu-se des impreuna cu mama sa si cei trei frati. A suferit de dislexie si a avut probleme cu parintii sai. Insa, in ciuda dificultatilor, Tom si-a descoperit pasiunea pentru actorie cand a jucat intr-o piesa de teatru la scoala, moment care avea sa ii schimbe decisiv viata.

Cariera in actorie

Filmele sale de debut

Dupa ce a debutat in industria cinematografica cu roluri minore in filme precum „Endless Love” (1981) si „Taps” (1981), Tom Cruise a dobandit faima dupa rolul din Risky Business (1983), care a stabilit temeiurile pentru imaginea sa de „baiat rau” in cinematografie.

Inceputul consacrarii

Consacrarea sa ca actor de prima marime a venit odata cu rolul pilotului Pete ‘Maverick’ Mitchell in Top Gun (1986), un megasucces comercial care a consolidat statutul sau de „vedeta de actiune” si luptator impotriva sistemului. O serie de alte succese au urmat:

 1. Rain Man (1988) – unde a jucat alaturi de Dustin Hoffman
 2. Born on the Fourth of July (1989) – castigand prima sa nominalizare la premiile Oscar
 3. A Few Good Men (1992) – impreuna cu Jack Nicholson
 4. Jerry Maguire (1996) – pentru care a primit a doua sa nominalizare la Oscar

Succesul cu seria de filme Mission: Impossible

Poate cea mai cunoscuta franciza in care a jucat Tom Cruise este Mission: Impossible, in care interpreteaza rolul agentului special Ethan Hunt. Primul film a fost lansat in 1996 si a avut incasari uriase, iar succesul seriei a continuat cu alte patru sequel-uri:

 1. Mission: Impossible 2 (2000)
 2. Mission: Impossible III (2006)
 3. Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011)
 4. Mission: Impossible – Rogue Nation (2015)

Al saselea film al francizei, Mission: Impossible – Fallout (2018), a fost un succes rasunator atat la nivel de incasari (aproape 800 de milioane de dolari), cat si din punct de vedere al aprecierilor criticilor.

Alte filme notabile

Pe langa filmele amintite mai sus, Tom Cruise a fost distribuit intr-o serie de alte filme memorabile, precum:

 • Minority Report (2002) – regizat de Steven Spielberg
 • War of the Worlds (2005) – de asemenea regizat de Spielberg
 • Collateral (2004) – in care a jucat alaturi de Jamie Foxx
 • Rock of Ages (2012) – o incursiune in comedia muzicala
 • Edge of Tomorrow (2014) – alta productie de succes in genul actiune/science-fiction

Premii si nominalizari

De-a lungul carierei sale, Tom Cruise a obtinut numeroase premii si nominalizari pentru rolurile sale. Dintre acestea, cele mai notabile sunt:

 • Trei nominalizari la premiile Oscar: pentru Born on the Fourth of July (1989), Jerry Maguire (1996) si Magnolia (1999)
 • Trei premii Golden Globe castigate – pentru aceleasi roluri mentionate mai sus
 • Alte nominalizari si premii la Saturn Awards, BAFTA, MTV Movie Awards, Critics’ Choice Movie Awards si multe altele

Viata personala si relatiile

Familia si casatoriile

Tom Cruise a fost casatorit de trei ori:

 1. Mimi Rogers (1987-1990)
 2. Nicole Kidman (1990-2001)
 3. Katie Holmes (2006-2012)

Din casatoria cu Nicole Kidman, Tom are doi copii adoptati, iar din casatoria cu Katie Holmes, o fiica biologica, pe nume Suri.

Religia – Scientologia

Un aspect important in viata personala a lui Tom Cruise este apartenenta sa la scientologie, o religie controversata fondata in anii ’50 de L. Ron Hubbard. Faptul ca este unul dintre cei mai faimosi practicanti ai scientologiei a generat deseori controverse si chiar a afectat relatiile cu familia si colegii de platou.

Averea si succesul financiar

Se estimeaza ca averea lui Tom Cruise este de peste 570 de milioane de dolari, conform revistei Forbes. Aceasta il plaseaza in topul celor mai bogati actori de la Hollywood, in mare parte datorita incasarilor uriase ale filmelor in care a jucat si al contractelor avantajoase pe care le-a negociat. Mai mult decat atat, el este si un producator de succes si coproprietar al studioului United Artists.

Poate fi afirmat cu incredere ca Tom Cruise reprezinta fara doar si poate o legenda a cinematografiei. Cu o cariera stralucitoare de peste trei decenii, el a demonstrat atat talentul sau in actorie, cat si desavarsirea in genul actiune, devenind una dintre cele mai cunoscute si indragite figuri ale industriei.