Renee Zellweger: Actriță și Caracter

Renee Zellweger: Actrita si Caracter

Nascuta pe 25 aprilie 1969 in Katy, Texas, Renee Zellweger este o actrita premiata si cunoscuta pentru rolurile sale iconice din filme ca „Jerry Maguire”, „Bridget Jones’s Diary” si „Chicago”. Parintii ei, Kjellfrid Irene si Emil Erich, provin din Norvegia si respectiv Elvetia, fiind de profesie asistent medical si inginer. Renee si-a dovedit talentul artistic inca de la o varsta frageda, participand la numeroase piese si activitati scolare. A absolvit Universitatea din Texas la Austin in 1991, cu o diploma in radiodifuziune si jurnalism.

Renee Zellweger a debutat in 1992 cu show-ul de televiziune „A Taste for Killing” si in 1993 cu filmul „Dazed and Confused”. Progresiv, actrita si-a marit popularitatea cu roluri din „Reality Bites”, „Empire Records” si „The Whole Wide World”. Insa consacrarea sa a avut loc in 1996 cu filmul „Jerry Maguire”, alaturi de Tom Cruise.

Avere

Renee Zellweger este estimata la o avere de aproximativ 90 de milioane de dolari, adunata in principal din prestatiile sale actoricesti, dar si din lucrul ca producatoare. Actrita a fost si imaginea unor marci de lux, precum Carolina Herrera.

Relatii

Actrita a fost implicata in numeroase relatii de-a lungul anilor, printre acestea numarandu-se si cativa colegi de scena si muzicieni. In 2005, a fost casatorita pentru o scurta perioada cu cantaretul country Kenny Chesney. De asemenea, a avut relatii cu Jim Carrey, Bradley Cooper si muzicianul Doyle Bramhall II.

Preimii

De-a lungul carierei sale, Renee Zellweger a fost onorata cu numeroase premii si nominalizari pentru prestatiile sale deosebite. Printre acestea se numara:

 • Premiul Oscar pentru Cea mai buna actrita in rol secundar in 2003, pentru rolul din „Cold Mountain”.
 • Premiul Oscar pentru Cea mai buna actrita in rol principal in 2020, pentru interpretarea sa magistrala a lui Judy Garland din filmul „Judy”.
 • 3 premii Golden Globe
 • 4 premii BAFTA
 • 6 premii Screen Actors Guild

Cariera

Renee Zellweger a avut parte de o cariera impresionanta gratie versatilitatii si talentului sau incontestabil. Unele dintre cele mai cunoscute si apreciate filme in care actrita si-a lasat amprenta sunt:

 1. „Jerry Maguire” (1996) – rolul Dorothy Boyd
 2. „Bridget Jones’s Diary” (2001) – rolul Bridget Jones
 3. „Chicago” (2002) – rolul Roxie Hart
 4. „Cold Mountain” (2003) – rolul Ruby Thewes
 5. „Cinderella Man” (2005) – rolul Mae Braddock
 6. „Bridget Jones: The Edge of Reason” (2004) si „Bridget Jones’s Baby” (2016) – reintroducand personajul ei iconic
 7. „Judy” (2019) – rolul Judy Garland

Viata personala

In ciuda succesului si faimei, actrita prefera sa-si pastreze viata personala departe de ochii presei. A trait o vreme in Connecticut, dar acum isi petrece cea mai mare parte a timpului in Los Angeles. Este cunoscuta pentru implicarea in activitati de caritate si fundatii precum „Stand Up to Cancer” sau „The Great Initiative”.

Familie

Parintii actritei, Kjellfrid si Emil, au fost intotdeauna prezenti si sustinatori in viata fiicei lor, renuntand la joburile lor pentru a-i fi alaturi in anii de inceput si sacrificii care s-au dovedit a fi bine investite.

Renee Zellweger este un exemplu remarcabil de pasiune si dedicare fata de arta si cariera sa. A reusit sa impresioneze generatii intregi de spectatori gratie talentului sau, si a construit o cariera demna de invidiat. Cu siguranta, va continua sa ne uimeasca cu interpretari de exceptie in anii ce vor veni.