Nicu Alifantis: Contribuția muzicianului și actorului în cultura română

Nicu Alifantis: Contributia muzicianului si actorului in cultura romana

Nascut la Braila, in preajma lunii mai 1954, Nicu Alifantis este unul dintre cei mai reprezentativi muzicieni si actori ai scenei culturale romanesti. Virtuoz al chitarei si compozitor prolific, el a reusit sa se faca remarcat in lumea artistica atat prin muzica sa inconfundabila, cat si prin prezenta scenica si abilitatile actoricesti. Nicu Alifantis provine dintr-o familie de artisti, avand tata muzician si mama actrita, acesta isi petrece copilaria printre decorurile teatrale si acordurile muzicale.

Avere

Desi nu exista informatii precise privind averea lui Nicu Alifantis, este clar ca succesul sau pe plan artistic i-a adus atat recunoastere nationala si internationala, cat si o situatie financiara stabila. Nicu Alifantis a reusit sa cladeasca o cariera solida, ajungand sa fie unul dintre cei mai apreciati si respectati artisti din Romania.

Relatii

Nicu Alifantis a avut de-a lungul timpului mai multe iubiri celebre, dar cea mai cunoscuta a fost relatia sa de lunga durata cu actrita Rodica Mandache. Nicu a avut un mariaj indelungat cu Rodica, care le-a adus pe lume doi copii: Ada si Mihai. Desi nu s-au casatorit, ei au fost apropiati si de-a lungul anilor, in ciuda faptului ca nu mai formau un cuplu, continuand sa colaboreze si in plan profesionist.

Premii

La-a lungul carierei sale artistice, Nicu Alifantis a fost distins cu numeroase premii si distinctii pentru contributia adusa atat in muzica, cat si in teatru. Printre cele mai importante premii ale lui Alifantis se numara:

  • Grand Prix pentru Compozitie si Interpretare, la Festivalul de la Sopot, Polonia, 1988
  • Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, Festivalul de Film de la Costinesti, 1990
  • Premiul Uniunii Artistilor pentru Teatru la Festivalul National de Teatru Contemporan, Romania, 1998

Cariera in muzica

Nicu Alifantis isi incepe cariera muzicala in 1975, cand participa la festivalul de muzica studenteasca din Galati. In aceeasi perioada infiinteaza si trupa „Hora” la Braila, iar primul sau album, „25 de melodii – 60 de minute de muzica vrajita”, apare in anul 1982. In anii ’80 si ’90 se afirma si ca textier, colaborand cu artisti de marca precum Alexandru Andries, Ada Milea sau grupul „Pasarea Colibri”.

Nicu Alifantis are in palmares o serie lunga de albume, albume, intre care se numara: „Zan”, „Timpul”, „Rar” si „Umbra”. Printre cele mai cunoscute si apreciate melodii ale sale se numara „Emigrantul”, „Ploaie de toamna”, „Cei mai frumosi ani” si „Esarfa in dar”.

Cariera actoriceasca

Paralel cu succesul din muzica, Nicu Alifantis isi incepe si cariera actoriceasca in 1984, odata cu rolul principal din filmul „Muzica”, regizat de Radu Gabrea. De-a lungul anilor, joaca in mai multe productii cinematografice si seriale TV, precum:

  • Mihaita in „Liceenii”, 1987
  • Calin in „Buletin de Bucuresti”, 1988
  • Roland in „Umbre”, 2014

Pe langa cariera in cinematografie, Nicu Alifantis a fost si un actor apreciat in teatru, interpretand roluri in piese precum „Visul lui Xi’an” si „Femeia cu carti de romante”.

Viata personala

Tot muzicale sale reflecta si trairile si momentele personale, fiind renumit pentru sinceritatea si emotivitatea versurilor. De-a lungul vremii, Nicu Alifantis si-a manifestat admiratia pentru marii poeti ai lumii, precum Nichita Stanescu, Mihai Eminescu, Miron Radu Paraschivescu si Rainer Maria Rilke, acestia reusind sa il inspire si sa ii influenteze stilul si creatia.

Contributia in cultura romana

De-a lungul timpului, Nicu Alifantis a sustinut constant dezvoltarea culturii si artei romanesti, fiind un promotor fervent al valorilor autohtone si al dialogului intercultural. Acesta a sustinut numeroase proiecte culturale si a contribuit la promovarea muzicii romanesti si a lumii teatrale pe plan intern si international. Prin harul sau artistic si prin talentul de a imbina armonios muzica, teatrul si poezia, Nicu Alifantis a reusit sa lase o amprenta de neuitat asupra culturii romanesti si a inimilor celor care l-au ascultat si i-au admirat creatiile.