Natasha Richardson: Amintirea actriței și rolurile sale memorabile

Natasha Richardson: Amintirea actritei si rolurile sale memorabile

Viata si familia

Natasha Richardson s-a nascut pe 11 mai 1963 in Londra, intr-o familie talentata si cu un renume in industria divertismentului. Natasha era fiica regizorului de teatru si film, Tony Richardson, si a actritei Vanessa Redgrave, care la randul ei apartinea unei mari dinastii de actori britanici, familia Redgrave. Sora ei, Joely Richardson, este si ea o renumita actrita, si ambele au urmat cursurile prestigioasei scoli britanice de teatru si film, Central School of Speech and Drama.

Cariera in film

Cariera lui Natasha Richardson in cinematografie a inceput in anii ’80 si a cuprins o gama larga de roluri de succes, in comedii, drame, dar si actiuni. Printre cele mai cunoscute filme in care a jucat se numara:

 1. Gothic (1986) – In acest film regizat de nu mai putin celebrul Ken Russell, Natasha isi face debutul pe marele ecran, intr-un thriller horror inspirat de fapte reale.
 2. Patty Hearst (1988) – In acest film biografic, in regia lui Paul Schrader, Richardson interpreteaza rolul principal, bazat pe viata si rapirea mostenitoarei Patty Hearst.
 3. The Handmaid’s Tale (1990) – Adaptarea cinematografica a romanului distopic, scris de Margaret Atwood, regizat de Volker Schlondorff si cu Natasha Richardson in rolul principal.
 4. Nell (1994) – O dramedie alaturi de Jodie Foster si Liam Neeson, in care Natasha interpreteaza un personaj secundar, dar cu un impact emotional puternic.
 5. The Parent Trap (1998) – In aceasta comedie de familie, Natasha Richardson joaca alaturi de Dennis Quaid si Lindsey Lohan, interpretand rolul mamei a doua adolescente separate la nastere, care incearca sa-si reuneasca parintii divortati.

Cariera pe Broadway si in teatru

Pe langa cariera sa in cinematografie, Natasha Richardson a fost o actrita extrem de apreciata si in teatru, mai ales pe scena Broadway-ului din New York. Aici a jucat intr-o serie de piese importante, printre care:

 • Anna Christie (1993) – O adaptare a piesei lui Eugene O’Neill, in care Natasha interpreteaza rolul principal feminin, alaturi de Liam Neeson.
 • A Streetcar Named Desire (2005) – O versiune moderna a piesei lui Tennessee Williams, in care Richardson joaca rolul lui Blanche DuBois.
 • Cabaret – Musicalul de mare succes in care Natasha Richardson a obtinut recunoasterea internationala, castigand un premiu Tony pentru cea mai buna actrita intr-un musical, pentru rolul lui Sally Bowles.

Viata personala si casatoria cu Liam Neeson

In timpul repetitiilor pentru piesa „Anna Christie”, Natasha Richardson l-a cunoscut pe viitorul ei sot, actorul irlandez Liam Neeson. Cei doi s-au casatorit in 1994 si au avut doi copii, Micheal si Daniel, continuand sa colaboreze atat pe scena, cat si in film, pana la moartea tragica a actritei in 2009.

Accidentul tragic si moartea prematura

Pe 16 martie 2009, Natasha Richardson a suferit un accident grav in timpul unei vacante cu familia intr-un loc de schi din Canada. A cazut pe partie si si-a lovit grav capul, suferind un traumatism cranian. In ciuda interventiilor medicale, starea ei s-a agravat rapid si, pe 18 martie 2009, Natasha a fost declarata moarta la varsta de 45 de ani.

Premii si recunoasteri

De-a lungul carierei sale, Natasha Richardson a fost recompensata cu numeroase premii si recunoasteri, care includ:

 • Premiul Evening Standard pentru cea mai buna actrita, pentru rolul din „Anna Christie”.
 • Premiul Tony pentru cea mai buna actrita intr-un musical, pentru rolul din „Cabaret”.
 • Premiul criticilor americani de teatru pentru cea mai buna actrita intr-o piesa de teatru, acelasi rol din „Cabaret”.

Mostenirea ei artistica si amintirea celor dragi

Desi Natasha Richardson nu mai este cu noi, talentul, cariera si energia ei au ramas in amintirea multora dintre ceilalti actori si regizori cu care a lucrat. De asemenea, familia ei isi pastreaza legatura stransa cu lumea teatrului si filmului. Sotul ei, Liam Neeson, a continuat sa joace in filme de succes, in timp ce cei doi fii ai lor, Micheal si Daniel, au inceput si ei sa-si faca un nume in industria divertismentului.

In ciuda pierderii premature, Natasha Richardson va ramane in istoria teatrului si a filmului fie ca o actrita talentata si versatila, fie ca un om de familie care a inspirat si a iubit pe cei din jurul ei.