Totul despre Mihai Eminescu: Citate
Mihai Eminescu, numele devenit simbol al poeziei romanesti, este considerat cel mai important poet si prozator roman. Opera sa a atins cele mai inalte culmi ale literaturii romane si universale, fiind tradusa si apreciata pe toate meridianele globului. Prin geniul sau literar, Eminescu a dat expresie celor mai puternice emotii si trairi umane, reusind sa surprinda in versurile sale esenta existentei umane.
In acest articol vei descoperi unele dintre cele mai cunoscute si apreciate citate, dar si unele mai putin cunoscute ale poetului national, Mihai Eminescu. Pentru a facilita navigarea, articolele au fost organizate pe categorii de teme, reflectand o parte din diversitatea tematica a operei eminesciene.
Top 100 Mihai Eminescu citate
- Poate ca povestea este partea cea mai frumoasa a vietii omenesti… cu povesti ne leagana lumea, cu povesti ne adoarme… Ne trezim si murim cu ele.
- De departe se vedeau muntii mei natali, uriasi batrani cu fruntile de piatra spargand norii.
- Limba este insasi floarea sufletului etnic al romanimii.
- Dar vei fi bagat de sama o imprejurare: cartea mea, citindo in sir, ramane neinteleasa… dar orideundei incepe, rasfoind tot la a saptea fila, o limpezime dumnezeiasca e in fiecare sir.
- In jurul acestui instinct se invarteste viata omenirei… Mancare si reproducere, reproducere si mancare!
- Limba este masurariul civilizatiunii unui popor.
- Pasiunile injosesc, pasiunea inalta.
- Popor romanesc, mari invataturi iti da tie aceasta intamplare! Daca fii tai ar fi fost uniti totdeauna atunci si pamantul tau stramosesc ramanea unul si nedespartit. Dar veacuri de dezbinare neintrerupta teau dus la slabiciune, teau dus sati vezi rusinea cu ochii!
- Fiecare om e o intrebare pusa din nou spiritului Universului.
- Tinta noastra a fost totdeauna conservarea elementului national.
- Tara este rodul a zeci de generatii si apartine altor zeci de generatii care vor veni. Blandetea caracteristica a poporului romanesc dovedeste ca in trecut el a trait economiceste multamit, ca avut cei trebuia.
- Viitorul al cunoaste, te intoarce spre trecut.
- Nu noi suntem stapanii limbei, ci limba e stapana noastra.
- Carciumile sunt localuri de indobitocire si de prostitutie sufleteasca.
- Sau tara aceasta sa fie in adevar romaneasca, sau nici nu merita sa fie.
- In fapt lumeai visul sufletului nostru. Nu exista nici timp, nici spatiu – ele sunt numai in sufletul nostru. Trecut si viitor e in sufletul meu, ca padurea intrun sambure de ghinda, si infinitul asemenea, ca reflectarea cerului instelat intrun strop de roua.
- Nu exista oameni mai neinduplecati si mai duri decat cei preocupati intruna de nefericirea lor.
- Unul e toti precum una e toate, de deasupra tuturora se ridica cine poate.
- In om e un sir nesfarsit de oameni.
- Nebunii lui Shakespeare sunt adevarati intelepti.
- Aici, in hotarele stramte ale tarii romanesti, trebuie sa se adune capitalul de cultura, din care sa se imprumute fratii nostri de prin tarile de primprejur dimpreuna cu celelalte popoare mai inapoiate decat noi.
- Fiecare lucru poarta in sine insusi masura sa.
- Totul ia timp… si timpul ia tot.
- Mita en stare sa patrunda orisiunde in tara aceasta, pentru mita capetele cele maide sus ale administratiei vand sangele si averea unei generatii.
- Menirea vietii tale e sa te cauti pe tine insuti.
- Fiecare [om] e o intrebare pusa din nou spiritului Universului.
- Libertatea adevarata e un sentiment aproape religios.
- Eu nu ma supar deloc de modul cum se reflecta persoana mea in ochii dtale, caci de la asa oglinda nici nu ma pot astepta la alt reflex.
- A iubi? A avea vreme de pierdut. Cine nare vreme nu iubeste.
- Intre caractere si inteligente nar trebui sa existe alegere. Inteligentele se gasesc foarte adesea,caracterul foarte rar.
- Sufletul calatoreste din veac in veac, acelasi suflet, numai ca moarteal face sa uite ca a mai trait.
- Nu risipi partea cea mai buna a vietii si a inimei dtale pentru un om care nu e vrednic sati ridice praful urmelor si credema odata in viata cand iti spun marele adevar, ca cel ce nu en stare a se iubi pe sine, nu en stare a iubi pe nimenea.
- Muzica are puterea de a ne apropia de esenta lucrurilor si de a atinge mai mult radacina fiintei umane.
- In adancurile sufletului coborandune, am putea trai aievea in trecut si am putea locui lumea stelelor si a soarelui.
- Daca lumea ar trebui sa piara si eu as putea sa o scap printro minciuna, eu nas spuneo, ci as lasa lumea sa piara.
- Masurariul civilizatiunii unui popor in ziua de azi e: o limba sonora si apta de a exprima prin sunete notiuni, prin sir si accent logic cugete, prin accent etic sentimente.
- Poporul romanesc, desi destul de numeros pe fata pamantului, a ramas in urma economiceste si in cultura, deci nu putea sa intreprinza lupta pentru existenta decat sub scutul unui rol istoric recunoscut de Europa si congruent cu interesele ei.
- Deai fi aici, teas pupa! Dar asa sa pup in vant? Caci tu esti inceputul si sfarsitul vietii mele, cu tine sencepe si sencheie gandul meu.
- Maghiarul este un adversar comic.
- Un om intelept cunoaste pe un nerod,caci nerod a fost fiecare in viatai;dar un nerod nu recunoaste un intelept,caci na fost niciodata intelept.
- Poti avea totul fara sa ai nimic si poti sa nu ai nimic avand totul.
- Atingerea absolutului e fericirea suprema, iubirea implinita e doar o treapta spre fericire.
- Stiinta poate castiga oricine voieste, judecata nu.
- Adevarul este crud, dar numai el foloseste.
- Ideea valorii este foarte relativa,caci fiecare o masoara dupa interesul sau.
- Daca o generatie poate avea un merit, e acela de a fi un credincios adept al istoriei, de a pune sarcinile impuse cu necesitate pe locul pe care il ocupa in inlantuirea timpilor.
- Omul are atata libertate si egalitate pe cata avere are. Iar cel sarac e totdeauna sclav.
- Oamenii nu se deosebesc atat prin ceea ce zic, cat prin ceea ce fac.
- Am inteles ca un om poate avea totul neavand nimic si nimic avand totul.
- De aproape doua mii de ani ni se predica sa ne iubim, iar noi ne sfasiem…
- Toate au trecut pe lume, numai raul a ramas.
- Toate numirile in functiuni nu se fac dupa merit, ci dupa cum ordona deputatii, care, la randul lor, atarna de comitetele de politicieni de profesie, formate in fiece centru de judet. Aceste comitete isi impart toate in familie. Ele creeaza, din banii judetelor, burse pentru copiiipatriotilor trimisi in strainatate sa numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judetene pe undepatriotii au cate un petec de mosie, incat toata munca publica, fie sub forma de contributie, fie sub cea de prestatiune, se scurge, direct ori indirect, in buzunarul unuipatriot.
- Patriotismul nu este numai iubirea pamantului in care teai nascut ci, mai ales, iubirea trecutului, fara de care nu exista iubire de tara.
- Geniul, in zdreanta sau in vesminte aurite, tot geniu ramane.
- Nu, dreptatea nui nimic fara putere.
- Inteligenta este putinta de a vedea si reproduce obiectiv cele ce exista si se intampla.
- A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominatiei rusesti. Numele „Basarab” si „Basarabeni” exista cu mult inaintea vremii in care acest pamant devenise romanesc; acest nume singur este o istorie intreaga.
- Arta de a guverna in Romania este sinonima cu arta de a amagi poporul, de al cloroformiza cu utopii demagogice.
- Rau si ura daca nu sunt, nu este istorie.
- Cine nu minte niciodata e natura.
- Nu e adevarat ca exista un trecut – consecutivitatea e in cugetarea noastra – cauzele fenomenelor, consecutive pentru noi, aceleasi intotdeauna, exista si lucreaza mereu.
- Dear fin lume numai mate – tot poet as fi?
- O gandire este un act, un cutremur al nervilor. Cu cat nervii se cutremura mai bine, mai liber, cu atat cugetarea e mai clara.
- Cand vedem dar pe „patrioti” cumuland cate 56 insarcinari publice asupra lor, putem fi de mai inainte siguri ca nusi indeplinesc nici una cum se cade.
- Viata noastra e o cadere perpetua.
- Ah! Cine ar mai vrea sa traiasca cand i sar spune de mic inca in loc de povesti faptul ca nu se minte in scoala, in biserica, in stat, ca intram intro lume de dreptate, de iubire, de sfintenie, pentru a vedea cand murim, ca fost o lume de nedreptate, de ura.
- In vremea veche, pe cand oamenii, cum sunt ei azi, nu erau decat in germenii viitorului, pe cand Dumnezeu calca inca cu picioarele sale sfinte pietroasele pustii ale pamantului, — in vremea veche traia un imparat intunecat si ganditor ca miazanoaptea si avea o imparateasa tanara si zambitoare ca miezul luminos al zilei.
- Inima foarte calda si minte foarte rece se cer de la un patriot.
- Lumeai cum este si ca dansa suntem noi.
- Moralitatea este pentru suflete identica cu sanatatea pentru trup!
- Ceea ce istoria nici unui popor din lume na scuzat vreodata e lasitatea.
- Fata era de acea dulceata vanata alba ca si marmura in umbra, cam trasa a fi uscata si ochii taiati in forma migdalei erau de acea intensa voluptate pe care o are catifeua.
- Ca sati dai seama de nivelul culturii generale a unei natii, trebuie sa vezi ce idoli are.
- Ceea ce pentru noi este un adevar absolut, e numai rezultatul (poate relativ) de cultura a vremilor trecute.
- Un imparat puternic avea o fata atat de frumoasa, ca, de cand era copila, veneau sa o vada oamenii din apropiere si din departari. Si cine avea vreo durere era usurat, cine era bolnav se insanatosea, privind la fata cea frumoasa.
- Caracterul insa al unei scoli bune este ca elevul sa invete in ea mai mult decat i se preda, mai mult decat stie insusi profesorul.
- Oamenii sempart in doua: unii cauta si nu gasesc, altii gasesc si nus multamiti.
- Oamenii se impart in doua categorii: unii cauta toata viata si nu gasesc, altii gasesc si nu sunt multumiti.
- Statul a devenit, din partea unei societati de esploatare, obiectul unei spoliatiuni continue si acesti oameni nu urca scarile ierarhiei sociale prin munca si merit, ci prin abuzul culpabil al puterii politice, castigate prin frustrarea statului cu sume insemnate.
- Cine prefera fete femeilor e ca acel ce prefera pe ucenici maestrului.
- Raul esential care ameninta vitalitatea poporului nostru este demagogia.
- Adevarul e stapanul nostru, nu noi stapanim adevarul.
- A nu iubi nu e nimica, a nu putea iubi e grozav.
- Nu exista nimica in lume ce nar trebui sa fie cum e!
- Nu contestam, de asemenea, ca averile sau inmultit in Romania, numai ca nu in mainile romanilor; nu contestam ca exista multe palate si zidiri mari in orasele noastre – numai ca nu ale indigenilor.
- Dumnezeu nu e in cer, nui pe pamant; Dumnezeu e in inima noastra.
- Nu voi iubi niciodata alta femeie si tu ramai in mintea mea si in sufletul meu ceea ce ai fost totdeauna: visul de aur al vietii mele, singura mea aspiratie, si viata cu tine, singura mea speranta.
- Aruncati din intamplare la raspantia unde se ating cele trei lumi deosebite si mai mult ori mai putin invrajbite, lumea moderna, cea musulmana si cea muscaleasca, romanii chiar in virtutea originei lor, sunt meniti a reprezenta interesele ideilor moderne si a fi un stat de cultura deosebita, in care trei lumi se intalnesc si se impaca.
- Daca nu pricepem ceva, sa zicem mai bine ca nu pricepem decat sai dam o explicatie falsa.
- Cand te lauda lumea, ascultao,numai lauda ce tio aduci tu singur no asculta. Vei vedea ce frumos se reduc laudele lumii la nimic si cum inveti a pretui exact valoarea propriilor tale acte.
- Lumea e un vis – un vis searbad, de motan.
- Natura poporului, instinctele si inclinarile lui mostenite, geniul lui, care, adesea, neconstiut, urmareste o idee pe cand tese la razboiul vremii, acestea sa fie determinante in viata unui stat, nu maimutarirea legilor si obiceielor straine.
- Pentru lucratorii statului onoarea, pentru soldati gloria, pentru principi stralucirea, pentru invatati renumele, pentru prosti cerul, si astfel o generatie inseala pe cealalta prin acest „advocatus diaboli” mostenit.
- Am voi sa credem ca Occidentul intreg va intelege, in sfarsit, ca la Dunare, interesele Romaniei sunt ale Occidentului insusi.
- Echilibrul in stat e ca sanatatea in corp.
- In tara noastra este de ajuns daca se asigura inaintarea meritului si a muncii; e destul atata, si numai pentru asta se cere reorganizare sociala.
- Sau zidit fara indoiala multe palate in Bucuresti, sa inmultit numarul acelora care traiesc numai in capitala sau numai in strainatate; tara munceste inzecit pentru a intretine absenteismul si luxul, precum si patura numeroasa de oameni care siau facut din politica o profesie lucrativa.
- De la Roma venim, din Dacia traiana.
- Cand iubirea este, si ea este numai cand e reciproca absoluta, va sa zica universala; cand iubirea e, aceasta e cu neputinta si de e cu neputinta, ea nu e decat cauza unei iubiri preinnoite si mai adanci inca de cum fusesenainte.
- Cu gazetele din timpul nostru se poate intradevar ca cineva, sculanduse sanatos dimineata, sasi afle necrologul pe pagina intai.
- Dama uitarii precum team mai rugat, caci numai uitarea face viata suportabila.
- Contrazite singur si vei gasi pace.
- Civilizatia noastra sencepe oarecum din nou si din fundament cu orice generatie noua, care daca nu e silita a repeta anevoioase cercetari, facute de parinti, totusi trebuie sasi castige prin propria memorie si judecata cunostintele lor.
- Sarac e cel ce se simte sarac, caruia ii trebuie neaparat mai mult decat are.
- Un amor care se sfarseste cu amicitie, nu a fost amor.
- Greselile politicianului sunt crime, caci in urma lor sufera milioane de oameni nevinovati, se impiedica dezvoltarea unei tari intregi si se impiedica, pentru zeci de ani inainte, viitorul ei.
- Munca unui om se poate plati. Caracterul, munca lui, nicicand.
- Peste tot credintele vechi mor, un materialism brutal le ia locul, cultura secolului, manan mana cu saracia claselor lucratoare, ameninta toata cladirea mareata a civilizatiei crestine. Shakespeare cedeaza bufoneriilor si dramelor de incest si adulteriu, cancanul alunga pe Beethoven, ideile mari asfintesc, zeii mor.
- Masura patriotismului va fi data de faptele pe care vom avea ocazia de a implini in viitor, iar nu de profesarea nimic costisitoare a unor idei, pe care individul si le alege dupa plac.
- Peste tot aceeasi idee: sa dau strainilor cemi cer; cat pentru romani putin imi pasa!
- Spunetimi despre dansa tot raul din lume,de vreti sannebunesc,cai hetera, cai monstru,cai satan… o iubesc.
- Timpul e moarte, spatiul e lupta si miscarea e suferinta.
- Multi lucreaza, dar putini gandesc.
- Stejarul creste numai undei pamantul bun, buruienile cresc pretutindeni.
- Daca lumea este un vis, de ce nam putea sa coordonam sirul fenomenelor sale cum voim noi?
- Fiecare frumusete este cristalizarea suferintelor universului.
- In aceste atome de spatiu si timp, cat infinit!
- Citeste! Citind mereu, creierul tau va deveni un laborator de idei si imagini din, care vei intocmi intelesul si filosofia vietii.
- Caci moarte nu exista, si ce numesti tu moarte, Eo viata altfel scrisa in sfanta firii carte.
- Visul unei umbre si umbra unui vis.
- Pentru cel ce intelege, un tantar suna ca o trambita, iar pentru cel ce nu intelege, tobele si surlele sunt in zadar; si, in orice caz, lumina nu se aprinde decat pentru cei ce vad, nu pentru orbi.
- Scoala va fi scoala cand omul va fi om si statul va fi stat.
- Orice cugetare generoasa, orice descoperire mare purcede de la inima si apeleaza la inima.
- Dumnezeul geniului ma sorbit din popor cum soarele soarbe un nour de aur din marea de amar.
- Fara munca nu exista bunastare, fara adevar nu exista cultura.
- Nu explicatiile ce se dau faptelor, ci faptele insele sunt adevarul.
- Dreptul este echilibrul vointelor umane.
- A astepta sa culegi altceva dintrun pamant decat ceea ce a fost semanat in el, ar fi copilarie.
- Adevarul este stapanul nostru, nu noi stapanim adevarul.
- Lumeai visul sufletului nostru. Nu exista nici timp, nici spatiu – ele sunt numai in sufletul nostru.
- Nenorocirea este cel mai bun dascal; isi are metoda ei proprie, dar gres nu da.
- Dragostea este un vis si o parere, o haina stralucita asezata peste durere.
- Oameni care au comis crime grave raman somitati, se plimba pe strada, ocupa functiuni inalte, in loc de asi petrece viata la puscarie.
- Cu sabia na fost luata insa nici Bucovina de austriaci, nici Basarabia de rusi, ci prin frauda.
- Constanta este un mic orasel, dar indestul de frumos. Viata e cam scumpa aici. Casele au oarecare eleganta, caci cladirile sunt din piatra patrata. O terasa pe tarmul inalt da o frumoasa priveliste pe intinderea marii… Sed intro mansarda si privirea mie deschisa din doua parti asupra marii, pe care as vrea sa plutesc cu tine. Te sarut dulce, draga mea Veronica, si raman al tau. La anul sa stii ca venim amandoi aici.
- Tineretea si saracia sunt doi dusmani neimpacati. Manierele, arta de a vorbi si incanta, toate acestea sunt straine omului carea trait intre oameni comuni si carea fost sarac.
- Cele mai intelepte planuri nencoronate de succes se numesc nerozii.
- Trebuie sa fim un stat de cultura la gurile Dunarii; aceasta e singura misiune a statului roman si oricine ar voi sa ne risipeasca puterile spre alt scop, pune in joc viitorul urmasilor si calca in picioare roadele muncii strabunilor nostri.
- Oriunde e teren pentru neagra speculatie, evreul e acasa, iar vaietele si plangerile contra persecutiei sunt mofturi care sa acopere de mai inainte modul neomenos in care sug pe cei pe care au cazut ca lacusta.
- Poezia – trandafirul ce creste in potir de aur, sufletul frumos.
- Eu nu pot sa nu te iubesc. Tu nu stii de ce, si nu tio pot spune, si cu toate astea chipul tau, umbra ceai aruncato pe panza gandurilor mele este singura fericire ce am avuto in lume.
Citate despre iubire
Eminescu a simtit si exprimat iubirea in multe dintre poemele si prozele sale. Iata cateva citate ce redau diferite fatete ale iubirii, de la tandrete si pasiune la melancolie si durere:
- „Iubirea insa e minciuna,/ Necredinta e adevar,/ Iar uitarea e izbanda -/ Nu spera si nu ai sa ierti.” (Memento mori)
- *”Iubirea vine ca un vis, asa de blanda si de doina, si gatlejul ce tremura, o zvacnire si ea e o frunza si ea pleaca.”. (O sama de cuvinte)
- *”Si nu credeam sa-nvat a plange,/ De dorul tau ador!/ Dureri in valtoarea de a fi, ei aduceti-va aminte si in veci… sa nu credea c-om vedea cu ochii nostri chiarul ala in care sa ne despart.”. (O sama de cuvinte)
- *”Oh! Iubire, dulce-alinare,/ Suras intre sene, tanar imbalsamare! Eu ma smulg de-mprejurarile unde mi-esti ador!/ Uneori, calduta-adieri de primavara, vii, si pe cand zarea cazului atins cu stranut nu te mai saturi de privit?” (Doina)
Citate despre natura
Mihai Eminescu a fost un mare admirator al naturii si a gasit in ea inspiratia si linistea pentru creatiile sale. Natura si poezie se impletesc in citatele ce urmeaza:
- *”Poate n-ar fi fost/ Nici liliac de mai,/ Nici inima de poet/ Dintre intunecata luna norilor zapada musca alba si luna norilor zadarnice cu fulg in spume si lacul imbratisate de trandafirul viu, si in pieptul lui insusi se stranse amaraciunea.” (Trandafir viu)
- *”O! Saizeci de pasari dalbe/ In grumazul zorilor rasare!/ Inc-o imagine fugara, am vazut-o numai o clipa, si am cazut in geana sfanta a lui vara, si iarasi isi trimite slove de mare si-mparat, sa-i aduca sarut.” (Sara pe deal)
- *”In cer inalt plapanda sofaia/ Cu palme reci sa ascunduieste!/ Cu triste serpe smolind sa leaga paruli undegetul ei ghidonic, sa straluciti-n noapte, jeraticul scris al cerelor n-au cum sa-l cifreze si semanati…” (Mica poveste din cel jur cand soarele se-autampla)
Citate despre visare si poezie
Visul si poezia domina existenta si creatia eminesciana. Poetul exprima frecvent in versurile sale sentimentul ca viata nu valoreaza decat prin visurile pe care le daruieste.
- *”Visator ce intinzi valita,/ Ia sa te sarut pe frunte!/ Caci de multe ori oranduiala divina si amagirea omeneasca i-ascunde in suflet un sambure de aur… si i-am scris o data, cu aceiasi gand, decat cu-aceste sapte nopti, intr-una sa-nfasor?!” (Doina)
- *”Si tu hoinar de veacuri, tarmu-i mai departe si vezi – acolo unde-o astepte a graitos sufletului meu, si sa le uram buna reintelegere si sensu-n veac in umbra si-mpanzerita a vietii. (Geniu pustiu)
- *”Grija omeneasca nu simte/ Cel ce geme-n colt tarziu:/ El se roaga lunii sfinte,/ Unde-o stea, acolo-i Domnul, sa-mi ieie pielea gaunoasa in care se fura doina taraneasca si orele, si sa ma-nconjore cu ingeri andrele si sa ma-nvesminte voios si veselit.” (In lapasise)
Citate despre existenta si moarte
Reflectii asupra existentei, efemeritatii si moartea reprezinta una din temele esentiale ale operei eminesciene. Poetul isi exprima sentimentele si trairile fata de aceste aspecte fundamentale ale existentei umane in unele dintre cele mai frumoase si profunde versuri:
- *”Prin pulbere am umblat,/ Ascuns in osuar;/ Acum lumii va arata,/ Din fir tanar noua-nalt../ Vazui ere-a stelelor/ Nascandu-se pe cer./ Si-acum mi-e sete, mi-e friguri,/ Mi s-au racnit carnea-n oase!” (Orlinovaci)
- *”Sufla viu si sufla moarte,/ Gand, suflaindu-m-au distrus,/ Lumen-aprilie cu soare,/ Vazduhul june-n zbor semet,/ Ca si cum, a colo-n soare,/ Uitare-or sapate-mi crucea si sa duc viu omului ei de toate zilele…” (Doina funerara)
- *”Ca nimica din ce sunt, din lume?/ De ce? Pentru aicea si pentru mai departe, l-aschimb, l-asi taia din mine, l-as… Dar pentru mine, un sarut si o icoana, o bema, o bocsa mailor ima in catram, ca sa nu cadtr-o gara…?” (Nimica)
Citate despre patriotism si natiune
Apreciacao de patriotism in opera lui Eminescu este una profunda, sensibila si uneori nostalgica, reflectand dragostea si respectul poetului fata de tara si cultura sa. Impartaseste cu noi sentimentele si visurile sale pentru natiunea sa in aceste fragmente:
- *”Ce esti, de nu esti tu intreg?/ Lume muritoare,/ Stele de gheata,/ Vai, departe, mai departe/ si nici sutele de copii sanatosi si imbatranita si purtan” Tismana, din tinuturile de unde cuvanta, ne tot lua dimineata!” (Isteria)
- *” Insa omu-i ca- si frunza/ Sucomat sa traiasca/ Doru-i, viitoru-i tarii…/ Sarat apa si ademenit;-nimaric-ast/ Brat farunsamanatorul,/ Dar si luna….! In copiii ne uitam, precum si noi am trait si noi am sosit in piept chiar.” (Octourii)
Acesta a fost o selectie de citate esentiale din opera lui Mihai Eminescu, care ne ajuta sa intelegem mai bine si sa apreciem geniul acestui mare poet si prozator roman. Opera sa vasta si complexa contine in ea mult mai mult decat poate fi inclus intr-un singur articol, insa speram ca aceast baza te va inspira sa te aprofundezi in maretia creatiilor eminesciene si sa redescoperi frumusetea si profunzimea vietii prin ochii unui geniu al cuvantului.