Biografia lui Dostoievski
Fiodor Mihailovici Dostoievski este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati scriitori rusi in intreaga lume. Nascut pe data de 11 noiembrie 1821, la Moscova, intr-o familie de functionari care i-au incurajat sa se implice in lumea literaturii.
Top 100 Dostoievski citate
- Cea mai mare fericire este sa cunosti sursa nefericirii.
- Oamenilor chiar le place sa-si vada cei mai buni prieteni umiliti. O mare parte a prieteniei se bazeaza pe umilire, iar acesta este un adevar vechi bine cunoscut tuturor oamenilor inteligenti.
- Arunca o privire in jurul tau. Sangele curge in rauri si, intr-un mod atat de vesel, ai crede ca a fost sampanie.
- In memoria fiecarui om, exista lucruri pe care nu le va dezvalui altora, cu exceptia, poate, prietenilor sai. Si sunt lucruri pe care nu le va dezvalui nici macar prietenilor, doar, poate, lui insusi si acolo, de asemenea, in secret. Si, in sfarsit, exista lucruri pe care ii este frica sa le dezvaluie, chiar si pentru sine, si fiecare om cumsecade are o multime de ele. De fapt, cu cat omul este mai decent, cu atat a strans mai multe dintre ele.
- Eu spun, lasa lumea sa mearga in iad, dar ar trebui sa-mi iau mereu ceaiul.
- Ei au fost reinnoiti prin iubire – inima fiecaruia detinea surse infinite de viata pentru inima celuilalt.
- Poti fi sincer si totusi sa fii prost.
- Iubesc omenirea, dar constat, spre uimirea mea, ca, cu cat iubesc mai mult omenirea in ansamblu, cu atat mai putin il iubesc pe om, in special.
- Din moment ce omul nu poate trai fara minuni, el se va asigura cu minuni facute de el. El va crede in vrajitorie si vrajitorie, chiar daca altfel ar putea fi un eretic, un ateu si un rebel.
- Sa nu uitam ca motivele actiunilor umane sunt de obicei incalculabil mai complexe si mai diverse decat avem tendinta de a le explica mai tarziu si rareori se manifesta clar.
- Durerea si suferinta sunt intotdeauna inevitabile pentru o inteligenta mare si o inima profunda. Oamenii cu adevarat mari trebuie, cred, sa aiba o mare tristete pe pamant.
- A invata sa iubesti este greu si platim scump pentru asta. Este nevoie de munca grea si de o ucenicie lunga, pentru ca nu trebuie sa invatam sa iubim doar pentru o clipa, ci pentru totdeauna.
- A vorbi prostii este singurul privilegiu pe care il detine omenirea fata de celelalte organisme. Vorbind prostii se ajunge la adevar! vorbesc prostii. Prin urmare, sunt om.
- Dar oamenii iubesc atat de mult rationamentul abstract si sistematizarea ingrijita, incat nu se gandesc la nimic la distorsionarea adevarului, la inchiderea ochii si urechile la dovezi contrare, pentru a-si pastra constructiile logice.
- Supunerea, postul si rugaciunea sunt de ras. Cu toate acestea, doar prin ei se afla calea catre adevarata libertate. Imi rup dorintele de prisos si inutile, imi infrang vointa mandra si nebuneasca si o pedepsesc cu ascultare si, cu ajutorul lui Dumnezeu, dobandesc libertatea spiritului si cu ea bucuria spirituala.
- Natura nu iti cere permisiunea. Nu-i pasa de dorintele tale sau daca iti plac sau nu legile lui. Esti obligat sa-l accepti asa cum este si, in consecinta, toate rezultatele sale.
- Daca, in loc de toate acestea, gasesti dintr-o data doar o mica camera acolo. Ceva ca o baie din sat, murdara si paianjeni in fiecare colt, si asta este tot ce este eternitatea. Uneori, stii, nu ma pot abtine sa simt ca asta este.
- El a vorbit despre multe lucruri. Parea nerabdator inainte de momentul mortii sa spuna tot ce nu spusese in viata lui, si nu doar de dragul de a-i instrui, ci de parca ar fi insetat sa impartaseasca tuturor oamenilor si intregii creatii bucuria si extazul lui, si inca o data, in viata lui pentru a-si deschide toata inima.
- Prietene, adevarul este intotdeauna neplauzibil, stiai ca.
- Dumnezeu are o asemenea bucurie de fiecare data cand vede din cer ca un pacatos se roaga Lui din toata inima, asa cum o are o mama cand vede primul zambet pe fata pruncului ei”.
- Iubita mea! Cand ma gandesc la tine, parca as tine un balsam vindecator pentru sufletul meu bolnav si, desi sufar pentru tine, constat ca chiar si suferinta pentru tine este usoara.
- Lucru ingrozitor este ca frumusetea este misterioasa, dar si ingrozitoare. Dumnezeu si diavolul se lupta acolo, iar campul de lupta este inima omului.
- Omul este o creatura care se poate obisnui cu orice si cred ca aceasta este cea mai buna definitie a lui.
- A gresi in felul tau este mai bine decat a merge bine in al altcuiva.
- Fie ca tu sa fii vesnic binecuvantat, pentru acel moment de fericire si fericire pe care l-ai oferit unei alte inimi singuratice si recunoscatoare. Nu este suficient un astfel de moment pentru intreaga viata.
- Nu in copilarie il cred si marturisesc pe Isus Hristos. Osana mea se naste dintr-un cuptor al indoielii.
- Trebuie sa iubesti viata inainte de a-i iubi sensul. Da, iar cand dragostea de viata dispare, niciun sens nu ne poate consola.
- De fapt, ne-am pierdut contactul atat de rau, incat deseori simtim un fel de dezgust fata de o „viata vie” autentica si, prin urmare, nu putem indura sa ni se aminteasca de ea. Am ajuns intr-un punct in care consideram practic „viata de viata” ca o munca grea, aproape sclavie, si suntem cu totii de acord in privat ca este mult mai bine „dupa carti”.
- Luati un soldat si puneti-l chiar in fata unui tun intr-o lupta si trageti-l in el, iar el va continua sa spere, dar va citi o condamnare la moarte aceluiasi soldat si el va merge. nebun sau incepe sa plangi.
- Numai inteligenta nu este suficienta atunci cand vine vorba de a actiona cu intelepciune.
- Iubeste un om chiar si in pacatul sau, pentru ca aceasta este infatisarea Iubirii Divine si este cea mai inalta iubire de pe pamant”.
- Pentru a face adevarul mai plauzibil, este absolut necesar sa amesteci un pic de minciuna cu el. Oamenii au facut-o mereu.
- Dragostea este o comoara atat de nepretuita incat poti rascumpara intreaga lume prin ea si sa cureti nu numai propriile pacate, ci si ale altora.
- Daca nu ajungi la fericire, aminteste-ti intotdeauna ca esti pe drumul cel bun si incearca sa nu devii de la el.
- Numai prin suferinta ne putem regasi.
- Misterul existentei umane nu consta doar in a ramane in viata, ci in a gasi ceva pentru care sa traiesti.
- Banii sunt inventati libertate si, prin urmare, sunt de zece ori mai dragi omului care este lipsit de libertate. Daca ii zboara banii in buzunar, este pe jumatate consolat, desi nu-i poate cheltui. Dar banii pot fi cheltuiti intotdeauna si oriunde si, in plus, fructul interzis este cel mai dulce dintre toate.
- Sparti ceea ce trebuie rupt, odata pentru totdeauna, atata tot si ia suferinta asupra ta.
- Intalnim uneori oameni, chiar straini desavarsiti, care incep sa ne intereseze la prima vedere, cumva brusc, dintr-o data, inainte de a fi rostit un cuvant.
- Veti arde si veti arde. Vei fi vindecat si vei reveni din nou.
- Nimic nu este mai usor decat sa denunti pe raufacator. Nimic nu este mai greu decat sa-l intelegi.
- Omul care este fericit indeplineste scopul existentei.
- Acesta este ultimul meu mesaj pentru tine – cu tristete, cauta fericirea.
- Moartea unui copil este cel mai mare motiv de a te indoi de existenta lui Dumnezeu.
- Nu creierul conteaza cel mai mult, ci ceea ce il ghideaza – caracterul, inima, calitatile generoase, ideile progresiste.
- Dar cum ai putea sa traiesti si sa nu ai nicio poveste de spus.
- Jur, domnilor, ca a fi prea constient este o boala — o boala reala si grava.
- Daca vrei sa fii respectat de ceilalti, mare lucru este sa te respecti pe tine insuti. Numai asa, doar prin respect de sine, ii vei obliga pe altii sa te respecte.
- Chiar truda va fi o bucurie. Va puteti refuza painea pentru copiii vostri si chiar si asta va fi o bucurie. Te vor iubi pentru asta dupa aceea. Deci, astepti pentru viitorul tau.
- Cu cat noaptea este mai intunecata, cu atat stelele sunt mai stralucitoare. Cu cat durerea este mai adanca, cu atat Dumnezeu este mai aproape!
- Nimic nu este mai seducator pentru un om decat libertatea sa de constiinta, dar nimic nu este o cauza mai mare de suferinta.
- „Daca iubesti toate lucrurile, vei dobandi si taina divina, adica in toate lucrurile. Pentru ca atunci, capacitatea ta de a percepe adevarul va creste in fiecare zi, iar mintea ta se va deschide catre o iubire atotcuprinzatoare.
- Iubeste toata creatia lui Dumnezeu, atat intreaga cat si fiecare graunte de nisip. Iubeste fiecare frunza, fiecare raza de lumina. Iubeste animalele, iubeste plantele, iubeste fiecare lucru separat. Daca iubesti fiecare lucru, vei percepe misterul lui Dumnezeu in toate. Si cand vei percepe acest lucru, de atunci vei creste in fiecare zi la o intelegere mai deplina a lui. Pana cand vei ajunge, in sfarsit, sa iubesti lumea intreaga cu o iubire care va fi atunci atotcuprinzatoare si universala.
- Simti ca, in cele din urma, va obosi, ca se epuizeaza in tensiune constanta, aceasta fantezie inepuizabila. Pentru ca, pana la urma, cineva se maturizeaza, depaseste vechile idealuri. Ele sunt sfaramate in praf si fragmente, iar daca nu ai alta viata, ar trebui sa construiesti una din aceleasi fragmente.
- Nu exista pacat si nu poate fi pacat pe tot pamantul, pe care Domnul sa nu-l ierte celor cu adevarat pocaiti! Omul nu poate savarsi un pacat atat de mare incat sa epuizeze iubirea infinita a lui Dumnezeu. Poate exista un pacat care sa depaseasca iubirea lui Dumnezeu.
- A iubi pe cineva inseamna a-l vedea asa cum a vrut Dumnezeu sa fie.
- Este mai bine sa fii nefericit si sa stii ce este mai rau decat sa fii fericit in paradisul unui prost.
- Nu m-am inchinat inaintea ta. M-am inchinat in fata intregii suferinte a umanitatii.
- Sufletul este vindecat fiind cu copiii.
- Cand ratiunea esueaza, diavolul ajuta!
- A ma sinucide a fost o chestiune de atata indiferenta pentru mine incat am simtit ca asteapta un moment cand va face o oarecare diferenta.
- Cred ca as putea suporta orice, orice suferinta, doar pentru a putea spune si a-mi repeta in fiecare clipa, exist. In mii de agonie, exist. Sunt chinuit pe raft, dar exist! Desi stau intr-un stalp, exist!
- Acum, viata este data in schimbul durerii si al fricii si aceasta este baza intregii inselaciuni.
- A iubi inseamna a suferi si nu poate exista iubire altfel.
- Fericirea nu sta in fericire, ci in realizarea ei.
- Si ce fantezie poate exista in mizerie.
- Omul este uneori extraordinar, pasional, indragostit de suferinta.
- Iubirea activa este un lucru dur si infricosator in comparatie cu dragostea din vise. Dragoste in vise, sete de actiune imediata, realizata rapid si cu toata lumea privind. Intr-adevar, va merge pana la daruirea, chiar si a vietii cuiva, cu conditia sa nu dureze mult, dar sa se termine curand. Ca pe scena, si toata lumea se uita si lauda. In timp ce iubirea activa este munca si perseverenta, iar pentru unii oameni, poate, o intreaga stiinta.
- Iubeste viata mai mult decat sensul ei.
- Secretul fiintei omului nu este doar sa traiesti, ci sa ai ceva pentru care sa traiesti.
- Nu-ti doresc multa fericire – te-ar plictisi. Nici eu nu va doresc probleme, dar, urmand filozofia oamenilor, voi repeta pur si simplu „traieste mai mult” si voi incerca cumva sa nu ma plictisesc, aceasta dorinta inutila pe care o adaug singur.
- Daca vrei sa invingi lumea intreaga, invinge-te pe tine insuti.
- Omului ii place doar sa-si numere necazurile. Nu isi calculeaza fericirea.
- Daca vrei sa privesti in interiorul unui suflet uman si sa cunosti un om, nu te obosi sa-i analizezi felurile de a tace, de a vorbi, de a plans, de a vedea cat de mult este miscat de idei nobile. Vei obtine rezultate mai bune daca doar il privesti razand. Daca rade bine, este un om bun.
- Dumnezeu este necesar si, prin urmare, trebuie sa existe. Dar stiu ca el nu exista si nu poate exista. Nu intelegi ca un om cu aceste doua ganduri nu poate continua sa traiasca.
- Nu se explica nimic prin rationament si, prin urmare, este inutil sa rationezi.
- Exista nemasurat mai mult inauntru decat ceea ce iese in cuvinte.
- Omului ii place sa-si numere necazurile, dar nu isi numara bucuriile. Daca le-ar numara asa cum ar trebui, ar vedea ca fiecare lot are suficienta fericire pentru asta.
- Cred ca cea mai buna definitie a omului este bipedul nerecunoscator.
- Omul este un mister. Trebuie dezlegat, iar daca iti petreci toata viata dezlegandu-l, nu spune ca ai pierdut timpul. Studiez acel mister pentru ca vreau sa fiu om.
- Bine sau gresit, este foarte placut sa rupi ceva din cand in cand.
- Lumea spune: „Aveti nevoi – satisface-le. Ai tot atatea drepturi ca si bogatii si cei puternici. Nu ezitati sa va satisfaceti nevoile. Intr-adevar, extindeti-va nevoile si solicitati mai mult.’ Aceasta este doctrina lumeasca de astazi si ei cred ca aceasta este libertatea. Rezultatul pentru bogati este izolarea si sinuciderea, pentru saraci, invidia si crima.
- Daca ti se par fericit, nu ai putea niciodata sa spui ceva care sa-mi multumeasca mai mult. Caci oamenii sunt facuti pentru fericire si oricine este complet fericit are dreptul sa-si spuna: „Eu fac voia lui Dumnezeu pe pamant”. Toti dreptii, toti sfintii, toti sfintii martiri au fost fericiti”.
- Un domn adevarat, chiar daca pierde tot ce are, nu trebuie sa manifeste nicio emotie. Banii trebuie sa fie atat de sub un domn, incat nu merita sa-ti faci probleme.
- Vreau sa sufar si sa fiu purificat prin suferinta!
- Dragostea in actiune este un lucru dur si ingrozitor, in comparatie cu iubirea in vise.
- Multa nefericire a venit pe lume din cauza nedumeririi, iar lucrurile au ramas nespuse.
- Orice om cumsecade al epocii noastre trebuie sa fie un las si un sclav. Aceasta este starea lui normala. De asta, sunt ferm convins. El este facut si construit chiar in acest scop, si nu numai in prezent din cauza unor circumstante intamplatoare, ci intotdeauna, in orice moment, un om cumsecade trebuie sa fie un las si un sclav.
- Nu sa uitam ca cauzele actiunilor umane sunt de obicei nemasurat mai complexe si mai variate decat explicatiile noastre ulterioare despre ele.
- Un om cultivat si decent nu poate fi zadarnic fara a-si stabili un standard ingrozitor de inalt si fara a se dispretui si aproape sa se urasca pe sine in anumite momente.
- Cu cat detest barbatii in mod individual, cu atat mai arzatoare devine dragostea mea pentru umanitate.
- Cand ma uit inapoi la trecutul meu si ma gandesc cat timp am pierdut cu nimic, cat timp s-a pierdut in inutilitati, erori, lene, incapacitate de a trai. Cat de putin am apreciat-o, de cate ori am pacatuit impotriva inimii si sufletului meu, apoi inima imi sangereaza. Viata este un dar. Viata este fericire. Fiecare minut poate fi o eternitate de fericire.
- S-a urcat in camera lui ca un om care a fost condamnat la moarte. Mintea lui era complet goala si era destul de incapabil sa o umple cu altceva decat cu toata fiinta lui. A simtit brusc ca nu mai poseda nicio libertate de gandire sau de vointa si ca totul fusese brusc hotarat odata pentru totdeauna.
- Cred ca diavolul nu exista, dar omul l-a creat. El l-a creat dupa chipul si asemanarea Sa.
- Copiii soarelui, copiii soarelui lor — o, ce frumosi erau! Nu vazusem niciodata pe pamantul nostru o asemenea frumusete in omenire. Numai, poate, la copiii nostri, in primii lor ani, s-ar putea gasi o oarecare reflectare vaga la distanta a acestei frumuseti. Ochii acestor oameni fericiti straluceau cu o stralucire clara.
- Crede pana la sfarsit, chiar daca toti oamenii s-au ratacit si tu ai ramas singurul credincios. Adu-ti darul si atunci si laudati pe Dumnezeu in singuratatea voastra.
- Tocmai in disperare gasesti cea mai intensa placere, mai ales daca esti deja puternic constient de lipsa de speranta a situatiei tale.
- Nu am nevoie de bani sau, mai bine, nu am nevoie de bani. Nici macar nu e putere. Am nevoie doar de ceea ce se obtine prin putere si pur si simplu nu poate fi obtinut fara putere. Constientizarea solitara si calma a puterii! Aceasta este cea mai deplina definitie a libertatii, pentru care lumea se lupta atat de mult!
- Ne gandim mereu la eternitate ca la o idee care nu poate fi inteleasa. Ceva imens, dar de ce trebuie sa fie.
- Daca Dumnezeu nu exista, atunci totul este permis.
Etapele vietii lui Dostoievski
- Copilaria: Curiozitatea si inteligenta au caracterizat personalitatea lui de la o varsta frageda. A fost foarte apropiat de mama sa, care l-a invatat sa citeasca si sa scrie.
- Studiile: A urmat cursurile Academiei Militare de Inginerie din Sankt Petersburg, dar a renuntat la cariera militara pentru a se dedica scrisului.
- Prima scriere: In anul 1846, Dostoievski a publicat primul sau roman, „Pobedonostev si Nehliudov”, care a avut parte de un mare succes.
- Deportarea in Siberia: In anul 1849, Dostoievski a fost arestat din cauza implicarii sale intr-un complot politic si a fost condamnat la 4 ani de detentie intr-o inchisoare din Siberia. Arestarea si experientele din inchisoare au avut un efect transformativ asupra lui, ajutandu-l sa isi dezvolte perspectiva asupra comportamentului uman si a condamna brutalitatea totalitarismului.
- Reintoarcerea in Sankt Petersburg: Dupa indeplinirea pedepsei, Dostoievski a revenit in Sankt Petersburg, casa in care si-a reluat activitatea literara.
- Operele majore: Dostoievski si-a consolidat reputatia de scriitor de geniu cu publicarea unor opere precum „Crima si pedeapsa” (1866), „Idiotul” (1868), „Demonii” (1872) si „Fratii Karamazov” (1880).
Citate celebre ale lui Dostoievski
Citatele lui Dostoievski au fost apreciate de-a lungul timpului pentru profunzimea si claritatea lor. Acestea abordeaza teme universale si etern relevante, precum natura sufletului uman, rolul artei in societate si impactul suferintei asupra fiintei umane. Iata cateva dintre cele mai cunoscute si apreciate citate ale lui Dostoievski:
- „Daca vrei sa fii respectat de altii, cel mai bine este sa te respecti. Numai atunci vei cuceri si alti oameni.” – Fiodor Mihailovici Dostoievski
- „Oamenii vorbesc uneori despre imposibilitatea triumfarii asupra naturii umane si rad de altfel de deziderate si vise. Cu toate acestea, daca o persoana se ridica deasupra vorbariei fara de rost, la ceva mai inalt, atunci natura trebuie sa se supuna, indiferent cat de tare se opune.” – Crima si pedeapsa
- „Fericirea nu se gaseste in cautarea ei, ci in a renunta la ea in favoarea altora.” – Fratii Karamazov
- „Artele, intr-adevar, sunt mijloace indispensabile pentru rezolvarea raului din noi si pentru a se elibera de durerile care provin din incapacitatea noastra de a comunica.” – Idiotul
- „Sufletul omului este o mina adanca, iar finalitatea noastra este sa ne cautam singuri, sa ne intelegem autenticitatea si sa punem bazele unui viitor anume si poate.” – Demonii
Influenta lui Dostoievski asupra lumii literare
Dostoievski a influentat in mod semnificativ nu doar literatura rusa, ci si cea internationala. Scriitorii straini au fost inspirati de opera sa si au creat lucrari in care au explorat teme similare sau au experimentat cu stiluri narative asemanatoare. Printre scriitorii puternic influentati de opera lui Dostoievski sunt Franz Kafka, Ernest Hemingway, Albert Camus si Gabriel Garcia Marquez.
Titluri si adaptari cinematografice ale operelor lui Dostoievski
Multe dintre operele lui Dostoievski au fost adaptate in filme, serialul de televiziune si piese de teatru, demonstrand astfel impactul pe care scriitorul rus continua sa il aiba asupra lumii artistice. Cateva dintre cele mai notabile titluri includ:
- „Crima si pedeapsa” (1935), regizat de Josef von Sternberg si avandu-l in rolul principal pe Peter Lorre.
- „Idiotul” (1951), regizat de Akira Kurosawa si cu Toshiro Mifune in rolul principal.
- „Fratii Karamazov” (1958), regizat de Richard Brooks, cu Yul Brynner si William Shatner in distributie.
Opera lui Fiodor Mihailovici Dostoievski a facut-o pe aceasta lume sa devina o lume mai bogata prin perspectiva sa unica pentru natura umana si lasand in urma o serie de citate pretioase care arata puterea cuvintelor. Acesta se mentine astazi, si cu siguranta pentru multi ani de acum incolo, ca unul dintre marii scriitori ai lumii si un maestru al observatiilor umane si literati.