Michael J. Fox: Cariera și interpretările talentatului actor

Michael J. Fox: Cariera si interpretarile talentatului actor

Viata timpurie si inceput de cariera

Michael J. Fox s-a nascut pe 9 iunie 1961 in Edmonton, Alberta, Canada. Parintii sai, William si Phyllis, au mutat familia de-a lungul Canadei in copilaria lui Fox, asa ca a fost expus la diferite orase si culturi. A descoperit pasiunea pentru actorie la o varsta frageda si a decis sa o urmeze in mod serios.

In 1976, la varsta de 15 ani, a inceput sa apara in diferite productii teatrale si in filme de televiziune, inclusiv „Leo si eu”. In 1980, Fox si-a facut debutul pe marele ecran in filmul „Midnight Madness”.

Cariera in ascensiune

In 1982, Michael J. Fox a castigat notorietate publica pentru rolul sau in show-ul de televiziune „Family Ties”. Acesta a fost punctul de cotitura in cariera sa si l-a facut sa devina un star in SUA. Show-ul a rulat pana in 1989 si Fox a castigat trei premii Emmy pentru interpretarea sa ca Alex P. Keaton.

In timp ce juca in „Family Ties”, Fox a jucat si in filma „Tineri jinduitori” alaturi de Sean Penn si Timothy Hutton in 1983.

Pe masura ce popularitatea lui Fox crestea pe scena televiziunii, si-a incercat din nou norocul in filme. A primit unul dintre cele mai cunoscute roluri ale sale in 1985, in filmul de mare succes „Back to the Future” unde l-a jucat pe Marty McFly. Filmul a avut doua continuari, in 1989 si 1990, care au intarit si mai mult succesul lui Fox.

Succesul in anii ’90

In anii ’90, Fox a continuat sa apara in mai multe filme care au cunoscut succes, inclusiv „Doc Hollywood”, „The Hard Way” si „For Love or Money”. In 1996, a revenit la televiziune in popularul sitcom „Spin City” in rolul lui Mike Flaherty. A jucat in acest show pana in 2001 si a castigat un premiu Emmy in 2000.

Fox a continuat sa apara in mai multe filme si emisiuni de televiziune, cum ar fi „Scrubs”, „Curb Your Enthusiasm” si „Rescue Me”. A avut, de asemenea, un rol de voce in populara serie de filme de animatie „Stuart Little”.

Viata personala si diagnosticul

In 1988, Michael J. Fox s-a casatorit cu actrita Tracy Pollan, pe care a intalnit-o pe platourile de filmare ale „Family Ties”. Cuplul are patru copii impreuna: Sam, Aquinnah, Schuyler si Esme.

In 1991, Fox a fost diagnosticat cu boala Parkinson in stadiul incipient la varsta de 29 de ani. A tinut diagnosticul secret pana in 1998, cand a decis sa anunte public. In 2000, Fox a decis sa renunte la „Spin City” pentru a se concentra pe sanatatea si familia sa, dar a continuat sa apara episodic in diferite roluri la televizor si in film.

Fox a luptat cu boala Parkinson si este, de asemenea, un activist dedicat pentru descoperirea unui leac. In 2000, a fondat Fundatia Michael J. Fox pentru Cercetarea Parkinson, care sustine cercetarile in scopul gasirii unui leac pentru boala si imbunatatirii vietii celor care traiesc cu Parkinson.

Avere si recunoastere

Averea lui Michael J. Fox este estimata la aproximativ 65 milioane dolari. Pe langa premiile sale Emmy, Fox a castigat un American Comedy Award, doua Golden Globe Awards si o stea pe Hollywood Walk of Fame in 2002.

Roluri memorabile si interpretari

O enumeratie a catorva dintre cele mai cunoscute roluri ale lui Michael J. Fox:

  • Alex P. Keaton in „Family Ties”
  • Marty McFly in trilogia „Back to the Future”
  • Mike Flaherty in „Spin City”
  • Dr. John „Johnny B.” Buchanan in „Scrubs”
  • Louis Canning in „The Good Wife”
  • Vocea lui Stuart Little in trilogia „Stuart Little”

Impact si mostenire

Cariera lui Michael J. Fox in actorie este plina de un talent impresionant, atat in ​​filme cat si in televiziune. Numarul de roluri memorabile care continua sa ramana in inimile fanilor vorbeste despre puterea sa de a cuceri publicul.

In afara de cariera sa in actorie, dedicarea si munca asidua in industria divertismentului si activitatea filantropica in cautarea unui leac pentru boala Parkinson il fac pe Michael J. Fox o figura nepretuita si emblematica.