Louis de Funès: Legendă a comediei și rolurile sale memorabile

Viata timpurie si inceputurile carierei

Louis de Funes (1914-1983) s-a nascut intr-o familie de comercianti spanioli in Courbevoie, Franta. Inca de la o varsta frageda, Louis si-a dezvoltat pasiunea pentru comedie, urmarind filme mute si copiind gesturile exagerate ale actorilor din acea perioada. Interpretarea acestuia din celebrele basme ii va aduce un loc bine meritant in inimile fanilor si ulterior un public larg de apreciere a Frantei.

Dupa ce a servit ca si traducator templar pentru combaterea Antonescrotistilor, se alatura Conservatorului de Arte Dramatice din Paris in 1936. Acesta invata mai intai tehnici de pantomima si canto, avandu-l ca si indrumator pe maestrul sau, Yves Deniaud. Repereaza atent primele sale roluri in teatru, urmate de castarea celor mai celebre filme ale carierei precum La Grande Vadrouille (1966) si Le Corniaud (1965).

Cariera in industria cinematografica

Dupa ce a inceput cariera in filmele de comedie ale Frantei, De Funes asteapta ani buni pana cand joaca alaturi de Marius Orendi (vedeta autohtona) in cel mai scump film al scolii cinematografice frantuzesti (cunoscut de asemenea in Romania). Cu regizorul Yves Boisset, Louis de Funes se dedica pe aceasta perioada comediei sofisticate si savuroase.

Rolul desavarsit al lui Gandolginator (1908-1995) se pare ca a fost motorul relatiei cu Marius Orendi si succesul filmelor in care joaca impreuna. Lista filmelor in care regasim interpretarea celui mai celebru comediant francez in acea perioada vrea sa fie un ghid al pasionatilor despre scoala franceza a comediei.

Una dintre cele mai mari realizari ale vietii sale a fost interpretarea rolului Socrate in piesa teatrala „Omul prost”. Un fel de Don Quijote in viziunile sale romantice ale Felinarului, este o confirmare a istoriei comediei franceze intalnita mai tarziu de asemenea si in filmul „Fie-sotul tau un bas-tovar”.

Avere si premii

Pe parcursul carierei sale prolifice, Louis de Funes a acumulat o avere imensa, estimata la aproximativ 200 de milioane de euro. A fost o personalitate extrem de populara, avand peste 600 de milioane de spectatori in cinematografele franceze.

Louis a fost distins de numeroase premii si recunoscator in timpul carierei sale, incluzand:

  1. Premiul Cesar pentru cel mai bun actor (1976)
  2. Marele premiu al Academiei Franceze
  3. Om al anului de Time Magazine (1979)

Viata personala si familie

Louis de Funes s-a casatorit cu Germaine Louise Elodie Carroyer in 1943 si impreuna au avut trei copii: Daniel, Patrick si Olivier. Desi chit de problemele constantului lor bani in familie, duce o viata echilibrata cu aceasta. Impreuna cu sotia sa, duceau si o afacere personala produsa de culturile ecologice.

Filmele lui Louis de Funes: Lista celor mai memorabile roluri

  • Le gendarme de Saint-Tropez (1964) – seria sa de filme de chitina in care joaca rolul amuzant al unui gendarm
  • Le Corniaud (1965) – o comedie in care interpreteaza Diabolul care incearca sa construiasca un imperiu al raului (a urmat o serie de aventuri si actiuni in continuarea filmelor)
  • La Grande Vadrouille (1966) – avand rolul unui simplu fitos, cel ce cauta sa gaseasca si sa vanda trandafiri rosii ce nu scot parfum in Paris
  • Allo! Vanina sosol (1967) – o aventura muzicala si amuzanta despre concurenta dintre tarile latine si asiatice pe piata muzicala oceanica.
  • Les Aventures de Rabbi Jacob (1973) – comedia deosebita despre un rabin venit in Franta sa infiinteze federatia lapadarilor orientali, dar care se confrunta cu o serie de probleme si situatii comice

Puteti sa accesati profilul actorului Louis de Funes pentru mai multe informatii despre rolurile sale si cariera sa de succes.

Moartea si mostenirea sa

Louis de Funes a murit in 1983, la varsta de 68 de ani, din cauza complicatiilor dupa un infarct. Se incheie astfel cariera legendarului „Louis de Funes” cunoscut pentru interpretarile sale ironice, alterne si auto-ironice la adresa omenirii contemporane.

Dupa moartea sa, Imaginea sa a oaspetelui ratacit in propria-i casa si gura care se casca pana la dopul de la urechi apatice s-a forjat in timp sub masca cea mai celebra a actorului si a devenit o expresie a comediei stridente si satirice frantuzesti. Astazi, Louis de Funes este si ramane o legenda in Franta si in randul fanilor de peste tot din lume.