John Travolta: Carisma și rolurile memorabile ale actorului

John Travolta: Carisma si rolurile memorabile ale actorului

John Travolta este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati actori de la Hollywood, care a devenit un simbol al industriei cinematografice, avand o cariera de peste 40 de ani. Acest articol va explora viata si cariera extraordinara a lui John Travolta, descriindu-va amanuntit despre averea, viata personala si profesionala a acestui actor remarcabil.

John Joseph Travolta s-a nascut la 18 februarie 1954, in Englewood, New Jersey (SUA). Este cel mai mic dintre cei sase copii ai familiei Travolta, fiind de origine italiana si irlandeza. Mama sa, Helen Cecilia, era actrita si cantareata, iar tatal sau, Salvatore Travolta, era un comerciant si antreprenor. Datorita pasiunii mamei sale pentru arta, Travolta si fratii sai au fost incurajati sa studieze muzica, teatrul si dansul inca de la o varsta frageda.

Averea

Averea lui John Travolta este estimata la aproximativ 250 de milioane de dolari. Se pare ca actorul si-a investit majoritatea banilor in imobiliare si in aviatie, deoarece detine mai multe case in SUA, precum si o colectie impresionanta de avioane si elicoptere.

Relatii si viata personala

La inceputul carierei sale, John Travolta a avut o relatie cu actrita Diana Hyland, care a murit in 1977, din cauza unui cancer mamar. In 1991, s-a casatorit cu actrita Kelly Preston, cu care a avut trei copii: Jett, Ella Bleu si Benjamin. Din pacate, fiul lor Jett a murit in 2009, in timpul unei vacante in Bahamas, iar sotia sa Kelly Preston a murit in 2020, dupa o indelungata lupta cu cancerul.

Premii si onoruri

John Travolta a primit numeroase premii si nominalizari in decursul carierei sale, printre care:

 • 2 nominalizari la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor in rol principal in „Saturday Night Fever” (1977) si „Pulp Fiction” (1994)
 • 1 premiu BAFTA pentru cel mai bun actor in rol principal in „Get Shorty” (1995)
 • 1 premiu Zlata palma pentru cel mai bun actor in „Pulp Fiction” (1994)
 • 3 Globuri de Aur pentru cel mai bun actor in rol principal in „Saturday Night Fever” (1977), „Get Shorty” (1995) si „Primary Colors” (1998)

Cariera

Primele roluri si succesul in televiziune

Cariera lui John Travolta a inceput in teatru si in televiziune, unde a jucat in diferite filme si emisiuni tv, cum ar fi „Emergency!” sau „The Tenth Level”. In 1975, obtine rolul secundar in serialul „Welcome Back, Kotter”, care i-a adus recunoasterea nationala si l-a ajutat sa obtina mai multe contracte in industria filmului.

Succesul in cinematografie

 • „Saturday Night Fever” (1977) – Primul mare succes al lui Travolta in cinematografie a fost rolul din acest film, in care a interpretat un tanar pasionat de muzica disco si dans. Acest rol i-a adus prima sa nominalizare la premiile Oscar.
 • „Grease” (1978) – Un an mai tarziu, John Travolta devine un fenomen international, jucand in celebra ecranizare a musicalului „Grease”, alaturi de Olivia Newton-John. Acest film a devenit unul dintre cele mai cunoscute si indragite filme muzicale din toate timpurile.
 • „Urban Cowboy” (1980) – Acest film a marcat prima colaborare a lui Travolta cu regizorul James Bridges si a deschis un nou capitol in cariera actorului, care s-a orientat si spre genurile dramatic si western.
 • „Pulp Fiction” (1994) – Dupa o serie de filme mai putin reusite in anii ’80 si ’90, John Travolta si-a relansat in forta cariera in acest film regizat de Quentin Tarantino, unde il interpreteaza pe Vincent Vega, un gangster intrerupt in mijlocul misiunii sale.
 • „Get Shorty” (1995) – In acest film, Travolta a jucat rolul lui Chili Palmer, un mafiot care se indreapta spre Hollywood pentru a ajuta la producerea unui film.
 • „Primary Colors” (1998) – Aceasta comedie dramatica contine una dintre cele mai apreciate prestatii ale lui Travolta, care interpreteaza cu finete un politician aflat in plina campanie electorala.

Alte filme notabile ale lui John Travolta

 • „Broken Arrow” (1996)
 • „Face/Off” (1997)
 • „Swordfish” (2001)
 • „Hairspray” (2007)
 • „The Taking of Pelham 123” (2009)

Viata in afara platourilor de filmare

In afara carierei sale cinematografice, John Travolta este cunoscut ca fiind un pasionat de aviatie si are licenta de pilot. De asemenea, este o prezenta activa in cadrul organizatiei Scientologice si daruieste adesea sume importante de bani pentru cauze caritabile.

John Travolta este, fara indoiala, unul dintre cei mai carismatici si talentati actori de la Hollywood. Aparitiile sale pe ecran in filme memorabile si varietatea rolurilor pe care le-a abordat au transformat cariera sa intr-un adevarat exemplu de perseverenta, pasiune si talent.