Jocuri Mahjong

Totul Despre Jocuri Mahjong

Jocul de Mahjong este unul dintre cele mai populare jocuri de strategie si abilitate, originar din China. Aceasta creatie este un simbol al culturii si traditiilor chinezesti si de-a lungul timpului s-a raspandit in intreaga lume, fiind jucat si apreciat de milioane de persoane. In acest articol, vom explora istoria, regulile si variantele de joc Mahjong, precum si sfaturi pentru a va imbunatati abilitatile in acest joc traditional.

1. Istoria Mahjongului

Mahjongul a aparut in China in timpul dinastiei Qing, undeva intre secolele XVIXVII. Desi istoria sa exacta este neclara, se crede ca s-a dezvoltat din jocuri de carti chinezesti mai vechi. De-a lungul timpului, Mahjong a devenit atat de popular in intreaga China, incat in 1927 el a fost inclus in Traditiile Nationale ale Chinei. In anii 1920, jocul s-a raspandit si in America si Europa, fiind adaptat in functie de regulile si stilurile de joc locale.

2. Componentele Jocului Mahjong

Un set clasic de Mahjong contine 144 de piese sau carti. Acestea se impart in trei categorii principale:

 1. Simpli (zaruri, bambus, paun)
 2. Honori (vanturi, dragoni)
 3. Bonus (flori, anotimpuri)

Piesele variaza in functie de regiune si editie, dar in general, piesele clasice includ:

 • 9 zaruri numerotate 1-9
 • 9 pauni numerotate 1-9
 • 9 bambusi numerotate 1-9
 • 4 vanturi (Est, Sud, Vest, Nord)
 • 3 dragoni (Rosu, Verde, Alb)
 • 4 flori (numerate 1-4)
 • 4 anotimpuri (numerate 1-4)

3. Regulile Jocului Mahjong

Scopul jocului de Mahjong este de a forma combinatii de piese pentru a crea un pachet complet de 14 piese, adesea numit Mahon. Fiecare jucator incepe cu un numar de piese si in timpul jocului alege sau elimina piese pentru a forma combinatii.

Exista mai multe tipuri de combinatii, denumite si Meld-uri:

 • Pung (3 piese identice)
 • Chow (3 piese consecutive de acelasi tip)
 • Kong (4 piese identice)
 • Pair (2 piese identice)

Jocul de Mahjong se desfasoara in sensul acelor de ceasornic, iar jucatorii pot alege sa „furti” piese de la adversari pentru a forma combinatii. Strategia este cruciala in jocul de Mahjong, iar jucatorii trebuie sa isi planifice miscarile si sa anticipeze actiunile adversarilor.

Pentru a castiga in Mahjong, trebuie sa obtineti Mahjong fiind primul jucator care formeaza un pachet complet de 14 piese. Acest lucru implica, de obicei, patru Meld-uri si un Pair.

4. Variante si stiluri de joc Mahjong

De-a lungul timpului, s-au dezvoltat numeroase stiluri si variante ale jocului de Mahjong, desi regulile de baza raman la fel. Printre cele mai populare variante se numara:

 1. Mahjong Cantonese (Canton): Una dintre cele mai populare versiuni din lume, cu un focus pe vanturile si dragonii.
 2. Mahjong Shanghai (Solitaire): Varianta single-player a jocului, in care piesele sunt aranjate intr-un model piramidal si jucatorul trebuie sa formeze perechi de piese identice pentru a elimina piesele de pe tabla de joc.
 3. Riichi Mahjong (Japanese): O variatie japoneza a jocului, cu reguli complexe si strategii specifice.
 4. American Mahjong: Versiunea americana a jocului, care include cartele de comenzi pentru a facilita combinarea de piese si jocul pentru incepatori.

5. Sfaturi si strategii pentru jocul de Mahjong

Pentru a va imbunatati abilitatile la jocul de Mahjong, este important sa incepeti cu intelegerea regulilor si a diferitelor variante ale jocului. Iata cateva sfaturi utile pentru jucatorii de Mahjong:

 1. Studiati piesele si invatati combinatiile posibile
 2. Cunoasteti regulile specifice ale variantei jucate
 3. Planificati-va viitoarele miscari
 4. Aveti grija la piesele alese/eliminate de adversari
 5. Experimentati cu diferite strategii si stiluri de joc
 6. Practicati jucandu-va impotriva altor jucatori sau online

In concluzie, jocul Mahjong este o comoara a culturii si traditiilor chinezesti si a castigat popularitate pe scara larga in intreaga lume. Prin intelegerea istoriei si regulilor jocului, dobandirea abilitatilor si experimentarea cu diferite versiuni, puteti sa va bucurati de acest joc de strategie complex si captivant.