Jane Fonda: Legenda cinematografiei și activismul său

Jane Fonda: Legenda cinematografiei si activismul sau

In acest articol vom face o radiografie detaliata a vietii si carierei unei adevarate legende a lumii cinematografice – Jane Fonda. Ne vom axa pe bio, avere, relatii, premii, cariera, viata personala, familie si filmele in care a jucat.

Nascuta pe 21 decembrie 1937, in New York, Jane Fonda este fiica celebrului actor Henry Fonda si a socialitei Frances Ford Seymour. In anii ’50, Fonda isi da seama ca doreste sa urmeze cariera tatalui sau in domeniul artelor dramatice. In acest scop, a urmat Actor’s Studio, unde a studiat cu Lee Strasberg.

Avere

Potrivit estimarilor, averea lui Jane Fonda in 2021 este de aproximativ 200 de milioane de dolari. Aceasta avere provine nu numai din cariera sa in domeniul cinematografiei, ci si din domeniul afacerilor. In anii ’80, Fonda si-a consolidat statutul de personalitate proeminenta in domeniul sanatatii si exercitiilor fizice, lansand o serie de DVD-uri de fitness si o linie de imbracaminte sport.

Relatii si viata personala

De-a lungul anilor, Jane Fonda a avut numeroase relatii, iar unele dintre ele au fost de notorietate publica.

 1. Roger Vadim (1965–1973)
 2. Tom Hayden (1973–1990)
 3. Ted Turner (1991–2001)
 4. Pana in 2020, Fonda a mentionat ca nu mai intentiona sa aiba o alta relatie.

Fonda a fost in mod explicit deschisa despre problemele de depresie si episoadele de tulburare de alimentatie, de-a lungul vietii sale. A devenit apoi un promotor al increderii in propria persoana si al acceptarii de sine.

Familie

In afara de tatal sau celebru, Henry Fonda, si mama sa, Frances Ford Seymour, Jane Fonda are un frate, Peter Fonda, care a devenit si el cunoscut in industria cinematografica. Mai are o sora vitrega, Amy Fishman. De asemenea, are trei copii, Vanessa Vadim, Troy Garity si adoptata Mary Williams si mai multi nepoti.

Filmele in care a jucat

Fonda a jucat in peste 50 de filme si a primit nenumarate premii si nominalizari. Iata cateva dintre filmele sale cele mai populare si apreciate:

 • Tall Story (1960)
 • Walk on the Wild Side (1962)
 • Cat Ballou (1965)
 • Barefoot in the Park (1967)
 • Barbarella (1968)
 • They Shoot Horses, Don’t They? (1969)
 • Klute (1971)
 • Coming Home (1978)
 • The China Syndrome (1979)
 • On Golden Pond (1981)
 • The Morning After (1986)
 • Monster-in-Law (2005)
 • Georgia Rule (2007)
 • Youth (2015)

In pofida activitatii intense din domeniul cinematografic, Fonda a lorit sa se dedice si productiei si activitatii de regizor, obtinand succes si in aceste doua domenii.

Premii si nominalizari

Jane Fonda a castigat numeroase premii de-a lungul carierei sale, inclusiv doua premii Oscar, sapte Globuri de Aur si un BAFTA. Iata cateva dintre cele mai importante:

 • Premiul Oscar pentru Cea mai buna actrita in rol principal in 1972 pentru rolul din Klute si in 1979 pentru Coming Home
 • BAFTA Award pentru Cea mai buna actrita in rol principal in 1972 pentru Klute
 • Globul de Aur pentru cea mai buna actrita in rol secundar in 1982 pentru rolul din On Golden Pond

Activism

Jane Fonda este cunoscuta pentru activitatea ei ca activista pe teme sociale si politice de la sfarsitul anilor ’60 pana in prezent. A avut o contributie importanta si a fost activista pentru cauze precum drepturile vietnamezilor, drepturile afro-americane, feminismul, mediul inconjurator si multe altele.

In octombrie 2019, Fonda a inceput sa organizeze proteste saptamanale in fata Capitoliului din Washington, D.C., numite Fire Drill Fridays, axate pe criza climatica. A fost arestata de numeroase ori in urma acestor proteste, dar activitatile ei au atras atentia lumii si au mobilizat alte parti interesate in eforturile de a actiona in fata problemelor climatice majore.

Contributia lui Jane Fonda in lumea cinematografica si activismului

In acest articol am investigat contributia lui Jane Fonda in lumea cinematografica si activismul sau. Prin cariera sa impresionanta si prin increderea in propriile convingeri, ea a devenit o figura inspirationala, deschizatoare de drumuri nu numai in cinematografie, dar si in activism si viata sociala. Isi foloseste notorietatea astfel incat sa influenteze schimbari sociale pozitive si inca ramane un model de urmat.