Jane Austen: Descoperă Viața și Moștenirea Literară a Marelui Autor

Biografia lui Jane Austen

Jane Austen, autorul a sase romane semnificative, este o figura importanta in literatura engleza. Nascuta la 16 decembrie 1775 in Hampshire, Anglia, Jane a fost al saptelea copil al familiei Austen. Tatal ei, George Austen, era un preot anglican, iar mama ei, Cassandra Leigh, provenea dintr-o familie va insemna. Jane Austen a avut o copilarie fericita si inconjurata de carti, incurajata sa citeasca si sa scrie de la o varsta frageda.

Afectiunea dintre Jane si sora ei mai mare, Cassandra, a fost profunda; ele au fost cele mai apropiate prietene si corespondente devotate. Jane a fost privata in ceea ce priveste relatiile ei, iar singura lor poveste de dragoste semnificativa cunoscuta este cea cu Tom Lefroy, un tanar avocat irlandez in formare. Nu exista dovezi concludente despre natura relatiei lor sau a altor interesuri romantice ale lui Jane.

Jane Austen a scris cele sase romane care au definit literatura romanului englezesc: Sense and Sensibility, Pride and Prejudice, Mansfield Park, Emma, Northanger Abbey si Persuasion. Toate aceste carti au fost publicate intre anii 1811 si 1818, cu exceptia Northanger Abbey si Persuasion, care au fost publicate postum in 1818.

La inceputul anului 1816, sanatatea Jane Austen a inceput sa se deterioreze, iar in luna mai 1817, starea ei a devenit grava. Cassandra, sora ei, a ingrijit-o cu devotament in aceste luni inainte de moartea lui Jane de la 18 iulie, 1817, la varsta de 41 de ani. Mostenirea literara a lui Jane Austen, bogata si influenta, continua sa traiasca in sufletele si vietile a milioane de cititori si scriitori din intreaga lume.

Averea lui Jane Austen

In timpul vietii sale, Jane Austen nu a cunoscut avutia si prosperitatea financiara. De fapt, ea si familia ei au trait la limita subzistentei in mare parte a vietii lor. Cand tatal ei a murit in 1805, familia Austen a ramas cu putine mijloace financiare si era dependenta de rude si prieteni pentru sustinere.

Averea literara a lui Jane Austen a avut un parcurs sarac, in special in timpul vietii sale. Primele ei romane au fost publicate anonim, cu coperti care spuneau doar ca au fost scrise „de o Doamna”. Treptat, Jane a castigat recunoastere si a inceput sa-si stabileasca reputatia, dar veniturile din vanzarea cartilor sale nu i-au adus decat o suma modesta. Cu toate acestea, mostenirea lui Jane Austen este vasta si pretioasa, masurati in termeni de apreciere, recunoastere si influenta pe care opera ei o are asupra lumii.

Premiile si onorurile lui Jane Austen

Desi nu a existat premii literare notabile in timpul vietii lui Jane Austen, mostenirea sa vasta si durabila a primit numeroase recunoasteri si onoruri in ultimele doua secole. Aici poate fi consultata o lista completa de premii si onoruri asociate cu opera si mostenirea lui Jane Austen.

 • Membru postum al Royal Society of Literature pentru contributiile sale la literatura engleza (1870)

 • Austen a fost inclusa in Honors List din Encyclopaedia Britannica (1944)

 • Un portret al lui Austen a aparut pe banconota de 10 lire sterline emise de Banca Angliei (2017)

 • Denumirea unei stele in International Star Registry

Viata personala a lui Jane Austen si familia

In ciuda rolului sau proeminent in literatura engleza si a impactului sau durabil asupra intregii omeniri, viata personala a lui Jane Austen a fost plina de mister. Ea nu s-a casatorit niciodata si a avut putina experienta in relatiile romantice. Cel mai notabil este episodul ei cu Tom Lefroy, un tanar avocat in formare irlandez, care a fost o scurta intalnire de dragoste.

Relatia cu sora ei mai mare, Cassandra, a fost una dintre cele mai insemnate si implinite ale vietii lui Jane. Corespondenta lor lunga si copioasa ne ofera o imagine intima si fascinanta asupra vietii si sentimentelor lor.

Filmele bazate pe operele lui Jane Austen

Operele lui Jane Austen au fost adaptate in numeroase filme si productii de televiziune de-a lungul anilor. Unele dintre cele mai notabile ecranizari sunt:

 1. Pride and Prejudice (1995), serie TV BBC cu Colin Firth si Jennifer Ehle
 2. Emma (1996), film cu Gwyneth Paltrow si Jeremy Northam
 3. Sense and Sensibility (1995), film regizat de Ang Lee si scenariu de Emma Thompson, cu Emma Thompson si Kate Winslet
 4. Mansfield Park (1999), film regizat de Patricia Rozema si scenariu de Rozema, cu Frances O’Connor si Jonny Lee Miller
 5. Pride and Prejudice (2005), film regizat de Joe Wright si scenariu de Deborah Moggach, cu Keira Knightley si Matthew Macfadyen
 6. Northanger Abbey (2007), film TV ITV cu Felicity Jones si JJ Feild
 7. Persuasion (2007), film TV ITV cu Sally Hawkins si Rupert Penry-Jones
 • Seriale de televiziune si adaptari sub forma de parodie
 1. Mansfield Park (1983), serie TV BBC cu Sylvestra Le Touzel si Nicholas Farrell
 2. Pride and Prejudice (1980), serie TV BBC cu Elizabeth Garvie si David Rintoul