Gheorghe Dinica: Iubire pentru Arta
Gheorghe Dinica a fost unul dintre cei mai talentati si indragiti actori romani, avand o cariera remarcabila in teatru, film si muzica. Nascut la 1 aprilie 1934, in Bucuresti, artistul a devenit faimos pentru rolurile sale complexe, puternice si emotionante si a ramas in inimile tuturor ca un simbol al dragostei autentice pentru arta. Dinica este cunoscut pentru o serie de roluri memorabile in filme de-a lungul anilor, precum si pentru contrtributia sa in domeniul teatrului romanesc si al muzicii lautaresti.
Biografie
Alaturi de mama sa, Eugenia, si de tatal sau, Ion, Gheorghe Dinica si-a petrecut copilaria in cartierul Rahova din Bucuresti, unde a fost martor la saracie, nedreptate si suferinta umana. In tot acest timp, tanarul Gheorghe si-a descoperit pasiunea pentru teatru, inscriindu-se la Liceul de muzica si arte plastice Nicolae Tonitza si apoi absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) din Bucuresti, in anul 1959.
Pana la finele vietii sale, actorul a jucat in peste 50 de filme, inregistrand astfel o cariera de aproape jumatate de secol.
Averea si stilul de viata
Succesul lui Gheorghe Dinica nu a fost doar legat de popularitatea sa, ci si de faptul ca a avut o avere considerabila, care servea la intretinerea stilului sau de viata echilibrat si modest. Cu toate ca nu se afisa cu averea si realizarile sale, Dinica si-a consolidat statutul de star al scenei romanesti in ciuda dificultatilor economice intampinate de-a lungul anilor.
Relatiile si familia
Viata personala a lui Gheorghe Dinica a fost mereu mai discreta decat cea profesionala. A fost casatorit cu actrita Mioara Popescu, iar ulterior cu Irina Mohora. Dinica nu a avut copii si a preferat sa pastreze o viata privata discreta de-a lungul anilor.
Premii si recunoastere
Gheorghe Dinica a fost recunoscut pe plan intern si international pentru marea sa contributie la industria cinematografica si teatrala. A castigat numeroase premii si titluri onorifice in cadrul diferitelor festivaluri de film si ceremonii de decernare a premiilor, printre care:
Premiul pentru interpretarea principala in data de 19 iunie 2005, in cadrul celei de-a cincea editii a Galei Premiilor UNITER, pentru rolul din piesa „Revizorul” de Nikolai Vasilievici Gogol si Premiul pentru intreaga activitate, in 3 martie 2008 la Premiile Gopo.
De asemenea, actorul a primit titluri onorifice precum Ordinul National “Steaua Romaniei”, in grad de Ofiter, in 2000 si Premiul pentru Excelenta in Arta Spectacolului Teatral si Cinematografic, din partea Senatului Romaniei (2008).
Cariera in teatru si film
Gheorghe Dinica a debutat pe scena teatrala in anul 1956, in piesa „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov. Din acest moment, a jucat intr-o serie impresionanta de piese, precum „Revizorul”, „Regele moare”, „Omul care a vazut moartea” si multe altele. A participat si lucrari de teatru radiofonic, cum ar fi „Ruben” si „Hamlet” in regia lui Dan Puican.
Filmografia lui Gheorghe Dinica include peste 50 de aparitii, in unele dintre cele mai importante si apreciate filme romanesti din toate timpurile. A jucat in filme regizate de Sergiu Nicolaescu si Lucian Pintilie, precum si in productii internationale. Printre cele mai importante titluri se numara:
- La Moara cu Noroc (1956)
- Ciuleandra (1985)
- Morometii (1987)
- Secretul armei secrete (1978)
- Santaj (1981)
- Zodia Fecioarei (1967)
- Filip cel Bun (1975)
Activitatea in domeniul muzicii lautaresti
Gheorghe Dinica a demonstrat talent nu doar in teatru si cinematografie, ci si in domeniul muzicii lautaresti. A inregistrat numeroase cantece populare romanesti si lautaresti, iar piesele sale au fost apreciate pe plan national si international, fiind prezente in repertoriul unora dintre cei mai renumiti cantareti romani.
Printre cele mai faimoase cantece interpretate de Dinica se numara „Du-te, vino, dorule, du-te”, „Usa buna simt, usa rea”, „Cu ce m-am ales in viata” si „Sa nu-ti ia niciodata nimeni dragostea”.
Gheorghe Dinica ramane un pilon al artei romanesti, fiind un simbol al pasiunii pure si iubirii pentru arta. Actorul a reusit sa impresioneze si sa inspire prin talentul sau unic si prin cariera sa lunga si prolifica in teatru, film si muzica. Cu toate ca intr-un final s-a stins din viata in 11 noiembrie 2009 artistul si-a lasat mostenire un exemplu de profesionalism si devotament, atat pentru generatiile viitoare de artisti, cat si pentru iubitorii de teatru si film de pretutindeni.