Daniel Day Lewis: Icoană a Actoriei

Daniel Day Lewis: Icoana a Actoriei

Daniel Day Lewis, considerat unul dintre cei mai talentati si versatili actori de-a lungul timpului, este recunoscut pentru devotamentul sau in modul in care abordeaza fiecare rol. Cu trei premii Oscar si un Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, Lewis a jucat intr-o gama larga de filme, fascinandu-i pe critici si admiratori deopotriva. In acest articol vom explora biografia lui Day Lewis, aventurile din viata personala, cariera stralucitoare si filmele de neuitat in care a jucat.

Biografie

Numele complet al actorului este Sir Daniel Day Lewis Michael Blake. S-a nascut pe data de 29 aprilie 1957, in Kensington, Londra, iar parintii lui sunt poetul Cecil Day Lewis si actrita Jill Balcon. Pe langa calitatile artistice mostenite de la parintii sai, interesul sau pentru actorie a fost influentat si de scoala sa, Scoala de Arte Aplicate si Meserii Bedales. In adolescenta, a urmat o bursa la Scoala de Balet de la Londra, inainte de a studia la Bristol Old Vic Theatre School.

Cariera

Cariera lui Day Lewis are multe etape notabile, fiecare fiind impodobita cu roluri memorabile si premii castigate.

 • Teatru: Daniel Day Lewis si-a inceput cariera pe scena de teatru, aparand in „Another Country” si „Dracula” in anii ’70 si ’80. Acesta a fost momentul in care si-a perfectionat si consolidat abilitatile artistice inainte de a face tranzitia pe marile ecrane.

 • Anii ’80: In 1982, Day Lewis a jucat in primul sau film, „Ghandi”. In anii urmatori a realizat alte roluri fantastice daca ne referim la: „My Beautiful Laundrette” (1985), „A Room with a View” (1985) si „The Unbearable Lightness of Being” (1988).

 • Anii ’90: In aceasta perioada, Day Lewis a devenit intr-adevar un actor de renume international, obtinand rolul principal in filmul lui Martin Scorsese „The Age of Innocence” in 1993 si alaturi de Liam Neeson intr-un film despre razboi, „In the Name of Father” (1993).

 • 2000: Perioada aceasta a marcat performante remarcabile care au culminat cu aclamarea lui Day Lewis ca unul dintre cei mai mari actori in viata. A castigat in mod impresionant premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rolul principal de trei ori, acesta fiind un record absolut.

Viata personala

Day Lewis are o personalitate discreta si isi pastreaza viata personala departe de ochii publicului. Cu toate acestea, s-a aflat ca este casatorit cu regizoarea Rebecca Miller (fiica celebrului dramaturg si regizor Arthur Miller) din 1996. Cuplul are impreuna doi fii, iar Day Lewis mai are un fiu dintr-o relatie anterioara cu actrita Isabelle Adjani.

Filmele in care a jucat

De-a lungul carierei sale, Daniel Day Lewis a jucat intr-o multitudine de filme, cum ar fi:

 1. My Beautiful Laundrette (1985)
 2. A Room with a View (1985)
 3. My Left Foot (1989) – Prima sa nominalizare la premiile Oscar
 4. The Last of the Mohicans (1992)
 5. In the Name of Father (1993)
 6. The Age of Innocence (1993)
 7. Gangs of New York (2002)
 8. There Will Be Blood (2007) – Primul sau premiu Oscar
 9. Nine (2009)
 10. Lincoln (2012) – Al doilea sau premiu Oscar
 11. Phantom Thread (2017)

Premii

De-a lungul carierei sale impresionante, Daniel Day Lewis a castigat o multime de premii, cele mai cunoscute fiind cele trei premii Oscar pentru cel mai bun actor in rol principal datorita rolurilor lui din „My Left Foot” (1989), „There Will Be Blood” (2007) si „Lincoln” (2012). A castigat si premii BAFTA, Globul de Aur si premiile Screen Actors Guild.

Retragerea si mostenirea

Dupa lansarea filmului „Phantom Thread” in 2017, Day Lewis a anuntat ca se retrage din actorie. Cu toate acestea, nu se poate nega faptul ca a lasat in urma o mostenire impresionanta si un standard inalt pentru urmatoarele generatii de actori.

Astfel, Daniel Day Lewis nu este doar o icoana a actoriei, ci si o inspiratie pentru actorii si cinefilii din intreaga lume. Chiar daca nu il vom mai vedea in viitor pe marile ecrane, mostenirea sa superba va continua sa incante si sa fascineze publicul pentru multi ani de acum inainte.