Gina Lollobrigida: Icoana Bellei Epoque în cinematografie

Gina Lollobrigida: Icoana Bellei Epoque in cinematografie

Gina Lollobrigida, actrita care a incantat publicul in anii ’50 si ’60, este una din marile jucatoare de la Hollywood, care a avut parte de o cariera de succes si de o viata personala tumultoasa. Cunoscuta sub numele de La Lollo, aceasta a fost una dintre cele mai iubite si apreciate actrite ale vremii, atat pentru talentul sau, cat si pentru frumusetea exceptionala de care a dat dovada.

Pe parcursul acestui articol vom explora:

Biografie

Nascuta in 1927, in Subiaco, Italia, Gina Lollobrigida si-a inceput cariera initial ca fotomodel, inainte de a deveni actrita. A urmat cursuri de arta si sculptura la Accademia di Belle Arti din Roma si a primit o bursa de la Scoala de Perfectionare in Cinema. Incepand cu anii ’40, Gina a inceput sa apara in mici roluri in filme italiene, iar in anii ’50 si-a facut debutul in Hollywood. De-a lungul carierei sale, a devenit nu doar o icoana a Bellei Epoque in cinematografia italiana, dar si una dintre cele mai mari vedete internationale.

Puteti afla mai multe despre Gina Lollobrigida pe pagina sa oficiala.

Cariera in film

Gina Lollobrigida a aparut in numeroase filme de-a lungul anilor, dar cele mai cunoscute si apreciate sunt urmatoarele:

  1. Bread, Love and Dreams (1953) – filmul care a propulsat-o pe pamant international si pentru care a castigat premiul BAFTA pentru cea mai buna actrita in rol strain.
  2. Beat the Devil (1953) – alaturi de celebrul actor Humphrey Bogart, in regia lui John Huston.
  3. The Hunchback of Notre Dame (1956) – unul dintre cele mai importante roluri ale sale, in care interpreteaza personajul Esmeralda.
  4. Solomon and Sheba (1959) – un ecran de epopee biblica in care a jucat alaturi de Yul Brynner.
  5. Come September (1961) – in care a jucat alaturi de Rock Hudson, film ce a primit Globul de Aur pentru cea mai buna comedie.

Pe langa acestea, Gina Lollobrigida a jucat si in alte filme notabile precum Beautiful But Dangerous (1955), Trapeze (1956), La Legge (1959) si Women in War (1965). Ulterior, cariera sa a intrat in declin, iar ultima sa aparitie notabila pe ecran a avut loc in mini-seria Falcon Crest (1984-1985).

Familia

Gina Lollobrigida s-a nascut intr-o familie de clasa muncitoare in Subiaco, Italia. Tatal sau, Giovanni, era un tamplar, iar mama sa, Giuseppina Mercurio, era casnica. Gina a fost al patrulea copil din sapte. Sora ei mai mare, Fernanda, s-a nascut cu handicap si a avut intotdeauna un loc special in inima actritei, care si-a dedicat un volum al biografiei sale surorii sale in memoria ei.

Viata personala si relatiile amoroase

Viata personala a Ginei Lollobrigida a fost extrem de agitata, iar actrita a avut numeroase aventuri si despartiri in decursul anilor. In 1949, s-a casatorit cu medicul Milko Skofic, cu care avea sa aiba un fiu, Andrea, in 1957. Cei doi au ramas casatoriti pana in 1971, cand au divortat. Ulterior, Gina a avut relatii cu actori precum Yul Brynner, George Custer si Warren Beatty. In 1984, s-a logodit cu celebrul playboy mexican, actorul si omul de afaceri Javier Rigau, dar au rupt logodna in 2008. In 2010, Gina l-a dat in judecata pe Rigau, acuzandu-l ca a incercat sa ii fure numele prin incheierea unei casatorii false in Spania, in 2011.

Premii si distinctii

Gina Lollobrigida a primit numeroase premii si distinctii de-a lungul carierei sale, printre care:

  • Premiul BAFTA pentru Cea mai buna actrita intr-un rol strain, in 1955, pentru filmul Bread, Love and Dreams.
  • O stea pe Hollywood Walk of Fame, in 1960.
  • Premiul David di Donatello pentru Cea mai buna actrita, in 1969, pentru filmul Buona Sera, Mrs. Campbell.
  • Premiul Golden Globe pentru Cea mai buna comedie, in 1961, pentru filmul Come September.
  • Distinsa de catre presedintele Italiei cu titlul de Cavaler al Marelui Cruce al Ordinului de Merit al Republicii Italiene, in 1999.

Avere

Gina Lollobrigida avea o avere estimata in 1984 la 20 de milioane de dolari, in mare parte castigata in urma carierei sale de succes in cinematografie. Pe langa asta, La Lollo a investit in imobiliare si a avut o pasiune pentru fotografie si sculptura.

O frumusete atemporala si un model de feminitate

Gina Lollobrigida s-a impus pe ecran datorita talentului sau incontestabil si frumusetii sale irezistibile. Cu o cariera indelungata si o viata personala plina de evenimente, actrita si-a lasat amprenta in istoria cinematografiei, iar astazi este comemorata ca una dintre cele mai mari vedete ale Italiei si ale lumii intregi.