Cele mai tari jocuri de MOBA (Multiplayer online battle arena)

Cele mai tari jocuri de MOBA (Multiplayer online battle arena)

Daca esti in cautarea unui joc de MOBA (Multiplayer online battle arena), acest ghid iti va prezenta o serie de optiuni interesante, cu unele dintre cele mai populare si valoroase titluri din acest gen. Inainte de a intra in detalii, sa raspundem la intrebarea fireasca: Ce sunt jocurile MOBA?

Jocurile MOBA reprezinta un gen de jocuri online in care echipe de jucatori concureaza intre ele intr-un mediu de lupta controlat de personaje cu abilitati si roluri specifice, de obicei distribuite in asa-numitele clase (suport, eroi, eroi tank, etc.). Scopul este, de regula, distrugerea bazei inamicului – extrem de simplu si amuzant, dar in acelasi timp extrem de complex si provocator.

League of Legends

League of Legends, cunoscut si sub numele de LoL, este unul dintre cele mai populare si captivante jocuri MOBA la nivel mondial. Lansat in 2009 de catre Riot Games, jocul are o comunitate extrem de mare de jucatori si peste 140 de campioni jucabili, fiecare cu puteri si caracteristici unice.

Caracteristici principale:

 • Intr-o partida standard, 10 jucatori sunt impartiti in doua echipe, avand ca scop distrugerea bazei inamice.
 • Jocul are cinci roluri de baza: Top, Jungla, Mid, ADC si Suport.
 • Jucatorii isi dezvolta personajele si achizitioneaza echipament pe parcurs, folosind resursele obtinute din infrangerea inamicilor.
 • Jocul are un sistem de clasament, care determina nivelul jucatorilor pe baza performantelor lor in modul ranked (imperechere si domenii).

Dota 2

Un alt joc MOBA de succes este Dota 2, dezvoltat si publicat de Valve Corporation in 2013. Acesta este continuarea in mod direct al originalului melee action role-playing game (RPG) Defense of the Ancients (DotA), care a aparut pentru prima data in 2003.

Caracteristici principale:

 • Dota 2 are peste 120 de eroi cu abilitati si roluri diverse, iar jocul contine o serie de obiective suplimentare in comparatie cu alte jocuri MOBA.
 • Intr-o partida, 10 jucatori sunt impartiti in doua echipe si incearca sa distruga Ancient-ul adversarului pentru a castiga.
 • Jocul are elemente de strategie complicata si are un accent puternic pe lucrul in echipa si combinatia abilitatilor dintre eroi.
 • Dota 2 este considerat complex si dificil de invatat, dar ofera o experienta extrem de recompensatoare pentru cei care isi dedica timpul sa-l stapaneasca.

Heroes of the Storm

Dezvoltat si publicat de Blizzard Entertainment in 2015, Heroes of the Storm este un alt joc MOBA care se remarca prin introducerea numerosilor personaje indragite din lumea universului Blizzard, precum Warcraft, Diablo si StarCraft.

Caracteristici principale:

 • Intr-o partida, 10 jucatori sunt impartiti in doua echipe si trebuie sa indeplineasca diferite obiective pentru a cuceri harta si a castiga.
 • Are o selectie de peste 80 de eroi jucabili, fiecare cu abilitati si roluri specifice folositoare echipei.
 • Guardians of the Storm ofera un sistem inovator de niveluri de echipa, ceea ce inseamna ca jucatorii invata impreuna cu echipa pe masura ce progreseaza in joc.
 • Jocul pune accent pe cooperare si comunicare, fortand jucatorii sa colaboreze eficient pentru a obtine victoria.

Smite

Smite, creat de Hi-Rez Studios in 2014, este un pic diferit de alte jocuri MOBA prin faptul ca este bazat pe mitologia antica si are o perspectiva din spate in spatele actiunii, facand jocul sa se simta mai aproape de un joc de actiune decat un joc de strategie obisnuit.

Caracteristici principale:

 • Un numar de peste 100 de personaje jucabile inspirate din mitologia greaca, egipteana, hindusa, mayasa si chineza.
 • Intr-o partida, 10 jucatori se impart in doua echipe si lupta cu obiectivul de a distruge Titani ai echipei adverse.
 • Jocul are sase moduri de joc diferite, inclusiv moduri in care titlul si batalia in arena sunt elemente centrale ale meciului.
 • Smite are o curba de invatare mai blanda in comparatie cu alte jocuri MOBA, ceea ce il face mai accesibil si prietenos pentru noii jucatori.

Speram ca acest ghid a fost de ajutor in alegerea primului tau MOBA sau poate chiar inspira sa incerci un nou joc MOBA. Aceste jocuri ofera ore de distractie, competitie si strategie, si plus acesarea comunitatilor active si dedicate de jucatori care consolideaza si contribuie la experienta MOBA.