Bruce Willis: Iconul acțiunii pe marele ecran

Bruce Willis: Iconul actiunii pe marele ecran

Nascut in Idar-Oberstein, Germania de Vest, pe 19 martie 1955, Bruce Willis (numele complet: Walter Bruce Willis) si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei in Statele Unite, crescand in Penns Grove, New Jersey. Parintii sai, David Willis, un soldat american, si Marlene Willis, originara din Germania, s-au intalnit in Europa in timpul serviciului lui David.

Bruce a studiat teatru si dramaturgie la Montclair State University si si-a facut aparitia pe scena teatrelor din off-Broadway inainte de a se alatura distributiei serialului de televiziune popular din anii ‘80, „Urzeala tronurilor”. Rolul sau de detectiv, David Addison, i-a adus faima si recunoastere nationala, fara indoiala facandu-l pregatit pentru cariera sa fulminanta in cinematografie.

Familie si viata personala

Pe parcursul carierei sale de casatorie si succes in industria cinematografica, Bruce Willis s-a casatorit de doua ori si are cinci copii. Primul sau casatorie a fost cu actrita Demi Moore, in 1987. Impreuna, cuplul are trei fiice, Rumer (n. 1988), Scout (n. 1991) si Tallulah (n. 1994). Demi si Bruce au divortat in 2000 dupa 13 ani de casnicie.

In 2009, Bruce s-a casatorit cu modelul britanic Emma Heming, cu care are doua fiice, Mabel (n. 2012) si Evelyn (n. 2014). Cu toate ca divortul sau de Demi Moore a fost unul dintre cele mai mediatizate din acea vreme, Willis a reusit sa isi mentina relatiile de prietenie cu fosta sotie si familia ei extinsa.

Averea lui Bruce Willis

De-a lungul carierei sale, Bruce Willis a reusit sa acumuleze o avere impresionanta, evaluata la aproximativ $250 de milioane. El si-a castigat banii nu doar gratie rolurilor in filme de actiune, ci si prin participarile in mai multe intreprinderi si investitii, precum si prin inregistrarea a doua albume muzicale, “The Return of Bruno” (1987) si “If It Don’t Kill You, It Just Makes You Stronger” (1989). Willis a investit, de asemenea, in lantul de restaurante Planet Hollywood alaturi de actorii Arnold Schwarzenegger si Sylvester Stallone.

Premii si recunoastere

Pe langa faima si succesul sau in industria cinematografica, Bruce Willis a fost, de asemenea, recunoscut pentru munca sa de-a lungul anilor cu numeroase premii si distinctii. Unele dintre cele mai notabile includ:

  • Premiul Emmy pentru “Outstanding Lead Actor in a Drama Series” (%)1987) pentru rolul din „Urzeala tronurilor”
  • Premiul Globul de Aur pentru „Best Actor in a Television Series – Drama” (1987), tot pentru „Moonlighting”
  • Premiul Globul de Aur pentru „Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture” (1997) pentru rolul din „Pulp Fiction”
  • O stea pe Hollywood Walk of Fame, dedicata in 2006 in fata cladirii Kodak Theatre

Lista de mai sus reflecta doar cele mai notabile premii ale lui Bruce, fiind doar o parte din numeroasele premii si nominalizari pe care le-a obtinut de-a lungul carierei sale.

Cariera: Succesele si filmele marcante

Filmografia lui Bruce Willis este alcatuita in mare parte din filme de actiune, dar el a jucat si in comedii, drame si filme de suspans. Iata cateva dintre primele si cele mai cunoscute filme in care a aparut Willis:

  1. Die Hard (1988) – Intrarea lui Bruce in seria Die Hard il transforma intr-o vedeta de actiune in zilele noastre
  2. Pulp Fiction (1994) – Colaborarea cu regizorul Quentin Tarantino ii ofera lui Bruce un rol de success ca boxerul Butch Coolidge in acest clasic al cinematogafiei moderne
  3. Armageddon (1998) – Interpretarea unui erou american neconventional in acest film apocaliptic il consolideaza ca un simbol cultural
  4. Al cincilea element (1997) – Filmul SF si futurist de actiune in care Willis isi etaleaza din nou talentele
  5. Sixieme sens (1999) – Un film de suspans psihologic in care Willis joaca un psihiatru care trateaza un copil care pretinde ca vede spirite

In ciuda cartii sale de vizita impresionante si a statutului de hit la casele de bilete, Bruce Willis nu ia o pauza in curand. Printre proiectele in pregatire pentru viitor se numara o continuare a francizei Die Hard intitulata „McClane” si o adaptare a romanului de science-fiction „The Long Haul” de A.G. Riddle. Desigur, Bruce Willis ramane unul dintre cei mai apreciati si de succes actori ai industrii cinematografice, si este fara indoiala, iconul actiunii pe marele ecran.