Boardwalk Empire (2010–2014)

Boardwalk Empire: O epopee criminala captivanta

Boardwalk Empire este un serial de televiziune American produs de HBO. Acesta a avut premiera pe 19 septembrie 2010 si s-a incheiat pe 26 octombrie 2014. Creat de Terence Winter, serialul este bazat pe cartea non-fictiune cu acelasi nume scrisa de Nelson Johnson.

Descrierea serialului

Serialul urmareste povestea unei figuri importante din istoria infractionala americana, Enoch “Nucky” Thompson (interpretat de Steve Buscemi), un politician corupt care controleaza puterea in Atlantic City, New Jersey, in timpul epocii Prohibitiei. Din spatele scenei, Nucky controleaza toate aspectele vietii in Atlantic City – politica, jocurile de noroc, dar mai ales comertul ilegal de alcool. In acest context, Boardwalk Empire prezinta lumea infractionala plina de violenta, tradari si lupta pentru putere intre mafioti.

Regia si distributia

Boardwalk Empire este realizat de Terence Winter, recunoscut ca scenarist si producator al unuia dintre cele mai apreciate seriale TV, The Sopranos. De asemenea, serialul este produs de Martin Scorsese, un nume adesea asociat cu filme despre viata infractionala.

Din distributie mai fac parte Kelly Macdonald in rolul lui Margaret Schroeder – amanta, iar apoi sotia lui Nucky, Michael Shannon care il interpreteaza pe agentul federal Nelson Van Alden si Michael Pitt in rolul lui Jimmy Darmody, un tanar infractor care viseaza sa ajunga la putere in lumea mafiota.

Printre actorii secundari se numara Michael Kenneth Williams in rolul lui Chalky White, Stephen Graham in rolul gangsterului Al Capone, Vincent Piazza in rolul lui “Lucky” Luciano si Anatol Yusef in rolul lui Meyer Lansky.

Premiile Oscar castigate de Boardwalk Empire

Serialul s-a bucurat de numeroase laude si premii, printre care 20 de Premii Emmy castigate si 57 de nominalizari. La categoria productie, serialul a primit 2 premii Golden Globe pentru cel mai bun serial drama si pentru cel mai bun actor in rol principal (Steve Buscemi).

Key Episodes & Seasons

Boardwalk Empire are in total 5 sezoane si 56 de episoade. Fiecare sezon a avut succes si a fost apreciat de critici pentru scenariu, interpretari si grafica. Iata cateva episoade reprezentative din fiecare sezon:

  1. Sezonul 1Episodul 1 – „Boardwalk Empire” – acest episod il prezinta pe Nucky Thompson si lumea interlopa care inconjoara Atlantic City in anii lui Prohibitiei. Regizat de Martin Scorsese, episodul a fost laudat pentru cum a reusit sa capteze atmosfera epocii.
  2. Sezonul 2Episodul 12 – „To the Lost” – acest episod il surprinde pe Nucky trebuie sa se confrunte cu tradarile apropiatilor sai.
  3. Sezonul 3Episodul 11 – „Two Imposters” – acest episod ii prezinta pe Nucky si Chalky White incercand sa contreze rivali din New York care au invadat Atlantic City.
  4. Sezonul 4Episodul 8 – „Old Ship of Zion” – in acest episod, Nucky lucreaza impreuna cu Chalky White pentru a combate o lovitura de putere orchestrata de narcis Dr. Narcisse.
  5. Sezonul 5Episodul 8 – „Eldorado” – acest episod serveste drept final al seriei Boardwalk Empire, incheind povestea lui Nucky Thompson si a lumii interlope a Atlantic City.

Legaturi cu realitatea

Ceea ce face Boardwalk Empire si mai captivant este realizarea ca multe dintre personajele si evenimentele sunt bazate pe personaje si intamplari reale. De exemplu, Nucky Thompson este bazat pe figura istorica Enoch L. Johnson, lider politic si mafiot din Atlantic City. Alte personaje precum Al Capone, Lucky Luciano si Meyer Lansky il fac pe Boardwalk Empire sa se simta ca un curs de istorie a crimei organizate in America.

Boardwalk Empire este un serial care merita vizionat atat datorita preocuparii sale pentru autenticitate istorica, atmosfera, personaje bine dezvoltate, povesti pline de suspans si interpretari de calitate. In ciuda faptului ca se desfasoara intr-un moment diferit in istorie, Boardwalk Empire este un exemplu stralucit al genului gangster si trebuie vazut de oricine apreciaza filmele si serialele pe aceasta tematica.

Puteti urmari serialul Boardwalk Empire pe sau pe platforma de streaming a HBO Max.