Angelica Stoican: Profilul interpretei și contribuția sa în muzică

Angelica Stoican: Profilul interpretei si contributia sa in muzica

Angelica Stoican este o actrita si cantareata romanca, celebra pentru rolurile sale in numeroase filme, dar si pentru contributia sa in muzica. Nascuta la data de 21 februarie 1946, in localitatea Dobra, judetul Hunedoara, Angelica provine dintr-o familie de tarani, fiind al cincilea copil dintre cei sapte ai familiei. A crescut intr-o atmosfera traditionala romaneasca, fiind inconjurata de povesti, cantece si obiceiuri populare.

Cariera in film

Inca de la o varsta frageda, Angelica Stoican a fost pasionata de actorie, participand la diverse spectacole scolare. La varsta de 18 ani, a plecat la Bucuresti pentru a urma cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”. Dupa absolvire, a fost repartizata la Ansamblul Artistic Ciocarlia al Ministerului de Interne, unde a fost solista vocala timp de peste trei decenii.

De-a lungul carierei sale cinematice, Angelica a jucat in mai multe filme, cum ar fi:

* 1966: „Dacii” – Rolul Calipso
* 1968: „Columna” – Rolul Roxana
* 1969: „Veronica” – Rolul Veronica
* 1971: „Mihai Viteazul” – Rolul Maria
* 1973: „Frustula olela” – Rolul Geta
* 1974: „SAPTǍMana Nebunilor” – Rolul Rita
* 1976: „Ultima Noapte al DoileaTaRǍmanerii” – Rolul Maria

Pe langa aceste roluri, Angelica a colaborat cu numerosi regizori si scenaristi romani, cum ar fi Sergiu Nicolaescu, Alexandru Tatos si Ion Popescu-Gopo.

Contributia in muzica

Angelica Stoican s-a remarcat si in plan muzical, inregistrand numeroase albume si colaborand cu numerosi compozitori romani. De-a lungul carierei sale, a cantat in diverse genuri muzicale, de la muzica usoara pana la muzica populara si folclor.

In anii ’80, a trecut la muzica populara si a inceput sa colaboreze cu artisti consacrati, precum Maria Tanase si Ioan D. Chiritescu. Printre piesele sale celebre se numara „Mandra, draguta fasie”, „Te-as ruga, Doamne”, „Trec prin sat cantece” si „Seara de toamna”.

Relatii si viata personala

In ceea ce priveste viata personala, Angelica Stoican s-a casatorit de doua ori: prima data cu Adrian Enescu, un compozitor si muzician de renume, cu care are un fiu, si a doua oara cu Liviu Papura, un om de afaceri si tatal celuilalt fiu al sau.

Premii si distinctii

Gratie talentului sau si a contributiei sale in domeniul cinematografiei si muzicii romanesti, Angelica Stoican a fost distinsa cu numeroase premii si titluri, printre care:

* Trofeul „Ucenicul vrajitor” la Festivalul de muzica usoara „Mamaia” (1972)
* 5 premii ale Uniunii Cineastilor din Romania pentru variatiile muzicale ale filmelor „Veronica” si „Mihai Viteazul”
* Premiul special al juriului la Festivalul International de film de la Karlovy Vary (1973)
* Trappeul „Devor” la Concursul National de Muzica Populara „Cantu-i miorita” (1975)
* Titlul de „Maestru al artei” si „Artist emerit” acordat de presedintele Romaniei (2001)

Averea si stilul de viata

Averea si faima aduse de cariera sa au permis Angelicai Stoican sa-si ofere un stil de viata confortabil si sa traiasca impreuna cu familia sa intr-o vila situata intr-un cartier select din Bucuresti. De asemenea, pentru a-si mentine anonimatul, artista a ferit vietile familiei si a copiilor sai de ochii presei si a publicului.

Familie

Angelica Stoican acorda o importanta deosebita familiei sale, fiind o mama si sotie iubitoare. A crescut alaturi de cei doi fii ai sai, Andrei si Adrian, pe care i-a sustinut in carierele lor si la momentele importante din viata acestora.

In prezent, Angelica Stoican traieste alaturi de sotul sau si de cei doi copii, care au format si ei familii. Artista se bucura de viata sa alaturi de cei dragi, in timp ce isi promoveaza mostenirea artistica si continua sa contribuie la cultura romaneasca prin muzica si talentul sau.