Robin Williams: Amuzament și profunzime în interpretările sale

Robin Williams: Amuzament si profunzime in interpretarile sale

Robin Williams, actorul care a facut sa rada si sa planga milioane de oameni din intreaga lume, este fara indoiala un exemplu stralucit de talent si efervescenta. Despre viata si cariera acestui interpret cu multe insemneaza in articolul de mai jos, in care vom explora diferitele aspecte ale vietii sale, de la premii si cariera sa pana la viata personala si avere.

Nascut: 21 iulie 1951, Chicago, SUA

Decedat: 11 august 2014, Paradise Cay, S.U.A.

Robin McLaurin Williams s-a nascut in Chicago, fiind copilul lui Robert Fitzgerald Williams si Lauriei McLaurin. A fost crescut intr-o familie de origine instarita, tatal sau fiind director la Ford Motor Company, iar familia sa extinsa incluzandu-i pe tatal sau din partea parintelui matern, care a fost primarul din Chicago la un moment dat, si pe ancestrele paternale care au trait in prejma expansiunii colonialiste americane. A studiat la liceul Redwood din Californa, urmand ulterior cursurile Juilliard School de Teatru din New-York, unde si-a dezvoltat talentul actoricesc.

Cariera

Robin Williams isi incepe cariera ca actor de stand-up comedy, in anii ’70, manifestand un talent aparte pentru improvizatie si imitatii. A reusit sa se afirme in mediul de stand-up sau rotativa metropolitana, retinand atentia unor detinatori de talent.

Primul sau succes major vine in anul 1978, cand a devenit celebru datorita interpretarii personajului Mork in serialul de televiziune Mork & Mindy. Succesul serialului i-a deschis usa spre o cariera fulminanta in cinematografie, cu diferite roluri interpretate in diferite genuri, de la comedii la filme dramatice.

In lunga sa cariera, Robin Williams a jucat in numeroase si diverse filme, unele dintre cele mai cunoscute fiind:

 1. Good Morning, Vietnam (1987)
 2. Dead Poets Society (1989)
 3. Hook (1991)
 4. Aladdin (1992)
 5. Mrs. Doubtfire (1993)
 6. Jumanji (1995)
 7. Good Will Hunting (1997)
 8. Patch Adams (1998)
 9. One Hour Photo (2002)
 10. Night at the Museum (2006) si continuarea sa Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009)

Premii si recunoastere

Robin Williams a primit multe premii si nominalizari pentru interpretarile sale stralucite de-a lungul anilor. Printre cele mai notabile se numara:

 • Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor in rol secundar in 1998 pentru rolul Sean Maguire din filmul Good Will Hunting.

 • Cinci Premii Globul de Aur: Un premiu pentru Cel mai bun actor intr-o comedie sau musical pentru rolul sau in Good Morning, Vietnam (1987); Un premiu pentru Cel mai bun actor intr-un film dramatic pentru rolul sau in Dead Poets Society (1989); Un premiu pentru Cel mai bun actor intr-o comedie sau musical pentru rolul sau in Mrs. Doubtfire (1993), Un premiu pentru Cel mai bun actor in rol secundar intr-un film dramatic, comedie sau musical pentru rolul sau in The Fisher King (1991) si premiul Cecil B. DeMille pentru intreaga cariera in 2005.

 • Doua Premii Emmy pentru Interpretare remarcabila intr-un program de varietati si muzical in 1987 si 1988.

Viata personala

Robin Williams a fost casatorit de trei ori si a avut trei copii. Unul dintre casatorii lor a fost cu Marsha Garces, care a fost in trecut bona lor. Copiii lui Williams sunt actorul Zak Williams, actrita Zelda Williams si Cody Alan Williams.

Robin Williams a luptat cu depresia de-a lungul anilor si, din nefericire, acest lucru a dus in cele din urma la moartea sa tragica in august 2014. A fost gasit fara suflare in casa sa din Paradise Cay, California, si se crede ca a murit asfixiat. Acest eveniment tragic i-a adus si mai multa simpatie din partea publicului si a colegilor sai de scena, care il omagiaza in continuare.

Avere

Robin Williams a reusit sa acumuleze o avere estimata la aproximativ 50 de milioane de dolari pe parcursul vietii sale, potrivit Celebrity Net Worth. Cu toate ca nu a fost de felul sa doamneasca ostentativ, multi dintre cei care il cunosc il descriu ca fiind foarte generos si dornic sa-si imparta norocul cu ceilalti.

Impactul asupra cinematografiei

Robin Williams nu a fost doar un actor talentat, ci si un om care a inteles sa aduca umor si profunzime in interpretarile sale. Cariera sa plina de succes si impactul pe care l-a avut in lumea filmului ii asigura un loc permanent in istoria cinematografiei si in inimile fanilor sai.

In calitate de actor, Robin Williams a reusit sa imbine perfect comedia cu drama si sa aduca o explozie de energie pe ecran. Este posibil sa nu fi fost intotdeauna constient de impactul sau asupra fotografiilor, dar mostenirea sa va dainui in operele de arta pe care le-a lasat in urma.