Angela Bassett: Cariera și interpretările remarcabile ale actriței

Angela Bassett: Cariera si interpretarile remarcabile ale actritei

Cuprins

 1. Biografie
 2. Avere
 3. Relatii si viata personala
 4. Premii si recunostinte
 5. Cariera in televiziune si film
 6. Importanta si impactul asupra industriei


1. Biografie

Nascuta pe 16 august 1958 in New York City, Angela Bassett a crescut in Florida, alaturi de mama sa, Betty Davis, si de sora sa, D’nette. A urmat cursurile liceului Boca Ciega High School, unde a avut primul contact cu lumea artei. Mai apoi, a absolvit Universitatea Yale, cu o diploma in arte dramatice si a obtinut un master in arte dramatice de la Yale School of Drama.


2. Avere

Conform estimarilor revistei Forbes, Angela Bassett are o avere estimata la aproximativ 20 de milioane de dolari, aceasta fiind acumulata in cei peste 30 de ani de cariera. Pe langa succesul obtinut ca actrita in numeroase filme si seriale de televiziune, Angela a avut si colaborari cu diverse companii si branduri de renume.


3. Relatii si viata personala

In ceea ce priveste viata personala, Angela Bassett este casatorita din 1997 cu actorul Courtney B. Vance, pe care l-a cunoscut in timp ce au fost colegi la Yale School of Drama. Cuplul are doi copii – un baiat si o fata, numiti Slater si Bronwynn, a caror nastere a avut loc prin fertilizare in vitro.


4. Premii si recunostinte

Angela Bassett a fost recompensata cu o multime de premii de-a lungul anilor, printre care:

 • Golden Globe pentru cea mai buna actrita intr-un film/musical pentru interpretarea sa ca Tina Turner in filmul „What’s Love Got to Do with It” (1993)
 • NAACP Image Award pentru cea mai buna actrita intr-un film pentru „The Rosa Parks Story” (2002)
 • Black Reel Award pentru cea mai buna actrita intr-un film pentru „The Rosa Parks Story” (2002)
 • Satellite Award pentru cea mai buna actrita intr-o mini-serie sau film pentru televiziune pentru „Ruby’s Bucket of Blood” (2001)
 • Primetime Emmy Award pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar intr-un serial dramatic pentru „American Horror Story” (2014)


5. Cariera in televiziune si film

 • Rolurile de inceput

Angela Bassett a inceput cariera in actorie la sfarsitul anilor ’80 cu aparitii in serialul de televiziune „The Cosby Show” si in filmul „Manhunter”. Cu toate acestea, primul rol remarcabil al lui Angela a venit cu interpretarea lui Reva Styles in filmul din 1991 al regizorului John Singleton, „Boyz n the Hood”.

 • Anii ’90: Consacrarea

Aceasta perioada a fost una de glorie pentru Angela, care a jucat in filme de box-office precum „What’s Love Got to Do with It” (1993), „Waiting to Exhale” (1995) si „How Stella Got Her Groove Back” (1998). In „What’s Love Got to Do with It”, Angela a interpretat-o pe legendara cantareata de rock’n’roll Tina Turner, un rol care i-a adus un Glob de Aur si nominalizare la Oscar.

 • Anii 2000 si schimbarea de ritm

Anii 2000 au reprezentat o schimbare a ritmului pentru Angela, remarcandu-se prin aparitii importante in filme precum:

 1. „The Score” (2001)
 2. „Akeelah and the Bee” (2006)
 3. „Meet the Browns” (2008)
 4. „Green Lantern” (2011)

De asemenea, a jucat intr-o serie de productii de televiziune, cum ar fi „The Rosa Parks Story” (2002) sau „Ruby’s Bucket of Blood” (2001).

 • 2010 si pana in prezent

Bassett a continuat sa imbine rolurile de film cu cele de televiziune. Dintre acestea, trebuie mentionate aparitiile sale in „American Horror Story” (2013-2020), „9-1-1” (2018-prezent) si in filmul de succes „Black Panther” (2018).


6. Importanta si impactul asupra industriei

Angela Bassett a demonstrat de-a lungul anilor ca poate interpreta cu succes o gama larga de personaje, fiind astfel una dintre cele mai versatile si talentate actrite de la Hollywood. Pe langa interpretari de exceptie si premiile castigate, Angela a devenit un simbol de putere, eleganta si perseverenta pentru intreaga comunitate afro-americana, si nu numai. Prin munca sa in televiziune si film, a imbogatit cultura americana si a deschis usi pentru generatiile viitoare de tineri talentati.