Alain Delon: Legendă a cinematografiei franceze

Alain Delon: Legenda a cinematografiei franceze

Alain Delon, unul dintre cei mai mari actori francezi si un simbol al frumusetii masculine din anii ’60 si ’70, a avut o cariera impresionanta in film, teatru si televiziune. Cu un charme aparte si o prezenta scenica incontestabila, acesta a devenit un adevarat idola in industria cinematografica.

Anii copilariei si introducerea in lumea cinematografiei

Alain Fabien Maurice Marcel Delon s-a nascut pe 8 noiembrie 1935, in localitatea Sceaux din Franta. Copilaria sa nu a fost una usoara, parintii divortand cand Alain avea doar patru ani. Dupa ce a fost trimis la un orfelinat si apoi la un internat, la varsta de 17 ani s-a inrolat in Marina franceza si a participat la Razboiul din Indochina.

Dupa ce se intoarce din armata in 1957, incepe sa lucreze in diverse slujbe. Delon isi face debutul in lumea cinematografiei in 1957, cand regizorul Yves Allegret il distribuie in filmul „Quand la femme s’en mele”. Cariera sa de actor debuteaza cu adevarat in 1958, cu filmul „Christine”, regizat de Pierre Gaspard-Huit.

Ascensiunea spre succes

In anii ’60, Delon isi consolideaza reputatia de actor in numeroase productii europene, unele dintre ele colaborand cu regizori de talie mondiala precum Luchino Visconti si Michelangelo Antonioni. La nivel international, Delon castiga popularitate si notorietate in special datorita rolurilor din filme politiste si de actiune. Printre filmele care l-au consacrat se numara:

  • Rocco si fratii sai (1960), in regia lui Luchino Visconti;
  • Intrerupt (1964), regia Rene Clement;
  • Le Samourai (1967), in regia lui Jean-Pierre Melville;
  • La piscine (1969), cu Romy Schneider;
  • Borsalino (1970), cu Jean-Paul Belmondo;
  • Misterul din Tara Soarelui Rasare (1975), regizat de Terrence Young.

Si lista poate continua cu multe alte filme de succes ce l-au avut pe acest talentat actor in roluri principale.

Avere estimata si afaceri

Potrivit surselor Alain Delon are o avere estimata la aproximativ 200 de milioane de dolari, acumulata in cea mai mare parte datorita carierei sale de actor, dar si a diferitelor afaceri pe care le-a detinut de-a lungul timpului. In anii ’70 a intrat in afacerea distributiei de filme, iar in anii ’90 si-a intemeiat si o linie de parfumuri si articole de imbracaminte.

Relatii amoroase si viata personala

Delon a fost casatorit o singura data, cu Nathalie Barthelemy, intre 1964 si 1969. Cei doi au avut impreuna un fiu, pe nume Anthony, care a intrat si el in lumea showbiz-ului, dupa tatal sau. De-a lungul timpului, Delon a avut mai multe relatii amoroase cu celebritati, printre care Romy Schneider, Mireille Darc, Nico si Rosalie Van Breemen. Are in total trei copii: Anthony, Anouchka si Alain-Fabien.

Premii si aprecieri

Alain Delon a fost rasplatit de-a lungul timpului cu numeroase premii si distinctii pentru cariera sa bogata in cinematografie si teatru. Printre acestea se numara:

  1. Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, in 1963, pentru filmul „Il gattopardo”;
  2. Premiul Cesar – Onorific, in 1985;
  3. Caballero de la Legion de Honor, in 2005.

Inclusiv in prezent, Delon continua sa fie o figura de referinta si o legenda a cinematografiei franceze.

Cariera in teatru si televiziune

Pe langa aparitiile sale remarcabile in cinematografie, Delon a jucat si in numeroase piese de teatru, precum „D’Artagnan” sau „Une etrange affaire”. In plus, a aparut in productii TV, cel mai notabil fiind serialul francez „Fabio Montale”.

Familiasi relatia cu copiii

Desi Alain Delon si-a crescut in mare parte singur copiii, acesta se mandreste cu legatura stransa pe care o are cu ei. In ciuda numeroaselor sale relatii, actorul s-a straduit extrem de mult sa-si mentina legatura cu familia sa.

In incheiere, Alain Delon este fara indoiala una dintre cele mai cunoscute si apreciate personalitati ale cinematografiei franceze, atat pentru talentele sale actoricesti, cat si pentru frumusetea sa iconica. Curand octogenar si cu o cariera care a strabǎtut cateva decenii, Delon ramane pentru multi un simbol al Frantei si un exemplu pentru tinerele generatii de actori si cineasti.