Vanessa Redgrave: Cariera și contribuția actriței în teatru și film

Vanessa Redgrave: Cariera si contributia actritei in teatru si film

Viata de familie

Nascuta pe 30 ianuarie 1937 la Londra, Vanessa Redgrave provine dintr-o familie foarte talentata in domeniul artistic. Ea este fiica actorilor Sir Michael Redgrave si Rachel Kempson si sora mai mare a lui Lynn Redgrave si Corin Redgrave. Vanessa si-a inceput cariera in teatru in anii ’50 si a avut rapid succes in acesta industrie datorita talentului sau.

Vanessa Redgrave s-a casatorit de doua ori – prima data in 1962 cu regizorul Tony Richardson, cu care are doua fiice, Natasha si Joely Richardson, ambele urmand sa devina actrite de succes. Din pacate, casnicia lor a fost scurta, si s-au despartit in 1967. A doua oara, Vanessa s-a casatorit cu actorul italian Franco Nero in 2006.

Cariera de actrita

In anul 1957, la varsta de doar 20 de ani, Vanessa Redgrave a debutat in teatru, in piesa ‘A Touch of the Sun’. De atunci, a jucat in numeroase piese, printre care ‘The Seagull’ (1964), ‘Hamlet’ (1969), ‘Antony and Cleopatra’ (1986) si ‘The Year of Magical Thinking’ (2007). Vanessa Redgrave a fost in mod constant admirata pentru versatilitatea si talentul sau pe scena.

Debutul in film a avut loc in anul 1958, cu un rol in pelicula ‘Behind the Mask’. Cel mai cunoscut rol al ei a fost cel din filmul ‘Camelot’ (1967), in care a interpretat-o pe Regina Guinevere. Alte filme notabile in care a aparut Vanessa Redgrave sunt:

 1. Blow-Up (1966)
 2. The Devils (1971)
 3. Julia (1977)
 4. The Bostonians (1984)
 5. Howards End (1992)
 6. Mission: Impossible (1996)
 7. Call the Midwife (2012)
 8. Foxcatcher (2014)

Premii si nominalizari

Talentul sau a fost rasplatit de-a lungul anilor cu numeroase premii si nominalizari, dintre care amintim:

 • Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar, pentru rolul sau din filmul ‘Julia’ (1978)
 • Premiul BAFTA pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal, pentru ‘Antony and Cleopatra’ (1988)
 • Premiul BAFTA pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar, pentru ‘The Gathering Storm’ (2003)
 • Premiul BAFTA pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar, pentru ‘Coriolanus’ (2012)

Averea

Potrivit celor mai recente estimari, averea Vanessei Redgrave este de aproximativ 20 de milioane de dolari. Aceasta reprezinta atat veniturile din cariera de actrita de film si teatru, cat si alte diverse activitati, cum ar fi sponsorizarile si aparitiile publice.

Contributia sa in industria cinematografica si teatrala

Vanessa Redgrave a contribuit in mod semnificativ la dezvoltarea teatrului si cinematografiei, promovand in mod constant importanta artei si frumusetea ei. In acelasi timp, ea a sustinut si acum sustine cauze umanitare importante, precum drepturile refugiatilor si egalitatea de gen.

Actrita Vanessa Redgrave va ramane in memoria tuturor nu doar pentru talentul extraordinar si cariera impresionanta, ci si pentru devotamentul fata de cauze social-politice si pentru implicarea in ajutorarea celor aflati in nevoie.

In concluzie, Vanessa Redgrave a lasat o mostenire artistica si umana de nepretuit, fiind un exemplu elocvent al faptului ca arta si implicarea sociala pot merge mana in mana pentru a construi o lume mai buna.