Tudor Rebengiuc: Cariera și interpretările remarcabile ale actorului

Tudor Rebengiuc: Cariera si interpretarile remarcabile ale actorului

Tudor Rebengiuc este unul dintre cei mai cunoscuti si talentati actori romani, avand o cariera lunga si impresionanta in spate. In acest articol, vom discuta despre biografia acestui actor deosebit, despre averea lui, relatiile personale, premiile castigate de-a lungul carierei, viata sa familiala si vom prezenta o lista cu unele dintre cele mai remarcabile interpretari ale sale in filmele in care a jucat.

Biografie

Tudor (Andrei) Rebengiuc s-a nascut pe 2 februarie 1934 in Bucuresti, intr-o familie care nu avea legatura directa cu lumea teatrului si filmului. Tatal sau era farmacist, iar mama sa casnica la momentul nasterii. A absolvit Academia de Teatru si Film, in 1956, si a primit repartitia la Teatrul Bulandra din Bucuresti, unde a lucrat aproape toata viata.

In 60 de ani de activitate, Tudor Rebengiuc a jucat cu succes in cele mai importante roluri ale teatrului universal si autohton, precum Titania in „Visul unei nopti de vara”, Regele Lear sau Ivan Turbinca in „Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu.

Avere

Desi este unul dintre cei mai iubiti si respectati actori romani, Tudor Rebengiuc nu se lauda cu o avere impresionanta. Este cunoscut pentru faptul ca nu a urmarit niciodata banii in cariera sa, ci si-a dorit sa se exprime artistic si sa transmita emotii publicului. O parte din veniturile actorului provin din spectacolele de teatru si din filme, dar si din pensia pe care o incaseaza in calitate de pensionar. De asemenea, Tudor Rebengiuc este colaborator la Radio Europa Libera.

Relatii si viata personala

Tudor Rebengiuc s-a casatorit cu Mariana Mihut, o actrita talentata si apreciata in Romania, cu care a jucat de-a lungul timpului in numeroase spectacole si filme. Cei doi s-au cunoscut in cadrul Teatrului Bulandra si s-au indragostit, ajungand sa se casatoreasca in 1968, iar de atunci formeaza un cuplu solid. Impreuna, au un fiu, pe nume Gabriel Rebengiuc.

Premii si onoruri

De-a lungul carierei sale impresionante, Tudor Rebengiuc a primit mai multe premii importante, atat in Romania, cat si in strainatate:

 • in 1987, a primit Premiul Cinemagia pentru interpretarea sa in filmul „Morometii”;
 • in 1999, i s-a acordat Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de mare ofiter;
 • in 2000, a primit Premiul pentru cel mai bun actor pentru interpretarea sa in „Rascoala”, in cadrul Festivalului Piatra Neamt;
 • in 2005, a fost distins cu Premiul Gopo pentru intreaga activitate;
 • in 2018, a primit Premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary, pentru filmul „Maria, Regina Romaniei”.

Cariera in film

In ceea ce priveste cariera sa in film, Tudor Rebengiuc a jucat in aproximativ 100 de lungmetraje, scurtmetraje si seriale de-a lungul anilor, dintre care amintim doar cateva titluri remarcabile:

 1. „Badaranii” (1960)
 2. „Pacala” (1974)
 3. „Actorul si salbaticii” (1975)
 4. „Morometii” (1987)
 5. „Balanta” (1992)
 6. „Eu sunt Adam!” (1996)
 7. „Medalia de onoare” (2009)
 8. „Medalia de onoare” (2009)
 9. „Un etaj mai jos” (2015)
 10. „Maria, Regina Romaniei” (2018)

In prezent, Tudor Rebengiuc continua sa fie activ in lumea artelor, jucand in spectacole de teatru si participand la evenimente culturale.

Impactul si mostenirea lui Tudor Rebengiuc

In concluzie, putem spune ca Tudor Rebengiuc este unul dintre cei mai importanti actori romani, avand o cariera vasta si prolifica, cu numeroase premii si onoruri la activ. Interpretarile sale au adus bucurie si emotie in inimile publicului si au lasat o mostenire de nepretuit in istoria teatrului si cinematografiei romanesti.