Puiu Calinescu: Amintirea actorului si contributia sa in teatru si film
Puiu Calinescu, pe numele sau intreg Alexandru Calinescu, a fost unul dintre cei mai cunoscuti si talentati actori romani de teatru si film, care a trait intre anii 1920 si 1997. Cu o cariera ce a durat timp de aproximativ 50 de ani, Puiu Calinescu si-a lasat o amprenta inconfundabila in lumea cinematografiei si a teatrului romanesc, fiind adesea comparat cu celebrul actor american Charlie Chaplin.
Biografie
Alexandru Calinescu s-a nascut la 31 mai 1920, in Galati, Romania. A urmat cursurile Liceului „Vasile Alecsandri” iar, in 1942, a absolvit Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti. De-a lungul vietii a primit numeroase titluri onorifice, precum: Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter (1967), Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor (1971) si Titlul de Zece pentru Romania (o revista de profil, pentru intreaga sa activitate – 1995).
Avere
Desi nu exista informatii exacte cu privire la averea totala a lui Puiu Calinescu, se stie ca acesta a trait decent, intr-un apartament amplu din Bucuresti, alaturi de sotia sa. Cu toate ca nu a fost un om bogat, faima si recunostinta pe care si le-a castigat pentru talentul sau au fost nepretuite.
Relatii
Puiu Calinescu a avut o viata personala destul de discreta. A fost casatorit prima data in 1943 cu Margareta Calinescu, evreu, dupa care a divortat si a ajuns sotul Maiei Morgenstern, o legendara actrita romanca. Cei doi au avut o casnicie fericita, care a durat pana la moartea lui Puiu Calinescu in 1997.
Premii
Marele actor a primit numeroase premii si distinctii in timpul carierei sale, atat in tara sa natala, cat si la nivel international:
- Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul National de Film de la Mamaia (1963)
- Premiul „Zece pentru Romania” (revista de profil – 1995)
Cariera
Cariera lui Puiu Calinescu a inceput in perioada interbelica, cand a fost angajat ca actor la Teatrul National din Bucuresti. In timpul carierei sale, a colaborat cu regizori de teatru consacrati, precum Liviu Ciulei, Lucian Pintilie si Victor Moldovan.
In lumea cinematografiei, Puiu Calinescu a jucat in peste 40 de filme, printre care:
- Titanic Waltz (1964)
- Histrion (1973)
- The Marathon (1979)
- Why Are the Bells Ringing, Mitica? (1981)
Rolurile interpretate au variat de la comedie la drama, de la personaje indragite si comice la cele in ton cu critica sociala satirica. Aceasta este una dintre principalele calitati ale lui Puiu Calinescu, care a demonstrat de fiecare data ca este un actor complet, capabil sa interpreteze orice tip de rol cu mare maiestrie.
Viata personala
Puiu Calinescu a petrecut mare parte din viata sa in Bucuresti, impreuna cu sotia sa, Maia Morgenstern. In ciuda succesului sau profesional si a adoratiei publicului, viata personala a actorului a fost marcata de multe pierderi, printre care decesul sotiei sale in 1997, la doar cateva luni dupa moartea sa. Acestia au impreuna un fiu, Alexandru M.R. Calinescu (n. 1952), care la randul sau a urmat profesia de actor.
Familie
Familia lui Puiu Calinescu a fost destul de restransa, alaturi de sotia sa, Maia Morgenstern, si fiul lor, Alexandru. Desi a avut o viata personala discreta si nu s-a inscenat in scandalurile care afecteaza adesea lumea artistica, marele actor a reusit sa mentina apropierea sa de familie.
Filmele in care a jucat
Lista filmelor in care Puiu Calinescu a jucat este intinsa si cuprinde o varietate impresionanta de genuri si roluri:
- Titanic Waltz (1964)
- Histrion (1973)
- The Marathon (1979)
- Why Are the Bells Ringing, Mitica? (1981)
- …Si ceilalti (1966)
- BD isi face vacanta (1984)
- Galax, omul papusa (1978)
- Doctorul Poenaru (1984)
si multe altele, toate impresionante prin talentul si harul extraordinar al marelui Puiu Calinescu.
In memoria lui Puiu Calinescu ramane de-a pururi, o amintire vie si o contributie semnificativa la evolutia si dezvoltarea teatrului si filmului romanesc. Cu o cariera ce a durat timp de cinci decenii si cu zeci de roluri memorabile, acest actor de seama ramane in sufletele tuturor celor care s-au putut bucura de talentul sau.