Pierce Brosnan: Cariera și rolurile memorabile ale actorului

Pierce Brosnan: Cariera si rolurile memorabile ale actorului

Pierce Brendan Brosnan s-a nascut pe data de 16 mai 1953, in Drogheda, Irlanda. Intr-o perioada in care Irlanda se confrunta cu instabilitate economica si omul obisnuit se lupta sa-si pastreze traiul, mama lui Pierce, May, casatorita cu Thomas Brosnan, s-a mutat impreuna cu familia in Londra pentru a-si gasi un loc de munca.

In 1964, la varsta de doar 11 ani, Pierce a ajuns in Anglia si a intrat astfel in contact cu lumea teatrului si a filmului. A absolvit scoala de teatru Drama Centre, Londra si a inceput sa apara in piese de teatru si filme TV inainte sa faca tranzitia catre filmele de cinema. De-a lungul carierei sale, Pierce Brosnan a devenit un actor de renume international, cunoscut atat pentru rolurile sale in filme de actiune, cat si pentru cele romantice si de comedie.

Familia si relatiile personale

Pierce Brosnan s-a casatorit cu Cassandra Harris, o actrita australiana, in 1980. Cuplul a avut impreuna un fiu, pe nume Sean. Din pacate, Cassandra a murit in 1991, din cauza cancerului ovarian.

Dupa ani de zile de la moartea Cassandrei, Pierce s-a recasatorit cu Keely Shaye Smith, cu care are doi fii, Dylan si Paris. Familia traieste pe o resedinta privata in Malibu, California, dar in mod frecvent calatoresc in Irlanda si Hawaii.

Averea actorului

In prezent, averea lui Pierce Brosnan este estimata la aproximativ 200 de milioane de dolari. Averea sa provine in principal din:

 • Salariile primite pentru filmele in care a jucat;
 • Drepturile de autor si licentiere pentru personaje si marci legate de filmele sale;
 • Sponsorizari, publicitate si contracte cu branduri de lux;
 • Proprietati imobiliare si investitii financiare.

Cariera

Cariera lui Pierce Brosnan a inceput in anii ’80, cu roluri in filmele TV si piese de teatru. Primul sau moment de stralucire a venit in 1982, cand a primit rolul principal in serialul „Remington Steele”, care a durat pana in 1987.

Dupa incheierea serialului, Pierce Brosnan a continuat sa apara in filmele de cinema si a devenit un actor de renume international. Printre filmele sale cele mai de succes se numara:

 • The Fourth Protocol (1987);
 • The Lawnmower Man (1992);
 • Mrs. Doubtfire (1993);
 • The Thomas Crown Affair (1999);
 • Mama Mia! (2008);
 • The Ghost Writer (2010).

Rolul memorabil al lui Pierce Brosnan ca James Bond

Unul dintre rolurile cele mai importante si cu siguranta cel mai bine asociat cu persona sa este cel de James Bond, Agentul 007, pe care l-a interpretat in patru filme:

 1. GoldenEye (1995);
 2. Tomorrow Never Dies (1997);
 3. The World Is Not Enough (1999);
 4. Die Another Day (2002).

In aceste filme, Pierce Brosnan a adus o combinatie de eleganta, umor si simpatie la personajul James Bond, care i-au asigurat popularitatea in randul fanilor si un statut de superstar international.

Premii si recunoasteri

Ca recunoastere a talentului sau, Pierce Brosnan a primit numeroase premii si nominalizari in timpul carierei sale, printre care:

 • Golden Globe (nominalizat): Cel mai bun actor in rol principal – The Matador (2005);
 • Saturn Award (castigat): Cel mai bun actor in rol principal – The Lawnmower Man (1992);
 • Empire Award (castigat): Cel mai bun actor – GoldenEye (1995);
 • Blockbuster Entertainment Award (castigat): Cel mai bun actor – Tomorrow Never Dies (1997).

In plus, in 2003, el a fost decorat cu titlul de Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor in Franta si a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame in 2006.

Viitorul carierei lui Pierce Brosnan

Chiar daca Pierce Brosnan si-a depasit de mult varsta interpretarii unor printi tineri si a salvatorilor lumii, el continua sa apara in filme si sa primeasca recunoasterea pe care o merita in lumea cinematografiei. In ultimii ani, si-a incercat norocul in genul filmelor de actiune, cu roluri in The November Man (2014) si The Foreigner (2017). Este foarte probabil ca actorul sa continue sa primeasca roluri de succes si sa se bucure de o cariera de lunga durata in lumea artistica.

O legenda a cinematografiei

Pierce Brosnan ramane unul dintre cei mai apreciati si talentati actori ai generatiei sale. Cu o cariera de peste trei decenii, actorul irlandez americlean a reusit sa-si castige un loc in inimile si amintirile fanilor din intreaga lume. Rolurile sale memorabile in filme precum James Bond, The Thomas Crown Affair sau Mama Mia! au aratat ca nu exista limite pentru talentul sau si versatilitatea sa artistica.