Octavian Cotescu: Moștenirea în teatru și film

Octavian Cotescu: Mostenirea in teatru si film

Viata timpurie si studiile

Nascut Octavian Cotescu in data de 29 august 1929, la Turnu Magurele, Octavian Cotescu s-a remarcat inca de la o varsta frageda prin pasiunea pentru teatru si film. Dupa incercari succesive de a studia la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti, acesta a reusit sa se inscrie in anul 1950, studiind pana in 1953 in clasa profesoarei Maria Filotti. Din perioada studentiei, Cotescu s-a afirmat ca unul dintre cei mai talentati actori ai generatiei sale.

Cariera in teatru

Dupa absolvirea studiilor, Octavian Cotescu a debutat in anul 1953, pe scena Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiesti, in piesa „Iarna de maine” de Nichita Danilov. Ulterior, a jucat pentru putin timp la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. Din anul 1956, a devenit actor al Teatrului National din Bucuresti, unde a jucat pe parcursul a trei decenii, interpretand numeroase roluri memorabile.

Cateva dintre rolurile care i-au adus afirmarea pe scena teatrului sunt:

  1. Inocentiu in „Pomul verde” de G.M. Zamfirescu
  2. Falanea in „Jocul de-a vacanta” de Mihai Davidoglu
  3. Bremmer in „Cadavrul viu” de Lev Tolstoi
  4. Valer in „Constantin si Elena” de Ion Luca Caragiale.

Impreuna cu sotia sa, Draga Olteanu Matei, au format un cuplu artistic de succes, incantand publicul cu rolurile lor in piese precum „Teatrul in plina strada”.

Cariera in film

Cariera de film a lui Octavian Cotescu a inceput in anul 1955 cu pelicula „Descoperirea”. Inca de la inceput, talentul si farmecul sau l-au propulsat catre roluri memorabile in filme de lungmetraj.

Printre titlurile in care a jucat, se numara:

  • „Mofturi 1900” (1958)
  • „Titus Andronicus” (1967)
  • „Bunicul si doi delincventi” (1969)
  • „Cu mainile curate” (1972)
  • „Haiducii lui Saptecai” (1971)
  • „Al patrulea tun” (1983).

Multe dintre rolurile lui Octavian Cotescu au fost atat de bine primate si indragite de public, incat au devenit veritabile simboluri in istoria filmului romanesc.

Premii si distinctii

Talentul, devotamentul si profesionalismul lui Octavian Cotescu au fost rasplatite cu numeroase premii si distinctii, atat in domeniul teatral, cat si in cel cinematografic. Astfel, a primit urmatoarele titluri si recompense:

  1. Premiul special al juriului pentru rolul Contelui de Worcester din filmul „Michael the Brave” (1969)
  2. Premiul pentru rolul Stanica Ratiu din „Viforul rosu” (1975)
  3. Ordinul „Meritul Cultural” clasa I-a (1984).

Pe langa acestea, a fost nominalizat pentru o serie de premii ca „Cel mai bun actor” la diferite evenimente internationale.

Viata personala si mostenirea

Octavian Cotescu, care s-a casatorit cu Draga Olteanu Matei, una dintre cele mai proeminente actrite ale timpului, in 1982, isi petrecea timpul liber in cercul familiei si in compania prietenilor, participand si la evenimente culturale. Impreuna au avut un fiu, Vlad Cotescu, care a urmat si el o cariera in domeniul spectacolului.

Mostenirea lasata de Octavian Cotescu include un numar impresionant de roluri in teatru si film, care vor ramane in amintirea publicului si a viitoarelor generatii. Traind in perioada ’50-’90, a reusit sa se descurce cu maiestrie in conditiile dificile ale vremii, ajungand sa fie venerat si iubit de intreaga tara. Din nefericire, suferind de diabet, Octavian Cotescu a incetat din viata pe 20 iunie 1985 la Bucuresti si s-a stins din viata lasand in urma sa neuitatele sale roluri si o cariera artistica impresionanta.