Nick Nolte: Actor Excentric și Scriitor

Nick Nolte: Actor Excentric si Scriitor

Nicholas King Nolte, cunoscut ca Nick Nolte, este un actor si scriitor american recunoscut pentru radacinile sale in teatru si lumea filmului. Cu o cariera indelungata si uneori controversata, Nolte a devenit unul dintre cei mai respectati actori ai generatiei sale. In acest articol, vom explora viata si cariera lui Nick Nolte printr-o serie de detalii biografice, averea sa, relatiile, premiile castigate, filmele sale remarcabile si multe altele.

Nick Nolte s-a nascut in Omaha, Nebraska, pe 8 februarie 1941, fiul lui Helen si Franklin Arthur Nolte. A fost crescut in Iowa si a frecventat Westside High School in Omaha. Ulterior, Nolte s-a inscris la Pasadena City College, unde si-a descoperit pasiunea pentru actoriatie si a inceput sa joace in piese de teatru.

Dupa absolvire, Nolte a inceput sa studieze la Actor’s Studio din Los Angeles si a jucat in productii teatrale inainte de a se angaja in industria filmului. In 1976, si-a facut debutul televizat in miniseria „Rich Man, Poor Man,” care l-a transformat instantaneu intr-o celebritate.

Link catre pagina lui Nick Nolte pe IMDb

Avere

Se estimeaza ca averea lui Nick Nolte este de aproximativ $75 milioane, castigata in principal din cariera sa de actor. Potrivit unor surse, Nick Nolte ar incasa aproximativ $3 milioane pe film, in special in perioada sa de apogeu.

Relatii

Nick Nolte a avut mai multe relatii de-a lungul anilor, printre care se numara si trei casatorii:

 1. Sheila Page (1966-1972) – prima sotie a lui Nolte, au divortat inainte sa debuteze in industria filmului.
 2. Sharyn Haddad (1978-1983) – a doua casatorie a lui Nolte care a durat cinci ani.
 3. Rebecca Linger (1984-1994) – a treia sotie a lui Nolte, cu care are un fiu, Brawley Nolte.

Nolte este intr-o relatie cu Clytie Lane din 2003, iar impreuna au o fiica, Sophie Lane Nolte.

Premii

Nick Nolte a fost nominalizat la si a castigat numeroase premii de-a lungul carierei sale stralucite, printre care:

 • Nominalizari la premiile Oscar:
  1. Cel mai bun actor in rol principal pentru „The Prince of Tides” (1991).
  2. Cel mai bun actor in rol secundar pentru „Warrior” (2011).
  3. Cel mai bun actor in rol principal pentru „Affliction” (1997), cand a castigat Globul de Aur pentru aceeasi categorie.
 • Premiile Golden Globe:
  1. A castigat un premiu pentru cel mai bun actor in rol principal pentru „Affliction” (1997).
  2. Nominalizat pentru cel mai bun actor intr-o miniserie sau film de televiziune pentru „Graves” (2016).

Cariera

Cariera lui Nick Nolte in cinematografie s-a intins pe mai mult de cinci decenii si a inclus roluri memorabile intr-o varietate de filme. Unele dintre cele mai notabile filme ale sale includ:

 1. „Who’ll Stop the Rain” (1978)
 2. „North Dallas Forty” (1979)
 3. „48 Hrs.” (1982) – parteneriat cu Eddie Murphy
 4. „Down and Out in Beverly Hills” (1986)
 5. „Cape Fear” (1991)
  1. „The Prince of Tides” (1991)
 6. „Affliction” (1997)
 7. „The Thin Red Line” (1998)
  1. „Gangs of New York” (2002)
  2. „Warrior” (2011)

Viata personala

In afara industriei cinematografice, Nick Nolte si-a petrecut o mare parte din timp dedicandu-se familiei sale si multor hobby-uri, incluzand sporturi precum fotbalul si yoga. In plus, Nolte s-a implicat in munca de caritate si multe alte evenimente beneficii pe parcursul anilor. A fost cunoscut pentru personalitatea sa excentrica si numeroasele sale peripetii legale, inclusiv un incident in care a suferit o intalnire neplacuta cu o pisica si un alt incident in care a fost eliberat din inchisoare pentru ca nu purta pantofi potriviti.

Familie

Nolte are doi copii din relatiile sale tumultuoase: Brawley Nolte si Sophie Lane Nolte. Brawley a urmat cariera tatalui sau acturile si a aparut intr-o serie de filme si proiecte de televiziune. Sophie, nascuta in 2007, este fiica cea mica a lui Nolte si a partenerului sau de viata, Clytie Lane.

Scriitor

In plus fata de munca sa in teatru si film, Nolte a lucrat la o serie de proiecte de scriere, inclusiv autobiografia sa, „Rebel: My Life Outside the Lines” (2018). In cartea sa, Nolte exploreaza cariera sa, luptele sale cu abuzul de substante si impactul vietii sale personale asupra muncii sale profesionale.

Chiar daca cariera sa a avut numeroase momente de instabilitate, Nick Nolte si-a castigat respectul si admiratia nu numai ca actor talentat, ci si ca o personalitate complexa si fascinanta. Cu siguranta, Nolte va ramane in istoria cinematografiei ca unul dintre cei mai remarcabili si durabili actori ai timpurilor noastre.