Nelson Mandela: Amintirea liderului și activistului politic

Nelson Mandela: Amintirea liderului si activistului politic

Nelson Mandela a fost unul dintre cei mai cunoscuti si influenti lideri politici si activisti ai timpurilor noastre. Pe langa contributia sa semnificativa la lupta impotriva apartheidului din Africa de Sud si crearea unei democr. Acest articol detaliaza, in cazul actorului, de unde a pornit acesta, laturile personale si profesionale ale vietii sale.

Biografie

Nelson Mandela s-a nascut pe 18 iulie 1918 in satul Qunu, din apropierea orasului Mthatha, Transkei (astazi in provincia Eastern Cape), in familia unui capetenie tribala. Tatal sau, Gadla Henry Mphakanyiswa, a fost casatorit de patru ori si a avut 13 copii. Mandela a fost fiul cel mare al patra sotie, Nosekeni Fanny. Numele sau real, asa cum i-a fost dat de catre familia lui, este Rolihlahla Mandela, care insemna „elemnetul de deranj” in limba Xhosa.

Cariera si Lupta impotriva Apartheidului

Mandela a studiat dreptul la Universitatea din Fort Hare si, ulterior, la Universitatea Witwatersrand, unde a primit diploma de licenta in drept. In timpul anilor de studiu, Mandela a devenit interesat de politica Africai de Sud si de lupta impotriva sistemului rasial de segregare, numit apartheid.

In 1944, Mandela si-a inceput activitatea politica, in cadrul Congresului National African (African National Congress – ANC). A co-fondat Liga Tineretului ANC si a contribuit la elaborarea unui program de actiune care sa conteste in mod activ politica apartheidului. In 1952, a fost ales secretar general al ANC din Transvaal si a organizat campania „Defiance”, in care a fost implicata o serie de proteste non-violente impotriva legilor discriminatorii.

In 1956, Mandela si alti lideri politici si activisti anti-apartheid au fost arestati pentru tradare, dar au fost achitati in 1961. Totusi, in 1962, a fost condamnat la inchisoare pentru complot si instigare la lovitura de stat si a fost condamnat la inchisoare pe viata. A fost elicberat abia dupa 27 de ani, in 1990.

In 1993, dupa negocieri indelungate cu guvernul de atunci al Africai de Sud, Mandela a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, impreuna cu presedintele Frederik Willem de Klerk.

In 1994, Mandela a fost ales primul presedinte negru al Africii de Sud, in cadrul primelor alegeri democratice desfasurate in tara si a detinut acest post pana in 1999.

Viata personala si familie

Nelson Mandela s-a casatorit de trei ori si a avut sase copii. Prima casatorie a fost cu Evelyn Mase in 1944, cu care a avut patru copii. Din nefericire, doi dintre ei au murit la o varsta frageda. Casatoria s-a incheiat in 1958.

A doua casatorie a fost cu Winnie Madikizela in 1958, cu care a avut doua fiice. Winnie a fost o figura importanta in lupta impotriva apartheidului, iar Nelson si Winnie s-au separat in 1992, dupa eliberarea lui Mandela din inchisoare, iar divortul a fost incheiat in 1996.

A treia casatorie a fost cu Graca Machel in 1998, vaduva fostului presedinte al Mozambicului, Samora Machel. Mandela s-a bucurat de o viata de familie fericita alaturi de Graca pana la moartea sa, in 2013.

Mandela si-a dedicat intreaga viata luptei pentru egalitate si justitie, avand o relatie stransa cu familia logistica si colaborand cu activisti si lideri din intreaga lume.

Premii si recunoastere

  1. Premiul Nobel pentru Pace (1993)
  2. Premiul Lenin pentru Pace (1990)
  3. Medalia Prezidentiala pentru Libertate (SUA, 1993)
  4. Ordinul Canadei (1998)
  5. Compania de Onoare (Marea Britanie, 2002)
  6. Altele: sute de premii din intreaga lume.

Mandela a fost onorat cu multe premii in timpul vietii sale pentru munca depusa si contributia sa la pace si reconciliere in Africa de Sud si in intreaga lume. A devenit un simbol al libertatii si un exemplu pentru toti cei care lupta pentru drepturile lor si ale celorlalti.

Filme care prezinta viata lui Nelson Mandela

In urma luptei si eforturilor depuse de-a lungul vietii sale, Nelson Mandela a devenit un subiect de interes pentru industria cinematografica. In aceasta lista veti putea vedea cateva dintre cele mai reprezentative filme care au avut ca erou pe Nelson Mandela:

  1. „Cry Freedom” (1987), regizat de Richard Attenborough
  2. „Goodbye Bafana” (2007), regizat de Bille August
  3. [„Mandela: Long Walk to Freedom”] (2013), regizat de Justin Chadwick
  4. „Invictus” (2009), regizat de Clint Eastwood

Mandela, prin munca si sacrificiile pe care le-a facut de-a lungul vietii, a devenit nu numai un mare lider al Africai Noi dar si un simbol al sperantei, al luptei impotriva nedreptatii si al reconcilierii nationale peste tot in lume. Nelson Mandela va ramane in amintirea tuturor celor care apreciaza spiritul de lupta si sacrificiul in numele dreptatii si libertatii.