Morgan Freeman: Carisma unui actor memorabil

Morgan Freeman: Carisma unui actor memorabil

Morgan Freeman este, fara indoiala, unul dintre cei mai talentati si iubiti actori de la Hollywood. Cu sute de aparitii in diverse filme si seriale de televizune, acesta nu a incetat sa fascineze publicul si criticii deopotriva de-a lungul carierei sale. In acest articol, vom trece in revista viata si cariera lui Morgan Freeman, precum si cateva dintre aspectele personale si profesionale care l-au facut atat de apreciat.

Morgan Freeman s-a nascut pe 1 iunie 1937 in Memphis, Tennessee, fiind cel mai tanar dintre cei 5 copii ai familiei. A crescut in Mississippi si a aratat un talent pentru interpretare inca din copilarie. De-a lungul carierei sale, Freeman a devenit cunoscut pentru vocea sa profunda si grava, care i-a castigat milioane de fani si aprecieri in randul criticilor. A fost desemnat de mai multe ori ca fiind „vocea lui Dumnezeu”, datorita interpretarii lui convingatoare in diferite roluri care presupuneau talmacirea personajelor cu atribute divine sau din inalta societate.

Avere

Potrivit surselor online, in anul 2021, avere lui Morgan Freeman este estimata la 250 de milioane de dolari. Aceasta suma impresionanta il plaseaza pe lista celor mai bogati actori din lume si este cu siguranta indicativa pentru succesul pe care l-a cunoscut de-a lungul carierei sale in industria filmului si televiziunii.

Relatii

Morgan Freeman a fost casatorit de doua ori. Prima lui sotie a fost Jeanette Adair Bradshaw, cu care s-a casatorit in 1967 si de care a divortat in 1979. Impreuna au avut un fiu, Alfonso Freeman, care a urmat si el cariera actoriceasca. A doua casatorie a fost cu Myrna Colley-Lee, in 1984, insa cei doi s-au separat in 2007 si au divortat oficial in 2010. De asemenea, Freeman are inca trei copii din relatii anterioare.

Premii

Pe parcursul carierei sale, Morgan Freeman a fost nominalizat si a castigat numeroase premii in cadrul industriei filmului, dintre care salutam:

 • Premiul Oscar – Cel mai bun actor in rol secundar (2005) pentru filmul „Million Dollar Baby”
 • Globul de Aur – Cel mai bun actor (1990) pentru filmul „Driving Miss Daisy”
 • Globul de Aur – Cecil B. DeMille Award (2012) pentru intreaga cariera
 • Premiul BAFTA – Cel mai bun actor in rol secundar (1990) pentru filmul „Driving Miss Daisy”
 • Premiul SAG – Cel mai bun actor in rol secundar (2005) pentru filmul „Million Dollar Baby”

Cariera

Morgan Freeman si-a inceput cariera in actorie in anii ’60, debutand cu o aparitie intr-un serial TV de succes. De atunci, el a aparut in peste 100 de filme si seriale de televiziune si a capatat un renume international pentru talentul sau interpretativ si carisma sa naturala.

 1. Filmele sale de referinta includ:

  • Driving Miss Daisy (1989)
  • Robin Hood: Prince of Thieves (1991)
  • The Shawshank Redemption (1994)
  • Se7en (1995)
  • Amistad (1997)
  • Deep Impact (1998)
  • Million Dollar Baby (2004)
  • Batman Begins (2005) si continuarile sale
  • Invictus (2009)
  • The Lego Movie (2014)
  • Going in Style (2017)
 2. In plus, Freeman este cunoscut si pentru activitatea sa de producator si regizor, fiind implicat in realizarea unor filme precum High Crimes (2002), Along Came a Spider (2001) si Bopha! (1993), pe care l-a si regizat.

Viata personala

Dincolo de munca sa ca actor, Morgan Freeman s-a implicat in diferite proiecte caritabile si de educatie. Fondator al fundatiei Revelations Entertainment, acesta s-a concentrat pe producerea unor filme cu rol educativ si artistic. De asemenea, in 2012, el a infiintat alaturi de partenera sa, Myrna Colley-Lee, fundatia Rock River Foundation, care se ocupa de finantarea proiectelor de arte si educatie in randul tinerelor talente.

In urma unui accident de masina suferit in 2008, Freeman a fost diagnosticat cu sindromul de membru fantoma si a fost nevoit sa renunte la cateva proiecte in anii care au urmat. Din fericire, el si-a continuat cariera si s-a recuperat partial, mentinandu-se in forta in industria cinematografica.

Familia

Morgan Freeman este tatal a patru copii:

 1. Alfonso Freeman, nascut in 1959, din casatoria cu Jeanette Adair Bradshaw
 2. Saifoulaye Freeman, nascut in 1960, dintr-una din relatiile anterioare
 3. Deena Freeman, nascuta in 1971, dintr-una din relatiile anterioare
 4. Morgana Freeman, nascuta in 1972, dintr-una din relatiile anterioare

Cu o cariera de peste 5 decenii, Morgan Freeman continua si astazi sa demonstreze ca este unul dintre cei mai talentati si versatili actori de la Hollywood. Indiferent ca vorbim de roluri dramatice, comice sau de personaje bazate pe basme si mitologie, Freeman a reusit mereu sa creada in potentialul sau si sa fascineze milioane de oameni din intreaga lume cu interpretarile sale de exceptie.

In cele din urma, carisma si talentul sau neindoielnic fac din Morgan Freeman un actor memorabil si un adevarat model de inspiratie pentru colegii sai si pentru generatiile viitoare de actori si interpreti.