Helen Mirren: Cariera și interpretările remarcabile ale actriței

Helen Mirren: Cariera si interpretarile remarcabile ale actritei

Dame Helen Mirren este o actrita britanica de renume international, cunoscuta pentru rolurile sale deosebit de variate pe scena, televiziune si film. Nascuta pe 26 iulie 1945, Helen Lydia Mironoff, si-a schimbat ulterior numele in Mirren. Cu o cariera ce se intinde pe mai bine de cinci decenii, Helen Mirren si-a dovedit talentul, versatilitatea si maiestria in interpretare, atragand admiratia criticilor si a publicului. In acest articol, vom explora viata si cariera acestei actrite de necontestat.

Despre Helen Mirren: bio, avere, relatii, premii

 • Viata personala si educatia: Helen Mirren s-a nascut in Hammersmith, Londra, intr-o familie de origine rusa si engleza. A fost educata la St Bernard’s High School for Girls in Westcliff-on-Sea si ulterior la New College of Speech and Drama. A intrat in trupa de teatru britanica prestigioasa, Royal Shakespeare Company (RSC), la varsta de 20 de ani.
 • Relatii: Helen Mirren este casatorita cu regizorul american Taylor Hackford din 1997, iar inaintea acestuia, a avut relatii cu fotograful James Wedge si actorul britanic Liam Neeson.
 • Avere: Potrivit unor surse, averea Helen Mirren este estimata la peste 100 de milioane de dolari, constituind-o din onorariile de la filme, teatru si colaborari de succes cu branduri de renume.
 • Premii: Helen Mirren este una dintre putinele actrite care au obtinut Triple Crown of Acting (coroana tripla a actoriei), castigand premii Oscar, Emmy si Tony. Printre premiile ei se numara: un premiu Oscar pentru rolul principal in filmul „The Queen” (2006), patru premii BAFTA pentru „The Madness of King George” (1994), „The Queen” (2006), „Elizabeth I” (2005) si „Prime Suspect: The Final Act” (2006), trei premii Golden Globe pentru „Losing Chase” (1996), „Elizabeth I” (2005) si „The Queen” (2006) si un premiu Tony pentru rolul sau in piesa „The Audience” (2013).

Evolutia carierei – teatru

Cariera Helen Mirren a inceput pe scena britanica, unde a devenit cunoscuta pentru rolurile sale din piese clasice shakespeariene precum „Troilus and Cressida” si „Measure for Measure”. De-a lungul carierei sale teatrale, Helen Mirren a colaborat cu trupe prestigioase, inclusiv National Theatre si Old Vic Theatre din Londra. Printre piesele notabile ale carierei sale teatrale se numara:

 1. „Antony and Cleopatra” (1965, 1982, 1998) – RSC, National Theatre, Broadway
 2. „A Month in the Country” (1994) – National Theatre
 3. „Dance of Death” (2001, 2003) – Londra, Broadway
 4. „The Audience” (2013, 2015) – West End, Broadway

Cariera in film

Incepand cu debutul sau din filmul „Press for Time” (1966), cariera lui Helen Mirren in cinema a evoluat in mod constant, iar actrita a aparut intr-un numar impresionant de filme. Iata cateva dintre cele mai remarcabile roluri ale sale:

 1. „Age of Consent” (1969) – Cora
 2. „Caligula” (1979) – Caesonia
 3. „Excalibur” (1981) – Morgana
 4. „The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover” (1989) – Georgina
 5. „The Madness of King George” (1994) – Regina Charlotte
 6. „Gosford Park” (2001) – Mrs. Wilson
 7. „Calendar Girls” (2003) – Chris
 8. „The Queen” (2006) – Regina Elizabeth II
 9. „Red” (2010) – Victoria
 10. „Hitchcock” (2012) – Alma

Helen Mirren s-a dovedit a fi o actrita versatila, reusind sa cucereasca ecranele si scenele de teatru, placand publicului si criticilor deopotriva. Cu o cariera stralucitoare si o viata personala in care predomina discretia si simplitatea, Helen Mirren a devenit un nume de referinta in lumea cinematografiei si a teatrului.