Emil Hossu: Profilul artistului și contribuția sa în muzică

Emil Hossu: Profilul artistului si contributia sa in cinematografie

In acest articol, va vom povesti despre viata si cariera actorului roman Emil Hossu, care a fost unul dintre cei mai apreciati artisti ai generatiei sale. Vom discuta despre Emil Hossu – omul, actorul, familistul -, despre averea sa si despre relatiile sale interpersonale.

Emil Hossu

Emil Hossu s-a nascut pe 22 februarie 1941 in Cluj-Napoca, Romania. A fost fiul actorului Ion Hossu si al cantaretei Leontina Vaduva. A crescut intr-un mediu artistic si, chiar de mic, a fost pasionat de teatru si film. In 1961, a terminat cursurile Colegiului National „George Cosbuc” din Cluj-Napoca si, in 1965, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, la clasa maestrului Radu Beligan.

Dupa absolvire, a fost repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. In 1967, a fost transferat la Teatrul National din Cluj-Napoca, unde a activat pana in 1975. Printre succesele sale teatrale se numara rolurile din „Hamlet”, de William Shakespeare, „Domnul Goe”, de Ion Luca Caragiale, „Danton”, de Camil Petrescu, si multe altele.

Averea lui Emil Hossu

Pe parcursul vietii sale, actorul Emil Hossu a acumulat o avere considerabila, avand in vedere succesul sau atat in teatru, cat si in cinematografie. Nu se cunosc cifre exacte cu privire la averea sa, insa, se stie ca anume ca atat el, cat meseria sa au fost in randul celor mai apreciati de catr public si, implicit, bine platiti in acea perioada de timp. A avut insa si un stil de viata echilibrat, evitand excesele si cheltuielile neprevazute.

Relatiile lui Emil Hossu

In viata sa personala, Emill Hossu a avut cateva relatii importante. In 1966, s-a casatorit cu Tamara Cretulescu, cu care a fost casatorit timp de 3 ani, pana ih 1969. In urma acestui mariaj, au nascut o fata, Ana-Maria, care a devenit coregrafa si actrita. Din 1972, si-a impartit viata cu actrita Giulia Macasoi, fara a mai formaliza aceasta relatie.

Premiile obtinute de Emil Hossu

Actorul roman Emil Hossu a castigat nenumarate trofee, premii si distinctii, atat in teatru, cat si in cinematografie. printre cele mai importante se numara:

 • Premiul pentru interpretare la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary (1971), pentru rolul sau in filmul „Facerea lumii”
 • Premiul „Cantarea Romaniei” in 1977
 • Medalia Culturala, clasa I, in 1978
 • Ordinul national „Serviciul Credincios” in grad de Ofiter, 2002

Cariera in film a lui Emil Hossu

Pe langa proiectele din teatru, Emil Hossu a avut o cariera de succes si in industria cinematografica. Primul sau rol in film a fost in 1966, in „Haiducii”, regizat de Dinu Cocea. De-a lungul carierei sale, actorul a aparut in peste 40 de filme, precum:

 • „Razbunarea haiducilor” (1968)
 • „Mihai Viteazul” (1970)
 • „Facerea lumii” (1971)
 • „Dumbrava minunata” (1974)
 • „Nemuritorii” (1974)
 • „Punct si de la capat” (1978)
 • „Nea Marin miliardar” (1979)

Viata familiala a actorului

Desfasurandu-se intr-un mediu artistic, casnicia actorului Emil Hossu cu Tamara Cretulescu a dat nastere unei fiice care a urmat aceeasi cale artistica ca si parintii sai. Ana-Mariona a studiat coregrafia, dar a jucat si in cateva pelicule de film, sub indrumarea tatalui sau.

Dupa despartirea de Tamara Cretulescu, Hossu si-a impartit viata cu actrita Giulia Macasoi, cu care a avut un baiat pe nume Joan.

Emil Hossu a fost unul dintre cei mai importanti actori ai cinematografului romanesc si a avut o cariera impresionanta de peste 4 decenii. Cunoscut pentru talentul sau actoricesc, magnetismul si charisma sa, Emil Hossu a lasat in urma o impresionanta mostenire artistica si ramane un nume de referinta in teatru si film, chiar si la multi ani dupa trecerea sa in nefiinta, in 2012.