Cei sapte nebuni – Roberto Arlt (Argentina)

Cei sapte nebuni – Roberto Arlt (Argentina)

Despre autor: Roberto Arlt

Roberto Arlt (1900-1942), scriitor si jurnalist argentinian, este considerat unul dintre cei mai importanti autori latino-americani. Nascut in Buenos Aires, Arlt a scris romane, nuvele, piese de teatru si articole de ziar, iar stilul sau literar se caracterizeaza prin realism, umor negru si critici sociale pregnante.

Contextul aparitiei romanului

Cei sapte nebuni (Los siete locos) a fost publicat pentru prima data in 1929, intr-o perioada in care Argentina stralucea prin modernizare si imbogatire, dar si prin inegalitati economice si nesiguranta sociala. Romanul prezinta lumea urbana a Buenos Aires-ului si critica puternic sistemul politic si social al tarii. Acest context istoric este esential pentru a intelege complexitatea textului si mesajul sau.

Prezentarea personajelor

  1. Remo Erdosain: protagonistul romanului, este un fost soldat si inginer chimist care traieste o viata monotona in suburbii. In urma unui furt pe care l-a comis la locul de munca, Erdosain este prins si introdus intr-un grup de conspiratori politic si social, denumiti „Cei sapte nebuni”.
  2. Hipólita: sotia lui Erdosain, pe care acesta o paraseste dupa ce i se dezvaluie secretul.
  3. Erdosain cel Batran: tatal lui Erdosain, un om indiferent si lipsit de empatie fata de fiul sau.
  4. The Astrologer: liderul grupului Cei sapte nebuni si mentorul lui Erdosain in noul sau drum. El vrea sa cucereasca Argentina si sa stabileasca o dictatura bazata pe razvratire si violenta.
  5. Barsut: om de afaceri si membru al grupului, are o agenda ascunsa si resurse financiare importante.
  6. Cyf Kelin: un jurnalist corupt si un constiinta a lumii interlope a Buenos Aires-ului.
  7. Frauenkoche: un inginer german aliniat la cauza grupului, vrea sa construiasca o masinarie care va transforma economia Argentiniana.
  8. El Rufian Melancolico: un proxenet si criminal, care se ocupa cu traficul de persoane in Buenos Aires.

Rezumatul romanului

Romanul incepe cu demascarea lui Remo Erdosain si introducerea sa in „Cei sapte nebuni”, prin intermediul unor intalniri secrete. In timp ce Erdosain incearca sa-si gaseasca un rost in aceasta noua lume, sotia sa, Hipólita, ii dezvaluie ca il paraseste.

Dincolo de intrigile amoroase si aventurile nocturne ale personajelor, „Cei sapte nebuni” este un roman despre conspiratii si razvratire impotriva establishmentului. Grupul condus de The Astrologer are un plan bine pus la punct pentru a revolta populatia impotriva clasei conducatoare si pentru a instaura o noua ordine bazata pe rautate si violenta.

Inainte ca acest plan sa fie pus in aplicare, controversatul jurnalist Cyf Kelin dezvaluie pe plan international intentiile grupului, ceea ce provoaca o mare tensiune in randul conspiratorilor. Intr-un asemenea deznodamant, cei sapte nebuni se destrama in urma unei confruntari violente cu fortele legii.