Alan Rickman: Amintirea marelui actor și rolurile sale memorabile

Alan Rickman: Amintirea marelui actor si rolurile sale memorabile

Alan Rickman s-a nascut pe 21 februarie 1946, in Hammersmith, Londra, si a crescut intr-o familie modesta. Cu toate ca avea o inclinatie catre arta de la o varsta frageda, Alan si-a inceput cariera in design grafic. Dupa ce a lucrat cativa ani in acest domeniu, el a decis sa-si urmeze adevarata pasiune si s-a inscris la Royal Academy of Dramatic Art (RADA), unde s-a format intre anii 1972 si 1974.

Averea

In timpul carierei sale, Alan Rickman a devenit unul dintre cei mai apreciati si respectati actori la nivel international, adunand o avere estimata la aproximativ 16 milioane de dolari. Averea sa poate fi atribuita succesului sau ca actor de teatru, film si televiziune, precum si colaborarilor sale in industria designului grafic.

Relatii si viata personala

Alan s-a casatorit cu Rima Horton in 2012, dupa o relatie de peste 40 de ani. Cuplul s-a cunoscut in adolescenta si au fost impreuna pana la moartea lui Alan in 2016. Nu au avut copii.

Pe langa relatia sa cu Rima, Alan era cunoscut pentru prieteniile sale apropiate cu multi dintre colegii sai actori si regizori, precum Emma Thompson, Kate Winslet si Daniel Radcliffe.

Premii si realizari

De-a lungul carierei sale impresionante, Rickman a castigat numeroase premii si nominalizari pentru rolurile sale memorabile. Printre acestea se numara:

 • Primul premiu de prestigiu a fost castigat in 1987 cand a primit un Tony Award pentru cel mai bun actor pentru performanta sa in „Les Liaisons Dangereuses” de Christopher Hampton
 • Un premiu BAFTA pentru cel mai bun actor in rol secundar in 1991 pentru rolul sau ca Sheriff of Nottingham in „Robin Hood: Prince of Thieves”
 • Un premiu Emmy, un premiu Golden Globe si un premiu Screen Actors Guild in 1996 pentru interpretarea sa a lui Rasputin in filmul pentru televiziune „Rasputin: Dark Servant of Destiny”

Cariera

Cariera lui Rickman a debutat pe scena teatrului, unde si-a castigat in cele din urma aprecierea criticilor si a publicului pentru performantele sale puternice. Dupa absolvirea RADA, a lucrat in productii regionale si West End, inainte de a castiga succesul pe Broadway.

Debutul sau pe marile ecrane a venit in 1988 cu rolul in filmul „Die Hard” alaturi de Bruce Willis, in care l-a interpretat pe nemilosul terorist Hans Gruber. De atunci, a avut parte de multe roluri remarcabile in filme precum „Truly, Madly, Deeply” (1990) si „Sense and Sensibility” (1995).

Alan Rickman este cunoscut cel mai bine pentru rolul sau iconic ca Profesor Severus Snape in seria de filme „Harry Potter”. Aportul sau la succesul seriei de filme este inestimabil, iar performanta sa memorabila a fost apreciata de milioane de fani din intreaga lume.

Filmele sale notabile si rolurile remarcabile

Una dintre trasaturile definitorii ale carierei lui Rickman a fost diversitatea rolurilor interpretate. Aceasta include atat personaje negative, cat si eroi romantici sau comici. Iata cateva dintre cele mai notabile filme si performante ale sale:

 1. Nemilosul terorist Hans Gruber din „Die Hard” (1988)
 2. Fantoma indurerata Jamie din filmul induiosator „Truly, Madly, Deeply” (1990)
 3. Sheriff of Nottingham in „Robin Hood: Prince of Thieves” (1991)
 4. Colonelul Brandon in adaptarea cinematografica a romanului „Sense and Sensibility” (1995)
 5. Rolul principal in filmul „Rasputin: Dark Servant of Destiny” (1996), care i-a adus numeroase premii si recunoastere internationala
 6. Vilainul antic Eamon de Valera in „Michael Collins” (1996)
 7. Vocea enigmatica a broscutei Absolem in „Alice in Tara Minunilor” (2010) si „De Altepartea Oglinzii” (2016)
 8. Si, desigur, Profesorul Severus Snape in seria de filme „Harry Potter” (2001-2011)

Omagirea marelui actor

Pe 14 ianuarie 2016, la varsta de 69 de ani, Alan Rickman si-a pierdut lupta cu cancerul. Moartea sa a venit ca un soc pentru intreaga lume a filmului si a teatrului si i-a indurerat profund pe cei dragi si pe fani. Cu toate acestea, mostenirea sa artistica continua sa traiasca si sa-i inspire pe actorii din intreaga lume.

– – – –

Alan Rickman este si va ramane unul dintre cei mai mari actori ai tuturor timpurilor. A lasat in urma un impresionant mozaic de roluri de neuitat si a oferit lumii multiple momente de soc, amuzament si emotie prin talentul sau si prin devotamentul fata de arta.